Dobre: Listele electorale pot fi facute pe baza CNP si a domiciliului din cartea de identitate

Paul Victor Dobre

Ministrul Administratiei Victor Paul Dobre a declarat ca listele electorale sunt realizate in baza CNP si a domiciliului din cartea de identitate.

El a precizat, referitor la cifrele INS si CNAS, ca recensamantul s-a facut pe baza de declaratii nu de acte si ca nu toti romanii sunt asigurati. Dobre a fost intrebat care este situatia romanilor aflati in strainatate, dar care au buletin valabil, in ceea ce priveste inscrierea lor in listele electorale.

"Un cetatean roman care domiciliaza la Paris, acolo locuieste el de 20 de ani, dar a ramas cu domiciliul in tara, el in primul rand – atata timp cat isi pastreaza cetatenia romana, pentru ca cei care si-o pierd sau renunta la ea sunt operati, nu-i nicio problema – a locuit candva la Galati, el are cartea de identate, nu si-a modificat-o, nu a anuntat, el figureaza pe lista electorala permanenta, el are drept de vot, el poate sa se duca sa voteze la Paris, la ambasada sau in alta parte, si acolo e trecut pe lista suplimentara, poate sa vina acasa in ziua votului, la Galati, si sa voteze, si atunci e operat pe lista permanenta, sau poate sa se opreasca la Bucuresti in ziua votului si este trecut iarasi pe lista suplimentara. Dar el este trecut in baza de date pentru ca e cetatean roman si constitutional are dreptul la vot, nimeni nu poate sa-l scoata de acolo", a explicat Dobre.

Ministrul Administratiei a mai fost intrebat daca persoanele carora le expira cartea de identitate figureaza totusi pe listele electorale.

"Figureaza in liste, insa ea (n.r. – persoana) trebuie sa-si reinnoiasca actul de indentitate, pentru ca ea figureaza in liste pe baza CNP, pe care nu-l schimba nimeni (...) Nu e cazul celor care au domiciliul in strainatate (sa fie inregistrati in listele electorale permanente, n.r.), care nu mai au carte de identitate si au numai pasaport, deci sunt o categorie", a explicat Dobre.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta: Romanii din strainatate ar trebui scosi de pe lista electorala din Romania
Un român și-a dat în judecată soția când a aflat că nu este tatăl fetei pe care a crescut-o 20 de ani. Cum s-a apărat fosta soție a bărbatului

Ministrul a mentionat ca aceasta categorie de cetateni romani au drept de vot, insa ei nu mai detin un domiciliu in acte in Romania. "De asemenea, mai avem o categorie - cetateni romani cu domiciliul in strainatate, pe care ii avem evidentiati, cei care au domiciliu declarat ii stim, tot, sunt vreo 400.000, si care nu mai au carte de identitate", a explicat Dobre.

In ceea ce priveste actualizarea listelor pana la 31 august, ministrul Administratiei a precizat ca se va realiza o actiune comuna cu AEP si INS. "In momentul de fata, conform solicitarii Curtii Constitutionale, probabil ca actiunea aceasta de verificare a listelor electorale din 29 iulie – ca asta cere Curtea – se va face impreuna cu toate structurile, si cu AEP si cu INS, astfel incat sa fie un raspuns concret si clar", a mentionat Dobre.

El a fost intrebat daca primarii au un interes sa-si scada numarul de persoane din Evidenta Persoanelor, avand in vedere ca acesta este unul dintre criteriile pentru alocarea de fonduri.

Ar fi...primarul, ca si structurile de evidenta a populatiei pe care le conduce, au o responsabilitate clara, legala, si trebuie aceasta actualizare sa o faca continuu. Bineinteles, ca ati vazut, exista controalele AEP, au dat masuri de sanctiune, vom verifica si acum...”, a raspuns Dobre.

Ministrul a mai fost intrebat daca are intrumente pentru a sanctiona, eventual, primarii care nu actualizeaza listele prin intermediul prefectului.

"Nu, prefectul nu subordoneaza primarii. AEP este cea care are atributii de control si de sanctionare. Noi putem sa-i sanctionam pe ai nostri, din teritoriu, daca nu-si fac treaba, pe cei ai nostri din structura. Pe cel de la evidenta populatiei si-l sanctioneaza singur primarul, ca e in subordine, iar pe primar il poate sanctiona Autoritatea. Daca sunt amenzi contraventionale, daca nu, sunt chestiuni cu caracter penal...", a mai spus Dobre.

