EurActiv: Romania si Bulgaria, pe cale sa esueze la cel mai important examen de la intrarea in UE
Bulgaria si Romania sunt pe cale sa pice cel mai important test de la intrarea lor in UE, la 1 ianuarie 2007, odata cu publicarea rapoartelor cruciale privind progresele inregistrate in domeniul justitiei, comenteaza site-ul EurActiv.com.
Romania se confrunta cu critici fara precedent din cauza suspiciunilor privind incercarile noului sau Guvern de a slabi echilibrul puterilor, in timp ce Bulgaria este vizata din cauza presupuselor legaturi intre oficialii guvernamentali si crima organizata.
In timpul vizitei sale la Bruxelles, premierul roman Victor Ponta le-a declarat liderilor UE ca tot ce a facut Guvernul sau respecta Constitutia tarii, promitand insa sa revina asupra unor decizii daca acestea incalca standardele Uniunii.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Rugat de EurActiv sa comenteze calitatea democratiei in Romania, Ponta a declarat ca majoritatea informatiilor sunt incorecte, dar a admis ca exista o problema.
"Aveti dreptate, sunt persoane numite politic si poate ar trebui sa (consolidam) in Constitutie stabilitatea functiilor care nu sunt numite politic. Prin urmare, sunt de acord cu dumneavoastra ca un fel de conventie nationala si schimbarea Constitutiei, pentru ca aceasta sa exprime foarte clar care sunt functiile politice si care nu, vor ajuta democratia", a declarat el.
EurActiv l-a intrebat pe Stanisev, fost premier al Bulgariei, daca se teme ca tara sa ar putea fi impiedicata sa adere la Schengen din cauza tensiunii politice actuale cu Romania. Acesta a raspuns ca exista reguli si criterii clare pentru aderarea la Schengen, care sunt indeplinite in prezent de Romania si Bulgaria.
"Nu este democratic, nu este corect si nici consecvent sa adaugi orice alte conditii politice sau de alt fel", a declarat Stanisev. Problema aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen ar urma sa fie inclusa pe agenda reuniunii ministrilor de Justitie si Afaceri Interne din septembrie.
Totusi, avand in vedere diversele declaratii recente ale politicienilor, evenimentele din Romania ar putea amana aceasta problema pe termen nedefinit.
Desi mai putin vizibile din perspectiva Bruxelles-ului, evenimentele politice din Bulgaria sugereaza ca atat Bucurestiul, cat si Sofia ar trebui sa se astepte la putine vesti bune de la rapoartele Comisiei, ce urmeaza sa fie publicate la 18 iulie.
EurActiv este o retea media online independent, dedicat politicilor UE, cu sediul central la Bruxelles.