PNL: Modificarea Legii finantarii partidelor nu a fost convenita nici in USL, nici in conducerea PNL
Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat joi ca modificarile propuse pentru Legea finantarii partidelor politice nu au fost discutate nici in conducerea PNL, nici in cea a USL.
Pocora a fost intrebata daca initiativa semnata de liderii grupurilor parlamentare ale PSD si PNL a avut acordul PNL sau cel al USL. "Aceasta propunere legislativa nu a fost discutata nici in BPN al PNL, nici la nivelul USL", a declarat purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora.
Liderii grupurilor parlamentare ale PSD si PNL propun, printr-o initiativa legislativa, ca partidele sa-si poata finanta activitatea si campaniile electorale prin imprumuturi autentificate prin acte notariale, precum si eliminarea restrictiilor in cazul donatiilor care vizeaza sediile de partide.
Liderii grupurilor PSD si PNL din Camera Deputatilor si Senat, respectiv Marian Neacsu, Ilie Sarbu, Andrei Gerea si Puiu Hasotti, alaturi de deputatul PSD Marian Draghici au semnat o initiativa legislativa care introduce prevederi conform carora finantarea partidelor politice se va putea realiza prin imprumuturi.
"Partidele politice pot incheia imprumuturi numai prin acte autentice notariale, sub sanctiunea nulitatii absolute", se arata intr-un alineat nou introdus pentru sectiunea care mentioneaza sursele de finantare ale partidelor politice.
Totodata, se mentioneaza ca "imprumuturile al caror obiect are o valoare mai mare de 400 de salarii de baza minime brute pe tara se supun conditiilor de publicitate", respectiv se vor declara in Monitorul Oficial.
Pentru anul 2013, echivalentul a 400 de salarii minime brute pe tara este de 280.000 de lei, conform valorii de la 1 ianuarie.
Aceasta prevedere introdusa in legea de finantare a partidelor politice vine in contradictie cu un ordin al presedintelui Autoritatii Electorale Permanente din 2012 care mentiona ca "instructiune" in baza prevederilor legale existente, dar si a recomandarilor Grupului Statelor impotriva Coruptiei (GRECO), ca finantarea partidelor din imprumuturi este interzisa.
"Finantarea activitatii partidelor politice din imprumuturi este interzisa sub sanctiunea prevazuta la art 41, alin 1 din Legea 334/2006 (amenda de la 5.000 de lei la 25.000 de lei - n.r.) privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale", mai mentioneaza articolul 1 din intructiunea, semnata de presedintele AEP, Ana Maria Patru.
Propunerea legislativa nu stabileste un prag maximal al imprumuturilor pe care la poate contracta un partid politic, dar sunt mentinute pragurile pentru donatiile de care poate beneficia in cursul unui an din partea persoanelor fizice sau juridice.
Sursa: Mediafax
Etichete: PSD, PNL, politicieni, partide, finantare, USL,
Dată publicare:
26-09-2013 12:29