PSD s-a lăudat că ”România a depășit China la creștere economică”. Ce au uitat să spună social democrații
Liderii PSD și-au numărat vineri realizările după 10 luni de la intrarea la guvernare.
CLICK AICI PENTRU A CONSULTA DOCUMENTUL CU REALIZĂRILE PSD
Reuniți în ședința Comitetului Executiv Național, la Băile Herculane, capii social-democrați s-au felicitat, pentru creșterea economică de 7%, despre care însă, specialiștii avertizează că este nesănătoasă, pentru că se bazează pe consum.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liderii PSD s-au lăudat și cu o creștere a salariilor în sectorul public, care de fapt, potrivit calculelor, nu va fi resimțită în buzunarul angajatului. Nimeni nu a suflat însă o vorbă despre devalorizarea record a monedei naționale, creșterea usturătoare a prețurilor, majorarea dobânzilor la credite sau tăierea masivă a banilor de la investiții.
Social democrații nu au ezitat să compare creșterea economică a României, care a ajuns la 7 procente, cu cea a Chinei, a două putere a lumii, după Statele Unite, cu un produs intern brut de 11.000 de miliarde de dolari, țara în care cele mai mari companii își produc mărfurile.
Ceea ce au omis să scrie social democrații în prezentarea realizărilor din ultimele 10 luni este că la noi creșterea este bazată în principal pe consum, fenomen nesănătos pentru economie pe termen lung, în timp ce chinezii se bazează pe producție și exporturi.
Liderii PSD s-au lăudat între ei și pentru creșterea salariilor în sectorul public cu 21,2%. Au ignorat însă faptul că în buzunarul angajatului creșterea nu va fi mai mare de 3 lei, la un salariu mediu brut.
Asta din cauza prevederilor fiscale adoptate recent care trec contribuțiile de la angajator la angajat. Lăsate sub tăcere printre social democrați sunt și scumpirile în lanț din ultima vreme provocate în primul rând de creșterea prețului la energie și a accizei la carburanți
Liviu Dragnea: "Dincolo de critici și minciuni, cu cifre și date am arătat că realitatea stă cu totul altfel"
Președintele Klaus Iohannis avertizează că o creștere bazată preponderent pe consum nu este una sustenabilă, iar guvernul a eșuat în privință investițiilor publice.
Klaus Iohannis: "Sigur, putem cu tristețe să constatăm că, cel puțin, partea guvernamentală, pur și simplu, nu și-a făcut treaba în acest an. Avem foarte, foarte puțin bani investiți de Guvern în lucrări publice. Or, se știe foarte bine că marile lucrări publice sunt generatoare de creștere economică și acestea au lipsit aproape cu desăvârșire în cursul acestui an."
Social democrații nu au scos o vorbă despre faptul că mai multe prevederi din programul de guvernare - cum ar fi reducerea TVA la 18% sau neimpozitarea salariilor mai mici de 2000 de lei - au rămas doar la stadiul de promisiuni.
Triumfalismul guvernanților este în antiteză cu părerea economiștilor și a celor de la BNR, care avertizează că ne paște o nouă criză economică. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, vorbește despre "cinismul fiscal iresponsabil" al politicienilor, care sunt interesați doar de câștig electoral rapid.
În acest sens, Croitoru a dat exemplul Cabinetului Tăriceanu, care, în 2008, pe fondul unei creșteri economice bazate pe consum, a mărit salarii și pensii. La începutul lui 2009, România intra în recesiune.
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR: "Dacă practici acest tip de politici fiscale prociclice îți pierzi politica fiscală. La următoarea criză nu ai politică fiscală".
Politicile fiscale inițiate de guvern au fost aspru criticate de sindicate, de oamenii de afaceri dar și de primari.