In plus, el a aratat ca datele prezentate de INS sau de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu sunt relevante pentru a determina numarul persoanelor cu drept de vot.

"Nu toti romanii sunt asigurati, ca sunt romani care lucreaza in strainatate care sunt in baza de date, dar care s-au asigurat in Franta sau in Germania, si de aceea nu corespund. Adica nu toti romanii din baza de date sunt asigurati la Casa Nationala de Asigurari", a explicat Victor Paul Dobre.

Totodata, el a fost intrebat daca a fost realizata vreo analiza in ceea ce priveste datele preliminare ale INS, ministrul precizand ca datele rezultate din recensamant nu sunt concludente in acest caz.

"Sunt doua lucruri diferite, recensamantul populatiei si al locuintelor facut de INS are o anumita procedura, se desfasoara de o anumita maniera. Acolo datele se culeg de o anumita maniera, Registrul National de Evidenta a Populatiei se face pe baza actelor de nastere, de deces si a altor acte care sunt avute in vedere. La recensamant, vine recenzorul, bate la usa si raspunzi. Unii i-au raspuns, unii nu i-au raspuns.

Datele sunt pe baza de declaratie, vine la mine acasa si eu spun: «Stau cu sotia, stau cu fiul, stau cu nepotul». El nu-mi verifica nici actele, e o declaratie a mea si in baza ei ma indentifica si completeaza o fisa. Dincoace, la Evidenta populatiei, trebuie sa vin cu un act de deces sa mi se elibereze un certificat de deces, trebuie sa vin cu acte ca sa imi elibereze certificat de nastere", a explicat ministrul delegat al Administratiei.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Așa arată cea mai scumpă mașină din România: lovitura dată de Ion Țiriac
VIDEO Așa arată cea mai scumpă mașină din România: lovitura dată de Ion Țiriac
Citește și...
Traian Basescu: Nu ma ingrijoreaza nici macar acest truc care ne descalifica in ochii Occidentului
Traian Basescu: Nu ma ingrijoreaza nici macar acest truc care ne descalifica in ochii Occidentului

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, vineri, ca nu il ingrijoreaza decizia luata de judecatorii Curtii Constitutionale.

Victor Ponta: Romanii din strainatate ar trebui scosi de pe lista electorala din Romania
Victor Ponta: Romanii din strainatate ar trebui scosi de pe lista electorala din Romania

Premierul Victor Ponta a organizat, vineri, o videoconferinta cu prefectii, pentru a discuta despre actualizarea listelor electorale.

Ministrul Ioan Rus: Numarul total al cetatenilor cu drept de vot este de 18.292.514
Ministrul Ioan Rus: Numarul total al cetatenilor cu drept de vot este de 18.292.514

Ministerul de Interne a anuntat ca se pregateste de referendum. Vom avea cu 1000 de sectii de votare mai mult fata de 2007, cand oamenii au votat pentru suspendarea presedintelui.

Recomandări
Vaccinarea antigripală, recomandată de medici la început de octombrie. Cine beneficiază de rețetă compensată 100%
Vaccinarea antigripală, recomandată de medici la început de octombrie. Cine beneficiază de rețetă compensată 100%

Ne pregătim pentru sezonul rece, iar medicii recomandă vaccinarea antigripală la începutul lunii octombrie. Astfel, protecția va dura până în primele luni de primăvară.  

Polițiștii au ridicat 12 suspecți după bătaia din Pantelimon, continuată la spital. Declarația avocatului unei tabere
Polițiștii au ridicat 12 suspecți după bătaia din Pantelimon, continuată la spital. Declarația avocatului unei tabere

12 suspecți, identificați după confruntările violente din localitatea Pantelimon, aflată la marginea Capitalei, sunt audiați la Parchetul din Buftea, de sâmbătă seară.

„România, te iubesc!”, duminică de la ora 18.00. „Reabilitare, în nisipuri mișcătoare” în proiectul lărgirii plajelor
„România, te iubesc!”, duminică de la ora 18.00. „Reabilitare, în nisipuri mișcătoare” în proiectul lărgirii plajelor

Duminică seară, de la ora 18:00, urmărim o nouă ediție a emisiunii „România, te iubesc!”, dedicată problemelor de pe litoralul românesc.