Gratiela Gavrilescu, propusa ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul, este deputat si fost ministru al Mediului

03-01-2017 15:51

Gratiela Gavrilescu

Gratiela Gavrilescu, propusa ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul, are 50 de ani, este la al patrulea mandat de deputat, a fost ministru al Mediului Apelor si Padurilor si viceprimar al muncipiului Ploiesti.

Ea s-a nascut la data de 24 iunie 1966, in Bucuresti, si este casatorita. Gratiela Gavrilescu a absolvit Facultatea de Tehnologie Petrochimica de la Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti, urmand si studii postuniversitare de marketing industrial la Institutul de Management Bucuresti. De asemenea, in 1994 a urmat cursuri la Institutul de Medicina Bucuresti, specializarea probleme de medicina muncii, iar in 2007 a absolvit studii postuniversitare de management in administratia publica locala - I.N.A. Bucuresti.

Activitatea profesionala si-a inceput-o in 1990, cand a fost inginer chimist-tehnolog prelucrarea cauciucului la SC ARPACOR SA Bucov, din 1994 si pana in 1996 fiind responsabil toxicologie si protectia mediului la aceeasi firma. Ulterior, pana in 2004, a detinut functia de director general al SC ARPAROM SA Bucov. De asemenea, timp de patru ani, intre 2000-2004, a fost membru in Consiliul Director al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova si vicepresedinte al CNIMM (Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii) Ploiesti.

Din 2004 si pana in 2007 a ocupat postul de viceprimar al municipiului Ploiesti. In ceea ce priveste functiile politice, in 2003 ea a fost presedinte al PUR Ploiesti, iar din 2004 si pana in 2013 a fost membru al PNL Prahova. Ea a plecat din PNL si a fost printre cei care i s-au alaturat lui Calin Popescu Tariceanu la fondarea Partidului Liberal Reformator, conducand apoi filiala Prahova a formatiunii. In prezent, ea este vicepresedinte ALDE, presedinte ALDE Prahova, deputat si membru in Comisia pentru sanatate si familie.

Primul mandat de deputat l-a obtinut in 2004, cand a candidat pe listele PNL Prahova. Totodata, Gratiela Gavrilescu a fost ministru al Mediului in perioada 17 decembrie 2014 - 17 noiembrie 2015. Dupa ce a parasit functia de ministru al Mediului, Gratiela Gavrilescu a abordat public subiectul poluarii cauzate in Ploiesti de catre rafinariile amplasate in acest oras ori in apropiere, criticandu-i pe factorii de decizie pentru lipsa de actiune cu privire la acest subiect.

Astfel, in luna octombrie a anului trecut, Gavrilescu dadea publicitatii o solicitare adresata ministrului de la acea vreme, Cristiana Pasca Palmer, prin care ii cerea acesteia sa dispuna o ”intalnire de lucru”, la Ploiesti, a factorilor decidenti din cadrul MMAP in scopul evaluarii si solutionarii problemelor de calitate a aerului semnalate de locuitorii municipiului Ploiesti si din imprejurimi. ”Mentionez ca nu este vorba despre o situatie accidentala, ci de una care treneaza de mult prea mult timp, care nu poate fi catalogata, asa cum se incearca, drept simplu 'disconfort olfactiv', aerul devenind, din ce in ce mai des si pe perioade din ce in ce mai lungi, pur si simplu, irespirabil” spunea fostul ministru Gratiela Gavrilescu, in conditiile in care in perioada in ea a detinut portofoliul de la Mediului nu a avut nicio astfel de intalnire cu autoritatile, cu reprezentatii rafinariilor si cu societatea civila din Ploiesti.

Porivit celei mai recente declaratii de avere, Gratiela Gavrilescu detine, impreuna cu sotul sau, un teren intravilan in Ploiesti, cu o suprafata de 400 mp. De asemenea, Mihai Gavrilescu mai are un teren forestier (5.000 mp) si unul agricol (2.000 mp) in Carlige, Vrancea. Sotul Gratielei Gavrilescu mai detine un teren agricol si in Girov, Neamt, de 3.500 mp. Cei doi mai au un apartament si o casa in Ploiesti, trei autoturisme (Kia Ceed, Kia Opirus si Dacia Logan), precum si bijuterii in valoare de 5.000 euro. De asemenea, Gratiela Gavrilescu a vandut, in 2016, o casa cu 15.000 euro.

Potrivit declaratiei de avere, deputatul detine actiuni la SC APRPACOR SA, cu o valoare totala la zi de 15.700 lei. Totodata, ea are un credit bancar de 17.500 de euro, scadent in 2020. La venituri, Gratiela Gavrilescu a declarat indemnizatia de la Parlamentul Romaniei de 9.060 lei, precum si venitul obtinut in calitate de ministru al Mediului de 104.181 lei. Sotul sau, Mihai Gavrilescu, a avut un venit anual de 2.495 obtinut in calitate de consilier la Ministerul Mediului, precum si un castig de 48.572 primit de la Romgaz Ploiesti, unde este inginer.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO