Ponta si parlamentarii PSD membri ai comisiei de revizuire a Constitutiei, la biroul lui Antonescu

Ultima actualizare: 09-06-2013 06:57
constitutie propusa

Premierul Victor Ponta a sosit, joi, la biroul presedintelui Senatului, Crin Antonescu, el fiind insotit de toti parlamentarii social-democrati membri ai comisiei de revizuire a Constitutiei.

In biroul presedintelui Senatului se afla liderul PNL Crin Antonescu, alaturi de membri liberali ai comisiei de revizuire.

Unele teme de revizuire a Legii fundamentale, precum votul dat deja asupra definirii casatoriei ca relatie intre un barbat si o femeie si regimul interceptarilor, precum si alte subiecte amanate la vot in Comisia de revizuire au generat disensiuni intre liderii USL, sustin surse din Uniune.

Sursele citate au precizat, joi, pentru MEDIAFAX, ca aceste teme urmeaza sa fie discutate intre liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu in cursul zilei de joi, in pauza sedintei Comisiei de revizuire.

Sursele citate au sustinut ca social-democratii ar dori reluarea votului asupra amendamentului votat deja prin care casatoria e definita ca relatie intre un barbat si o femeie si mentinerea articolului din Constitutia actuala, care defineste casatoria ca relatie dintre "soti".

Amendamentul respectiv a fost votat cu larga majoritate in Comisie, atat de social-democrati, cat si de liberali.

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, miercuri, un amendament care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre "un barbat si o femeie", sintagma care inlocuieste cuvantul "soti", prezent in textul actual al Legii fundamentale.

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie, care are continutul "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor" devine: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Amendamentul a fost initiat de deputatii Florica Chereches, Grigore Craciunescu si Mircea Dolha. Un amendament in acest sens a fost transmis Comisiei de revizuire si de catre Biserica Ortodoxa Romana. Amendamentul a fost adoptat cu 15 voturi "pentru" si 3 abtineri. Deputatii PNL Petre Roman, George Scutaru si Alina Gorghiu sunt cei care s-au abtinut.

Presedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca va fi prevazuta posibilitatea ca procurorul, in cazuri exceptionale, sa poata dispuna interceptarea convorbirilor sau masuri similare, fiind in discutie insa perioada luarii acestor masuri.

Presedintele Comisiei a sustinut ca au fost o serie de amendamente a caror discutie a fost amanata "din motive mai curand tehnice".

In cazul regimului interceptarilor, Antonescu a afirmat ca nu se are in vedere eliminarea posibilitatii ca procurorul sa dispuna interceptarea in cazuri de urgenta pentru o perioada limitata.

"In ceea ce priveste perioada de ascultare pe care procurorul o poate decide, a ramas o discutie de natura tehnica, intre 24 de ore si 48 de ore (perioada maxima pe care un procuror poate dispune interceptarea, n.r.) Sunt mai mult chestiuni tehnice, de principiu a existat un consens in ideea intaririi si garantarii acestor drepturi, drepturile persoanei socotite in principiu inviolabile", a sustinut liderul PNL.

Comisia de revizuire a Constitutiei si-a suspendat, marti seara, lucrarile, fiind invocata lipsa de cvorum, chiar cand se afla in discutie reglementarea privind regimul interceptarilor, dupa adoptarea amendamentului care instituie autorizarea acestora de catre judecator.

Grupul PNL a propus o serie de amendamente care descriu in Constitutie mecanismul prin care este posibila interceptarea convorbirilor sau a altor tipuri de comunicatii.

Primul amendament priveste autorizarea de catre instanta de judecata a oricaror interceptari.

"Interceptarea convorbirilor si comunicarilor, perchezitia informatica si accesul la un suport informatic, obtinerea listei convorbirilor telefonice, retinerea, predarea sau perchezitionarea trimiterilor postale, identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului unui sistem de telecomunicatii sau a unui punct de acces la un computer ori alte asemenea tehnici, se dispun de judecator, in conditiile legii", reprezinta amendamentul pe care membrii Comisiei de revizuire a Constitutiei l-au adoptat.

La acest amendament Comisia a convenit si introducerea a sintagmei privind obtinerea "datelor de localizare" sau "inregistrarea in mediul ambiental".

Un al doilea amendament al PNL preciza ca "in cazul in care exista urgenta deosebita in luarea uneia din masurile prevazute la alin.(2), procurorul poate sa dispuna prin ordonanta, cu respectarea conditiilor prevazute de lege, luarea masurii pe o perioada de cel mult 48 de ore".

"Indata dupa luarea masurii, procurorul se adreseaza instantei de judecata competente care decide asupra masurii dispuse de procuror si, daca s-a cerut, asupra luarii masurii in continuare. Daca masura dispusa de procuror este infirmata, instanta va dispune, cand este cazul, distrugerea probelor obtinute, care se realizeaza de procuror pe baza de proces-verbal, ce se depune la instanta", arata textul sustinut de liberali.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO