Gorbaciov despre executarea sotilor Ceausescu: "De neinchipuit!"
Aflat in vizita in Romania, Mihail Gorbaciov nu s-a putut abtine sa nu vorbeasca si despre fosta familie Ceausescu. In opinia fostului lider sovietic, felul in care au pierit cei doi conducatori ai Romaniei comuniste este unul inacceptabil.
"Romania a fost pentru mine o tara noua. Cand am venit prima data ma simteam un pic incomod, vroiam sa ma intalnesc, sa vorbesc, iar lumea pleca de langa mine, fugea de mine. Asa erau timpurile", si-a amintit Mihail Gorbaciov despre vremea cand facea vizite oficiale in regimul Ceausescu.
De altfel, el nu poate sa accepte felul in care au fost executati Nicolae si Elena Ceausescu.
"Ati avut istoria dumneavoastra, foarte serioasa, importanta. Chiar si cand vorbim de Ceausescu, a carui viata s-a terminat destul de dramatic, nu as vrea ca nici in cele mai grele situatii sa se hotarasca lucrurile astfel. Exista judecatorie, exista institutii, presa, trebuie ca astfel de lucruri sa fie discutate. Dar cand vad aceste cadre, cum vad cum pur si simplu i-au impuscat, ca pe niste animale salbatice, este de neinchipuit. Dar el a permis aceasta situatie, in care oamenii sa inceapa sa impuste ca la vanatoare. Asta este inacceptabil", a afirmat fostul presedinte al URSS.
Intrebat cum vede schimbarea lumii in viitor, Gorbaciov a spus ca el este doar un simplu muritor, iar "Dumnezeu nu are inca raspunsurile gata".
Cu toate acestea, s-a referit a facut o comparatie intre procesul de globalizare si.. comunism.
"Acum discutiile sunt facute de toata lumea, discuta toata lumea despre viitorul nostru, pentru ca suntem in globalizare. Deci, trebuie sa existe ceva care sa sustina aceasta uniune globala. Daca este doar o conducere globala, asta nu ne va oferi nimic. As vrea sa spun o idee pe care o spun deja de mult timp: mi se pare ca, mai ales la noi, la fostii comunisti, alegerea era comunism sau socialism, dar de fapt alegeai un singur lucru. Mi-aduc aminte de votare: alegeai, dar in buletinul de vot era de fapt acelasi lucru. Acum (...) exista ceva foarte imporant, si anume experienta umana. Aici ma refer la capitalism".