Ponta si parlamentarii PSD membri ai comisiei de revizuire a Constitutiei, la biroul lui Antonescu

constitutie propusa

Premierul Victor Ponta a sosit, joi, la biroul presedintelui Senatului, Crin Antonescu, el fiind insotit de toti parlamentarii social-democrati membri ai comisiei de revizuire a Constitutiei.

In biroul presedintelui Senatului se afla liderul PNL Crin Antonescu, alaturi de membri liberali ai comisiei de revizuire.

Unele teme de revizuire a Legii fundamentale, precum votul dat deja asupra definirii casatoriei ca relatie intre un barbat si o femeie si regimul interceptarilor, precum si alte subiecte amanate la vot in Comisia de revizuire au generat disensiuni intre liderii USL, sustin surse din Uniune.

Sursele citate au precizat, joi, pentru MEDIAFAX, ca aceste teme urmeaza sa fie discutate intre liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu in cursul zilei de joi, in pauza sedintei Comisiei de revizuire.

Sursele citate au sustinut ca social-democratii ar dori reluarea votului asupra amendamentului votat deja prin care casatoria e definita ca relatie intre un barbat si o femeie si mentinerea articolului din Constitutia actuala, care defineste casatoria ca relatie dintre "soti".

Citește și
constitutie
Casatoriile intre persoanele de aceleasi sex ar putea fi strict interzise prin legea fundamentala

Amendamentul respectiv a fost votat cu larga majoritate in Comisie, atat de social-democrati, cat si de liberali.

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, miercuri, un amendament care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre "un barbat si o femeie", sintagma care inlocuieste cuvantul "soti", prezent in textul actual al Legii fundamentale.

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie, care are continutul "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor" devine: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Amendamentul a fost initiat de deputatii Florica Chereches, Grigore Craciunescu si Mircea Dolha. Un amendament in acest sens a fost transmis Comisiei de revizuire si de catre Biserica Ortodoxa Romana. Amendamentul a fost adoptat cu 15 voturi "pentru" si 3 abtineri. Deputatii PNL Petre Roman, George Scutaru si Alina Gorghiu sunt cei care s-au abtinut.

Presedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca va fi prevazuta posibilitatea ca procurorul, in cazuri exceptionale, sa poata dispuna interceptarea convorbirilor sau masuri similare, fiind in discutie insa perioada luarii acestor masuri.

Presedintele Comisiei a sustinut ca au fost o serie de amendamente a caror discutie a fost amanata "din motive mai curand tehnice".

In cazul regimului interceptarilor, Antonescu a afirmat ca nu se are in vedere eliminarea posibilitatii ca procurorul sa dispuna interceptarea in cazuri de urgenta pentru o perioada limitata.

"In ceea ce priveste perioada de ascultare pe care procurorul o poate decide, a ramas o discutie de natura tehnica, intre 24 de ore si 48 de ore (perioada maxima pe care un procuror poate dispune interceptarea, n.r.) Sunt mai mult chestiuni tehnice, de principiu a existat un consens in ideea intaririi si garantarii acestor drepturi, drepturile persoanei socotite in principiu inviolabile", a sustinut liderul PNL.

Comisia de revizuire a Constitutiei si-a suspendat, marti seara, lucrarile, fiind invocata lipsa de cvorum, chiar cand se afla in discutie reglementarea privind regimul interceptarilor, dupa adoptarea amendamentului care instituie autorizarea acestora de catre judecator.

Grupul PNL a propus o serie de amendamente care descriu in Constitutie mecanismul prin care este posibila interceptarea convorbirilor sau a altor tipuri de comunicatii.

Primul amendament priveste autorizarea de catre instanta de judecata a oricaror interceptari.

"Interceptarea convorbirilor si comunicarilor, perchezitia informatica si accesul la un suport informatic, obtinerea listei convorbirilor telefonice, retinerea, predarea sau perchezitionarea trimiterilor postale, identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului unui sistem de telecomunicatii sau a unui punct de acces la un computer ori alte asemenea tehnici, se dispun de judecator, in conditiile legii", reprezinta amendamentul pe care membrii Comisiei de revizuire a Constitutiei l-au adoptat.

La acest amendament Comisia a convenit si introducerea a sintagmei privind obtinerea "datelor de localizare" sau "inregistrarea in mediul ambiental".

Un al doilea amendament al PNL preciza ca "in cazul in care exista urgenta deosebita in luarea uneia din masurile prevazute la alin.(2), procurorul poate sa dispuna prin ordonanta, cu respectarea conditiilor prevazute de lege, luarea masurii pe o perioada de cel mult 48 de ore".

"Indata dupa luarea masurii, procurorul se adreseaza instantei de judecata competente care decide asupra masurii dispuse de procuror si, daca s-a cerut, asupra luarii masurii in continuare. Daca masura dispusa de procuror este infirmata, instanta va dispune, cand este cazul, distrugerea probelor obtinute, care se realizeaza de procuror pe baza de proces-verbal, ce se depune la instanta", arata textul sustinut de liberali.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Revizuirea Constitutiei. Statutul Romaniei de stat membru NATO, trecut in Constitutie
Revizuirea Constitutiei. Statutul Romaniei de stat membru NATO, trecut in Constitutie

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, joi, un amendament al grupului minoritatilor nationale prin care Romania este definit in Legea fundamentala ca stat membru al NATO, dupa ce marti a fost introdus statutul de stat membru al UE.

Casatoriile intre persoanele de aceleasi sex ar putea fi strict interzise prin legea fundamentala
Casatoriile intre persoanele de aceleasi sex ar putea fi strict interzise prin legea fundamentala

Parlamentarii din Comisia de revizuire a Constitutiei au adoptat un amendament, prin care se specifica, negru pe alb, ca mariajul este recunoscut doar intre un barbat si o femeie.

Remus Cernea, despre prevederile noii Constitutii:
Remus Cernea, despre prevederile noii Constitutii: "Ar putea insemna si liber la casatoriile gay"

Discriminarea bazata pe orientare sexuala va fi interzisa in viitoarea Constitutie. Propunerea vine in contextul in care deputatul Remus Cernea a cerut legiferarea parteneriatelor intre persoanele de acelasi sex.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.