DOCUMENT. Scrisoarea adresată de Nicolae Ciucă liderilor politici: Vă propun un armistiţiu politic

×
Codul embed a fost copiat

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a transmis, marţi, o scrisoare deschisă prin care le cere liderilor politici să susțină un guvern minoritar PNL-UDMR cu mandat limitat, pentru a depăși criza.

"Stimaţi lideri politici, stimaţi parlamentari şi membri de partid, România este azi într-o situaţie grea din punct de vedere medical şi politic. Situaţia legată de creşterea preţurilor la energie electrică, gaze şi alimente, precum şi implementarea PNRR ne îndeamnă la cumpătare politică şi responsabilitate. Epidemia COVID-19 continuă să afecteze puternic ţara noastră. Sute de vieţi de români se pierd în fiecare zi din această cauză, mii de oameni se îmbolnăvesc zilnic şi suferă. Creşterea preţurilor la energie reprezintă o provocare internaţională, dar care are efecte serioase şi asupra românilor. De trei săptămâni ţara noastră funcţionează cu un guvern interimar, iar o primă tentativă de rezolvare a crizei în care ne aflăm a eşuat săptămâna trecută. A doua încercare, a cărei responsabilitate mi-a fost încredinţată în urmă cu cinci zile, se loveşte, din păcate, de un blocaj sever", se arată în scrisoarea deschisă semnată de premierul desemnat.

 

Citește și
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Ciucă a menţionat că un armistiţiu politic ar însemna şansa României "să respire, să se vindece şi să-şi adune forţele".

"Cel mai important lucru pe care-l pot face acum este apelul la conştiinţa dumneavoastră de cetăţeni români, la patriotismul şi raţiunea dumneavoastră. Vă chem acum să treceţi peste rezervele politice pe care le aveţi şi să-mi daţi şansa de a pune în practică un program imediat pentru depăşirea acestei perioade critice. Ceea ce vă propun este un armistiţiu politic. Să dăm şansa României să respire şi să se vindece, să-şi adune forţele şi să-şi recâştige încrederea în viitor. Un astfel de armistiţiu nu ar însemna abandonarea valorilor şi intereselor politice ale partidelor parlamentare, ci prioritizarea unor valori şi interese mai înalte, care privesc toţi cetăţenii şi întreaga ţară", a transmis Nicolae Ciucă.

Premierul desemnat a adăugat în scrisoare că "un armistiţiu nu e înfrângere şi nici victorie, nu e abandon şi nici supunere", ci "un demers raţional şi moral".

"Ştiu din experienţa mea profesională că armistiţiul se discută şi se convine nu între prieteni, ci între adversari, între grupuri cu orientări şi interese uneori profund divergente. Un armistiţiu nu e înfrângere şi nici victorie, nu e abandon şi nici supunere. Un armistiţiu este un demers raţional şi moral, care dă o şansă bunei înţelegeri, având în vedere interesele generale, mai importante decât cele ale fiecărei părţi. Cred cu adevărat şi vă mărturisesc că un armistiţiu politic este soluţia pentru ieşirea României din această criză. O astfel de soluţie poate nu va fi complet mulţumitoare pentru unul sau altul dintre partidele parlamentare, dar vă asigur că ea va fi mulţumitoare pentru România, care e mai importantă decât oricare dintre noi", le-a mai transmis Ciucă partidelor parlamentare.

El a asigurat că îşi va îndeplini cu responsabilitate mandatul şi va face eforturi pentru succesul demersului său.

"Vă asigur că voi continua să-mi îndeplinesc cu responsabilitate mandatul încredinţat pentru formarea unui nou guvern şi să fac eforturi stăruitoare, până în ultimul moment, pentru succesul demersului meu", a conchis Ciucă.

Reacția PSD la scrisoarea lui Nicolae Ciucă

 

PSD consideră că un armistiţiu politic este absolut necesar, dar unul probat prin fapte concrete ale partidelor care au produs actuala criză politică, iar dacă PNL, USR şi UDMR sunt de acord cu un armistiţiu politic şi îşi asumă cele 10 măsuri urgente, atunci şi social-democraţii se vor alătura acestui demers.

"Partidul Social Democrat îi mulţumeşte premierului desemnat, Nicolae Ciucă, pentru că a răspuns apelului nostru la un armistiţiu politic în vederea traversării crizei sanitare, economice şi sociale, însă consideră că pentru succesul unui astfel de acord este nevoie de efortul conjugat al întregii clase politice. PSD a fost primul partid care, de mai bine de un an, a tot cerut politicienilor puterii, în repetate rânduri, pacturi şi armistiţii pentru sănătatea românilor. Şi în actuala criză politică, PSD a fost primul partid care a arătat deschidere pentru un dialog cu premierul desemnat şi a propus - ca bază a unei înţelegeri pentru a trece criza - planul PSD cu cele 10 măsuri urgente", se arată într-un comunicat transmis de PSD.

Potrivit sursei citate, din păcate, preşedintele PNL "a subminat din start şansele oricărei continuări a discuţiilor" şi a tratat cu indiferenţă măsurile propuse de PSD pentru români şi firmele româneşti.

"Atitudinea lui Florin Cîţu este total opusă ideii de armistiţiu care înseamnă, în orice conflict, încetarea focului, adică oprirea tuturor acelor ostilităţi care produc victime. Însă, Florin Cîţu a ales să rupă orice punte de dialog prin atitudinea sa şi face rău României, aşa cum a făcut şi cu dezastrul sanitar, explozia preţurilor la energie sau haosul din educaţie. Rezultatul acţiunilor sale iresponsabile continuă să facă victime în fiecare zi: românii mor, firmele mor, la fel şi viitorul ţării când sunt închise şcolile. PSD consideră că un armistiţiu politic este absolut necesar, dar unul probat prin fapte concrete ale partidelor care au produs actuala criză politică. Astfel, dacă PNL, USR şi UDMR sunt de acord cu un armistiţiu politic şi îşi asumă cele 10 măsuri urgente, atunci şi PSD se va alătura acestui demers", mai spun social-democraţii.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a transmis, marţi, liderilor partidelor parlamentare un document în care propune un armistiţiu politic prin care să fie susţinut un guvern minoritar pentru o perioadă limitată de timp.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Candidaturi comune PSD-PNL la Primăria Generală, primăriile de sectoare, dar şi CGMB şi consiliile locale de sectoare
Candidaturi comune PSD-PNL la Primăria Generală, primăriile de sectoare, dar şi CGMB şi consiliile locale de sectoare

Coaliţia de guvernare a decis luni seară candidaturi comune PSD-PNL la Primăria Generală, primăriile de sectoare dar şi CGMB şi consiliile locale de sectoare.

E oficial: 50 de militari ucraineni vor veni în România. Ce vor face la noi în țară
E oficial: 50 de militari ucraineni vor veni în România. Ce vor face la noi în țară

Birourile reunite ale Parlamentului au luat act de o scrisoare a preşedintelui privind instruirea a aproximativ 50 de militari ucraineni.

Rareș Bogdan, întrebat dacă l-ar prefera pe Piedone la Primăria Capitalei, susținut de PSD și PNL: ”Ei, pe dracu` cu mă-sa”
Rareș Bogdan, întrebat dacă l-ar prefera pe Piedone la Primăria Capitalei, susținut de PSD și PNL: ”Ei, pe dracu` cu mă-sa”

Prim vicepreședintele PNL Rareș Bogdan nu s-a arătat deloc încântat de posibilitatea ca președintele PUSL, Cristian Popescu Piedone, să fie candidat la Primăria Capitalei susținut de PSD și PNL.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.