Klaus Iohannis anunta ca nu este de acord cu modificarea Codului Penal. DNA: O serie de inculpati ar fi achitati

Dată publicare: 26-05-2015 16:31
Dată actualizare: 29-05-2015 06:55


Presedintele Klaus Iohannis nu este de acord cu dezincriminarea conflictului de interese, aratand ca, in eventualitatea in care aceste modificari la Codul penal vor fi adoptate de Parlament, fie le va retrimite Legislativului, fie va sesiza CCR.
 

„Urmaresc cu atentie si preocupare procesul legislativ din Parlamentul Romaniei privind intentia de a modifica prevederi ale Codului Penal in materia conflictului de interese. Nu pot fi de acord cu modificarea Art. 301 din Codul Penal, care urmareste dezincriminarea conflictului de interese, astfel incat sa existe libertatea angajarii unor membri ai familiei in cadrul cabinetelor parlamentare", a declarat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presa publicat de Presedintie.

"Nimeni nu poate sa favorizeze membri ai propriei sale familii in exercitarea functiilor și demnitatilor publice. Atrag atentia ca, in eventualitatea adoptarii de catre Parlament a acestor modificari, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constitutionala, in virtutea exercitarii atributiilor mele constitutionale", continua presedintele.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a amanat marti, cu doua saptamani, dezbaterea unui proiect de lege pentru modificarea Codului penal prin care sintagma "conflict de interese" ar fi inlocuita cu "folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane", informeaza Agerpres.

DNA: O serie de inculpati trimisi in judecata ar fi achitati

Adoptarea modificarilor la Codul Penal prin care o serie de dispozitii privind conflictul de interese sunt dezincriminate "ar putea afecta in mod serios activitatea de combatere a coruptiei la nivel inalt", o serie de inculpati trimisi deja in judecata ar fi achitati iar dosare in lucru risca sa fie clasate, se arata intr-un punct de vedere transmis de DNA la solicitarea HotNews.ro.

"Spre exemplu, persoane care, la data faptelor, aveau urmatoarele functii: presedintele CJ Constanta, presedintele CJ Braila, presedintele CJ Buzau, primarul mun. Constanta, prefectul judetului Suceava, presedintele CJ Hunedoara, primarul mun. Miercurea Ciuc, etc", se mai arata in comunicatul DNA.

Catalin Predoiu (PNL) : PSD vrea sa fure cu legea in mana

Prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a scris, marti, pe contul sau de Facebook ca PSD "vrea sa fure cu legea in mana"

"Proiectul de modificare a Codului penal prin care PSD incearca dezincriminarea conflictului de interese este o tentativa de legalizare a furtului din bani publici, adica din buzunarul fiecaruia dintre noi", arata liberalul.

 

PSD mimează onorabilitatea: vrea să fure cu legea în mânăProiectul de modificare a Codului penal prin care PSD încearc...

Posted by Cătălin Predoiu on Tuesday, May 26, 2015

Ce presupun modificarile Codului penal

Proiectul de lege care modifica articolele 301 si 308 din Codul penal a fost inregistrat la Camera Deputatilor pe 1 aprilie, dupa ce a fost adoptat tacit de Senat si este initiat de cinci parlamentari PSD.

In forma actuala, conflictul de interese este definit, la art. 301 din Codul Penal, astfel: "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul/ sotia sau pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul doi inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Prin proiectul amintit mai sus sintagma "conflict de interese" se inlocuieste cu sintagma "folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane" si se modifica de asemenea si alineatul 2 in sensul adaugarii unor situatii pentru care dispozitiile alin. 1 sa nu fie aplicabile.

Astfel, dispozitiile alin. 1 nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la urmatoarele situatii: "emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative, ocuparea de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta, exercitarea atributiilor de serviciu privind acordarea de catre subalterni a drepturilor legale a acestora".


VIDEO PROTVPLUS.RO