Basescu: Dati rapid avize la Rosia Montana, daca credeti ca este fezabila investitia. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu i-a solicitat noului ministru al mediului sa transeze "rapid" problema exploatarii de la Rosia Montana.

Cele mai importante declaratii facute de Traian Basescu:

► In momentul de fata Romania nu mai are resurse de a crea locuri de munca, decat daca privim cu responsabilitate spre reluarea activitatilor de minerit. Datorita demagogiei si lasitatii demnitarilor romani, Rosia Montana este blocata din 1997.

► Stim toti artificiul prin care Cupru Min a mai reusit sa obtina profit anul trecut, pur si simplu nu a facut investitii pentru deschiderea fronturilor in vederea exploatarii de suprafata in continuare. Artificial domnii manageri si-au creat conditii sa incaseze probabil prime pentru profitul realizat, dar compania nu are bani sa isi extinda frontul de exploatare.

► As ruga inaltii demnitari si preacinstitii ziaristi si pe patronii de presa sa mearga la Rosia Poieni si la Rosia Montana, pentru ca par a plange de grija mediului. Sa constate acum daca ceea ce este acolo inseamna protectia mediului.

Citește și
Benzina, motorina, peco
Rompetrol a majorat marti pretul benzinei la un nou RECORD istoric
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

► Este foarte important ce obtine statul roman. Cer guvernului ca in maximum 2 saptamani sa revizuiasca tot sistemul de redevente.

► In lipsa locurilor de munca Romania pierde in fiecare an 3,6 miliarde de euro cu deficitul la bugetul de pensii.

► In momentul de fata Romania nu mai are resurse de a crea locuri de munca decat daca privim cu responsabilitate la reluarea activitatilor de minerit in domenii in care evolutia pietelor face din nou rentabila reluarea exploatarii unor resurse naturale. Urmare a demagogiei si lasitatii unor politicieni romani, investitia de la Rosia Montana sta blocata din 1997, iar acum se prefigureaza procese extrem de costisitoare.

► De aceea, parteneriatul cu firme straine mi se pare singura solutie. Poate multi considera ca cel mai important lucru este profitul exploatarii in parteneriat al acestor resurse: aur, cupru si gaze de sist. Este foarte important si ce obtine statul roman.

► Ceea ce va cer, domnule ministru si domnilor membri ai Guvernului, este sa vedeti daca e fezabila Rosia Montana. Daca este fezabila, dati rapid avize, daca nu, spuneti nu investitorului, pentru ca fiecare zi in care intarziem ne va costa enorm in urmatorul proces. Nu mai tineti astfel de subiecte in dezbatere publica pentru ca descalifica autoritatile romane

► Poate scurtati termenele la Legea Sanatatii si lansati mai repede proiectul in dezbatere.

► Imi pun speranta ca la Mediu avem un ministru caruia ii place actiunea, intr-o directie sau alta.

Presedintele Traian Basescu a cerut, marti, noului ministru al Mediului si Guvernului sa analizeze rapid si sa decida in legatura cu investitiile de la Rosia Montana, Rosia Poieni si gazele de sist.

Declaratiile au avut loc dupa ce noul ministru al Mediului, Attila Korodi, a depus juramantul de investitura in functie, la Palatul Cotroceni, in fata sefului statului, a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, a premierului si a reprezentantilor Guvernului.

UDMR l-a desemnat astazi, in sedinta Consiliului Permanent, pe Korodi Attila pentru functia de ministru al Mediului, dupa ce Laszlo Borbely a demisionat din functie. El a fost singurul nominalizat in cadrul Uniunii.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat in jurul orei 15.00 ca "in maxim o jumatate de ora" va trimite premierului Mihai Razvan Ungureanu propunerea privindu-l pe Attila Korodi. Kelemen a explicat ca Attila a fost singura nominalizare facuta in cadrul UDMR deoarece acesta are experienta si este profesionist.

In acelasi timp, liderul UDMR a declarat ca ii multumeste fostului ministru, Laszlo Borbely, pentru "aceasta perioada dificila din 2009 pana in 2012", in care "a dat dovada de profesionalism si eficienta".

Viitorul ministru, Attila Korodi, a fost intrebat de jurnalisti cum vede rezolvarea problemei Rosia Montana, insa el a refuzat sa-si exprime pozitia, spunand doar ca are nevoie de timp pentru a studia cum se cuvine toate dosarele.

Korodi Attila are 35 de ani. Dupa alegerile parlamentare din noiembrie 2004, Korodi a fost desemnat de catre UDMR pentru postul de secretar de stat la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, ocupandu-se de coordonarea Departamentului de Integrare Europeana. in aprilie 2007, Attila Korodi a fost numit ministru al Mediului, post ocupat timp de un an.

Borbely Karoly are 36 de ani si a fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada decembrie 2007-decembrie 2008, iar din ianuarie 2010 este secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Tanczos Barna are tot 36 de ani si este presedintele Federatiei Romane de Hochei pe Gheata. El a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, in perioada 2007-2009, apoi la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (ianuarie - iulie 2010), iar in prezent este secretar de stat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Laszlo Borbely a demisionat, joia trecuta, din functia de ministru al Mediului, el spunand ca a luat aceasta decizie desi nu are motiv si precizand ca a transmis aceasta decizie premierului, dar si presedintelui, cu care a avut o intalnire.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Vadim catre Becali:
Vadim catre Becali: "Bai Gigi, pana pleci la Athos sa-ti scoti dracii din organism, vino pe la mine"

Ca orice relatie de dragoste cu nabadai si iubirea dintre Gigi Becali si Corneliu Vadim Tudor este umbrita de slabiciuni lumesti, tocmai acum, in Saptamana Patimilor.

Rompetrol a majorat marti pretul benzinei la un nou RECORD istoric
Rompetrol a majorat marti pretul benzinei la un nou RECORD istoric

Rompetrol Downstream a majorat marti pretul benzinei, cu 0,14 lei/litru, astfel ca sortimentul Efix 95 costa 5,94 lei/litru, iar premium Alto 101 6,58 lei/litru, si a mentinut pretul motorinei.

Povestea de groaza care se ascunde in spatele acestui chip frumos
Povestea de groaza care se ascunde in spatele acestui chip frumos

Au angajat-o ca bona, apoi au profitat de naivitatea ei in cel mai cumplit mod cu putinta. Aceasta este povestea unei minore de 16 ani din SUA, care bate orice scenariu de film.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.