Dosarul alegerilor prezidentiale din 2009. Ce documente au cerut procurorii de la Curtea Constitutionala, STS si AEP
Procurorii de la PICCJ care fac cercetari in dosarul alegerilor prezidentiale din 2009 au cerut mai multe documente de la Curtea Constitutionala, Autoritatea Electorala Permanenta si Serviciul de Telecomunicatii Speci
Documentele cerute vor fi analizate de procurori in aceasta cauza, in care in prezent se fac cercetari in rem, pentru fapte de abuz in serviciu si falsificarea documentelor si evidentelor electorale legate de alegerile prezidentiale din 2009, potrivit news.ro.
Anchetatorii au audiat mai multe persoane in acest dosar, surse judiciare spunand ca printre acestea ar fi si fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe 24 aprilie, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) au inceput urmarirea penala in rem, in dosarul privind alegerile prezidentiale din 2009, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu prevazut de articolul 297 alineatul 1, cu aplicarea articolului 5 din Codul penal (respectiv articolul 248 raportat la articolul 248 indice 1 din vechiul Cod penal) si falsificarea documentelor si evidentelor electorale, fapta prevazuta de articolul 391 alineatele 3 si 4 din Codul penal, cu aplicarea articolului 5 din Codul penal (fost articol 62 alineatele 3 si 4 din Legea 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, modificata si republicata).
PICCJ a precizat ca faptele de abuz in serviciu si falsificarea documentelor si evidentelor electorale pentru care a fost inceputa urmarirea penala in rem in acest dosar se prescriu in opt ani, conform noului Cod penal si in 10 ani, potrivit vechiului Cod penal. Potrivit PICCJ, dosarul a fost deschis in urma informatiilor facute publice de catre jurnalistul Dan Andronic, conform carora „exista suspiciuni ca in procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autoritati publice si persoane, altele decat cele prevazute de lege”.
Jurnalistul Dan Andronic a scris recent ca Laura Codruta Kovesi si Florian Coldea sunt doua dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Basescu in alegerile prezidentiale din 2009. Andronic a aratat ca l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus sa vina la locuinta acestuia, pentru ca are nevoie de el, iar acolo i-a gasit pe George maior, Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi.
Am intepenit. Acolo era Statul
“Am intepenit. Acolo era Statul! In acel birou se gaseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne si inca o persoana inalta pe care nu o cunosteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date si cifre, dar si George Maior primea informatii. Cred ca, atat cat am stat eu acolo, Kovesi a primit cel putin doua telefoane la care a raspuns: „Da, domnule Presedinte”. Dupa care iesea din incapere si continua discutia. In mod evident, Kovesi era o parte importanta a grupului, intelegeam din modul in care punea intrebarile referitoare la actiunile ce se pot intreprinde. Au ramas in acea incapere Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au facut posibila victoria lui Traian Basescu in 2009”, a scris Andronic.
Dan Andronic a fost acuzat de marturie mincinoasa
Procurorii DNA l-au pus recent sub acuzare pe Dan Andronic pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, pentru ca in septembrie 2016, cand a fost audiat in dosarul privind campania prezidentiala din 2009, a facut declaratii mincinoase despre banii incasati de firma sa pentru consultanta politica acordata de el in campania electorale, acreditand ideea ca persoanele inculpate in cauza nu au participat la savarsirea faptelor de care sunt acuzate.
Sursa: news.ro, News.ro
Etichete: CCR, Laura Codruta Kovesi, ancheta, aep, sts, gabriel oprea, piccj,
Dată publicare:
03-05-2017 16:02