PSD pregătește modificarea legilor serviciilor secrete. USR: ”Subminează sistemul nostru de securitate pe model rusesc”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Parlamentarii sunt hotărâţi să modifice legile serviciilor secrete. Anunţată cu surle şi trâmbiţe chiar de şeful PSD Liviu Dragnea şi de premierul Viorica Dăncilă, măsura este pusă în practică de un deputat de la putere.

El a propus ca directorii de la SRI, SIE, SPP şi STS să aibă un singur mandat de patru ani, fără posibilitatea de a fi realeşi. Surse din PSD spun că modificările vor merge chiar mai departe. "Este un atac asupra ultimelor instituţii care nu fuseseră controlate politic", reclamă opoziţia.

Iniţiativa pentru modificarea legilor de funcţionare a serviciilor secrete a venit de la un deputat PSD. Liviu Pleșoianu susţine că scandalurile publice din ultima perioadă în care au fost menţionate, pe rând, SRI, SPP sau SIE arată că şefii acestora ar fi implicaţi ilegal în viaţa politică şi socială a României. Argumentul suprem al acestuia îl reprezintă protocoalele dintre SRI şi Parchetul General. Iar toate ”alcătuiesc un tablou general oribil, în care şefii serviciilor secrete ajung să conducă, din umbră, întreaga ţară", susține Pleșoianu.

Aşa că în proiect este introdusă ideea de mandat, pe care un şef de serviciu secret să îl poată obţine pentru maximum 4 ani, fără posibilitatea de prelungire.

Până acum, şefii serviciilor de informaţii au ocupat funcţia fie pentru perioadă foarte lungi, fie pentru unele prea scurte. Doi dintre cei mai longevivi sunt Lucian Pahonțu, de la SPP, şi Marcel Opriş de la STS, fiecare cu aproximativ 12 ani de mandat.

Iar ca numirea să nu mai poată fi decisă de preşedintele ţării, că până acum, PSD ar vrea, susţin surse parlamentare, ca decizia să aparţină Parlamentului, care să îi poată demite şi pe aceştia, şi pe adjuncţii lor atunci când se prezintă în fața camerelor reunite să discute raportul anual de activitate.

Tema schimbării unor şefi de servicii a fost folosită şi de Liviu Dragnea, care l-a acuzat direct pe generalul Pahonțu că ar fi cerut unor ofiţeri să-i spioneze pe cei pe care îi protejau.

Acuzaţiile nu au fost probate şi nici trimise la Parchet, iar încercarea de a crea o comisie parlamentară care să îl cerceteze pe Pahonțu a fost respinsă de Curtea Constituţională.

Acum, pentru schimbarea întregului pachet de legi în baza căruia funcţionează toate servicii secrete, Dragnea are în vedere o nouă comisie.

Liviu Dragnea: "Trebuie să ne uităm cu atenţie la obiectivele comisiei, pentru că o să fie şi aceasta atacată la CCR şi să nu mai fie vreo greşeală."

Viziteu, deputat USR, membru comisia SRI: "Din păcate, ceea ce face subminează sistemul nostru de securitate naţional pe model rusesc, în care se doreşte un control politic asupra acestor servicii, pe când noi ar trebui să mergem pe model euroatlantic, unde primează controlul civil."

Cum vor arăta noile legi de funcţionare ale serviciilor de informaţii vom afla după ce se va constitui comisia dedicată lor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO