Remus Cernea, despre prevederile noii Constitutii: "Ar putea insemna si liber la casatoriile gay"

Ultimul update: Vineri 07 Iunie 2013 06:48
Data publicarii: Marti 04 Iunie 2013 12:24
Categorie: Politic

Discriminarea bazata pe orientare sexuala va fi interzisa in viitoarea Constitutie. Propunerea vine in contextul in care deputatul Remus Cernea a cerut legiferarea parteneriatelor intre persoanele de acelasi sex.

Multi se intreaba acum daca nu cumva protectia acordata de Constitutie minoritatilor sexuale ar putea deschide si in Romania o cutie a Pandorei, asa cum s-a intamplat in Franta, unde recent, persoane de acelasi sex isi pot intemeia o familie si pot adopta copii.

Fostul ministru al Justitiei, liberalul Tudor Chiuariu, a fost cel care a propus modificarea articolului 4 din Constitutie, in sensul interzicerii discriminarii bazate pe orientarea sexuala.

TEXT ACTUAL AL CONSTITUTIEI:
ART 4, alineatul 2:

"Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala"

TEXT AL VIITOAREI CONSTITUTII:
ART 4, alineatul 2:

"Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai. Orice discriminare bazata pe ...orientare sexuala este interzisa".

Alesii care au votat acest amendament nici nu se gandesc ca noua Constitutie ar putea crea premisele legiferarii casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

Tudor Chiuariu, senator PNL: "Acest amendament a fost adoptat cu covarsitoare majoritate, iar opiniile unor colegi au fost ca suntem fermi ca o casatorie se incheie intre un barbat si o femeie. Urmarim eliminarea oricarei forme de discriminare pe orice baza."

Gabriel Andronache, deputat PNL: "Amendamentul este o preluare fidela din Cartea Drepturilor Fundamentale ale UE. In niciun caz nu anuleaza dispozitiile din Codul Civil, care reglementeaza relatiile de familie in ceea ce priveste casatoria. Ele raman in continuare in vigoare".

Nu de aceeasi parere este si deputatul Remus Cernea, care a starnit valva cu propunerea sa de legiferare a parteriatelor civile intre persoanele de acelasi sex.

Remus Cernea, deputat Partidul Verde: "Daca noua constitutie va include acest amendament, va conduce la eliminarea tuturor acelor legi care au caracter discriminatoriu. Ar putea insemna si liber la casatoriile gay,  pentru ca ca legile care le interzic ar deveni neconstitutionale, pentru ca ar intra in conflict cu legea fundamentala".

Cu alte cuvinte, noua Constitutie va anula articolele din Codul Civil care vorbesc despre faptul ca in Romania familia este constituita intre un barbat si o femeie. Pana atunci, insa, reprezentantii Asociatiei ACCEPT saluta decizia din Parlament.

Iulian Stoian, presedinte Asociatia ACCEPT: "Si Romania ar trebui sa faca acest pas, sa inceteze a mai discrimina persoanele LGBT, inclusiv in recunoasterea statutului relatiilor acestora".

Expertii in drept constitutional spun ca subiectul este extrem de sensibil si va naste multe divergente.

Ultimul stat european care a legiferat casatoria intre persoanele de acelasi sex este Franta, decizie care a provocat in Hexagon proteste de amploare.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO
liviu dragnea
Surse: Ce articole mai vrea să strecoare PSD în OUG anunțată, oficial, doar pentru cele constituționale
Guvernul va înfiinţa un "Fond de investiţii locale", cu un buget de 10 miliarde de euro
Liviu Dragnea: Majoritatea la Camera Deputaţilor se va vedea la primul vot
Dăncilă se consideră jignită de Iohannis: Mi se pare o atitudine care nu trebuie să o aibă preşedintele României
Dragnea, atacuri la Victor Ponta și Raluca Turcan: ”bate câmpii”. Ce spune despre OUG pe Codurile Penale
Washington Post: Liviu Dragnea, unui dintre noii autocrați ai Europei. „Transformă democrația într-o unealtă de opresiune”
Florin Iordache, Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu
Tăriceanu, despre moțiunea de cenzură: ”Le lipsesc 50 de voturi”
Robu, după înfiinţarea Alianţei Vestului: Cei ce ne acuză îşi dovedesc limitele
Președintele USR: "Mâine sau poimâine probabil vom depune moţiunea de cenzură”
Turcan: Avem informaţii că stenogramele şedinţei de plen de miercurea trecută vor fi falsificate
Cererile de revocare din funcţie a lui Iordache, Nicolicea şi Pirtea din Camera Deputaților, respinse
Ţuţuianu solicită Senatului înfiinţarea unui nou grup parlamentar: ”Unirea”