Le Monde: Premierul roman Victor Ponta nu reuseste sa ii convinga pe liderii europeni

13-07-2012 05:57

Le Monde

Premierul roman Victor Ponta a facut un adevarat maraton la Bruxelles, incercand sa convinga mediile europene ca reformele pe care le-a lansat sunt democratice si nu contravin regulilor fundamentale UE, dar fara sa reuseasca, comenteaza Le Monde.

Ajutat de un influent birou de lobby bruxelez, liderul social-democrat s-a intalnit pe rand, in afara de jurnalisti, cu presedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz, liderul eurodeputatilor socialisti Serghei Stanisev, presedintele permanent al Consiliului European Herman Van Rompuy si presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, precizeaza cotidianul francez.

Dupa intalnirea cu Barroso, acesta si-a exprimat "preocuparile serioase" fata de evenimentele recente din Romania, iar Van Rompuy s-a exprimat in termeni asemanatori evocand necesitatea respectarii "principiilor fundamentale pe care se bazeaza Uniunea".

"Premierul le-a tinut acelasi discurs tuturor interlocutorilor sai, pe care se pare ca i-a convins mai mult sau mai putin", comenteaza, de la Bruxelles, autorul acestui material, Jean-Pierre Stroobants, precizand ca Ponta si-a anuntat vointa de a se plia asupra cererilor Bruxelles-ului si de a actiona "imediat", daca deciziile sale, mai ales cea privind destituirea sefului statului, rivalul sau de centru-dreapta Traian Basescu, "nu ar corespunde criteriilor europene".

"Insa legatura evidenta stabilita intre ceea ce se petrece la Bucuresti si dosarul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen este cea care, fara indoiala, l-a iritat cel mai mult pe liderul coalitiei romane", apreciaza Stroobants.

"Adapostite in spatele Olandei, statul (UE) cel mai ostil aderarii Romaniei si Bulgariei (la Schengen), mai multe capitale nu sunt, intr-adevar, (tocmai) multumite de ultimele evenimente", continua el.

In pofida promisiunilor de buna cooperare ale lui Ponta, "Bucurestiul nu ignora ca o prima masura de retorsiune ar putea veni pe 18 iulie", odata cu publicarea raportului MCV, care "va fi fara indoiala mai negativ decat s-a prevazut Romaniei, tinand cont de evenimentele recente, si net favorabil Bulgariei", apreciaza Le Monde.

"Bruxelles recomanda, deci, sa continue monitorizarea, iar Consiliul va decide ulterior ca, in acest conditii, nu este posibil, in stadiul actual, deschiderea portilor Schengen pentru cele doua tari", conchide publicatia franceza.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO