PSD s-a lăudat că ”România a depășit China la creștere economică”. Ce au uitat să spună social democrații

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 17 Noiembrie 2017 14:43
Categorie: Politic

Liderii PSD și-au numărat vineri realizările după 10 luni de la intrarea la guvernare.

CLICK AICI PENTRU A CONSULTA DOCUMENTUL CU REALIZĂRILE PSD

Reuniți în ședința Comitetului Executiv Național, la Băile Herculane, capii social-democrați s-au felicitat, pentru creșterea economică de 7%, despre care însă, specialiștii avertizează că este nesănătoasă, pentru că se bazează pe consum.

Liderii PSD s-au lăudat și cu o creștere a salariilor în sectorul public, care de fapt, potrivit calculelor, nu va fi resimțită în buzunarul angajatului. Nimeni nu a suflat însă o vorbă despre devalorizarea record a monedei naționale, creșterea usturătoare a prețurilor, majorarea dobânzilor la credite sau tăierea masivă a banilor de la investiții.

Dragnea şi Tudose, aşteptaţi cu huiduieli la şedinţa CEx al PSD: "Să vină DNA să vă ia"

Social democrații nu au ezitat să compare creșterea economică a României, care a ajuns la 7 procente, cu cea a Chinei, a două putere a lumii, după Statele Unite, cu un produs intern brut de 11.000 de miliarde de dolari, țara în care cele mai mari companii își produc mărfurile.

Ceea ce au omis să scrie social democrații în prezentarea realizărilor din ultimele 10 luni este că la noi creșterea este bazată în principal pe consum, fenomen nesănătos pentru economie pe termen lung, în timp ce chinezii se bazează pe producție și exporturi.

Liderii PSD s-au lăudat între ei și pentru creșterea salariilor în sectorul public cu 21,2%. Au ignorat însă faptul că în buzunarul angajatului creșterea nu va fi mai mare de 3 lei, la un salariu mediu brut.

Asta din cauza prevederilor fiscale adoptate recent care trec contribuțiile de la angajator la angajat. Lăsate sub tăcere printre social democrați sunt și scumpirile în lanț din ultima vreme provocate în primul rând de creșterea prețului la energie și a accizei la carburanți

Liviu Dragnea: "Dincolo de critici și minciuni, cu cifre și date am arătat că realitatea stă cu totul altfel"

Președintele Klaus Iohannis avertizează că o creștere bazată preponderent pe consum nu este una sustenabilă, iar guvernul a eșuat în privință investițiilor publice.

Klaus Iohannis: "Sigur, putem cu tristețe să constatăm că, cel puțin, partea guvernamentală, pur și simplu, nu și-a făcut treaba în acest an. Avem foarte, foarte puțin bani investiți de Guvern în lucrări publice. Or, se știe foarte bine că marile lucrări publice sunt generatoare de creștere economică și acestea au lipsit aproape cu desăvârșire în cursul acestui an."

Social democrații nu au scos o vorbă despre faptul că mai multe prevederi din programul de guvernare - cum ar fi reducerea TVA la 18% sau neimpozitarea salariilor mai mici de 2000 de lei - au rămas doar la stadiul de promisiuni.

Triumfalismul guvernanților este în antiteză cu părerea economiștilor și a celor de la BNR, care avertizează că ne paște o nouă criză economică. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, vorbește despre "cinismul fiscal iresponsabil" al politicienilor, care sunt interesați doar de câștig electoral rapid.

În acest sens, Croitoru a dat exemplul Cabinetului Tăriceanu, care, în 2008, pe fondul unei creșteri economice bazate pe consum, a mărit salarii și pensii. La începutul lui 2009, România intra în recesiune.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR: "Dacă practici acest tip de politici fiscale prociclice îți pierzi politica fiscală. La următoarea criză nu ai politică fiscală".

Politicile fiscale inițiate de guvern au fost aspru criticate de sindicate, de oamenii de afaceri dar și de primari.

 

PNL și USR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose

PNL și USR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose

Liviu Dragnea, președintele PSD, susține un discurs la congresul Partidului Social Democrat

Iohannis: Voi invita Guvernul și BNR la Cotroceni. S-a mers cam departe cu unele afirmații

Cazul ambasadei din Israel. Iohannis: Am avut o discuție destul de lungă cu Dăncilă

Parlamentarii le fac noi ”cadouri” deținuților. USR: ”Încurajați infractorii”

Dăncilă se întâlnește la Palatul Victoria cu premierii din Bulgaria, Grecia și Serbia

Dragnea și Tăriceanu participă, la Tallinn, la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentelor statelor membre UE

Strategia ”România 2040” ar urma să fie realizată de o comisie condusă de Dragnea. PNL: Trădează un mod de gândire bolnav

fetita gimnasta simfonia lalelelor

Organizaţia Femeilor Liberale: PSD-ALDE să înceteze a mai umili copiii pentru buna lor dispoziţie

Alina Gorghiu, despre mutarea ambasadei din Israel: O nouă pată pe imaginea ţării în lume

Platforma România 100: Coaliţia PSD-ALDE se pregăteşte să transforme România într-un paradis penal

De ce nu s-a putut angaja Dacian Cioloș ca inginer și din ce bani a recunoscut că trăiește

Turcan: ”PNL crede doctrinar în definiția căsătoriei”. Reacție cu privire la mitingul anunțat de PSD

Băsescu: ”Un neisprăvit din Teleorman a făcut praf şi pulbere 60 de ani de diplomaţie consistentă”