TVA-ul de 9% pentru paine primeste un termen: la toamna. Bugetarii si pensionarii mai asteapta
Reintregirea salariilor bugetarilor si restituirea banilor care le-au fost retinuti pensionarilor, sunt principalele masuri din programul de guvernare depus joi seara tarziu, la Parlament, de noul Executiv.
Deocamdata nu se vorbeste concret si despre termene clare. Se presupune numai ca din toamna o sa fie micsorat TVA-ul la paine.
Cert este ca vineri au inceput negocierile la sediul BNR, intre expertii FMI si ministrii viitorului cabinet.
Potrivit programului de guvernare depus de noul guvern in Parlament: Executia bugetara se va realiza de o maniera prudenta, concomitent cu respectarea obligatiilor asumate catre diferite categorii de cetateni, si anume, in cursul acestui an, reintregirea salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010 si restituirea sumelor retinute fara baza legala pensionarilor.
Ambele masuri nu au si un termen de aplicare. Ar putea deveni realitate candva, in cursul acestui an.
"Trebuie sa avem acordul din partea FMI, va vom da cifre, termene abia dupa ce incheiem negocierile cu ei, probabil duminca seara", a declarat Victor Ponta.
Cei de la PD-L au propria solutie pentru varstnici.
"Noi credem ca cea mai buna solutie este ca banii retinuti sa fie considerati o plata in avans", a spus Sulfina Barbu, deputat PDL.
Totusi in acelasi document, cabinetul Ponta precizeaza ca va respecta acordurile cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Ca sa faca rost de sumele necesare, noua putere anunta ca se bazeaza pe starpirea coruptiei, a evaziunii fiscale si pe taierea unor investitii cu bani de la buget care nu sunt neaparat necesare.
Guvernul ia in calcul si reducerea TVA de la 24 la 9% pentru paine.
"Reducerea TVA la produsele de panificatie este o masura necesara, dar vom vedea, in functie de calculele bugetare, cand o vom putea implementa. Cel mai tarziu cred ca se va regasi in proiectul de buget din 2013", a mai spus Victor Ponta.
Negocierile cu FMI ar trebui finalizate cel mai tarziu duminica seara. Este pentru prima data cand aceste discutii au loc aici, si asta pentru ca, de fapt, viitori ministri se vor instala abia de marti la Palatul Victoria. Asa ca sediul Bancii Nationale a fost cel mai potrivit, mai ales ca viitorul ministru de finante, Florin Georgescu, are biroul aici in calitate de prim-viceguvernator al BNR.
Negocierile se concentreaza asupra efectelor pe care masurile din programul de guvernare le vor avea asupra defictului bugetar. Seful delegatiei FMI a declarat ca accepta orice masura a noului guvern, cu conditia ca deficitul sa nu sara de 3% din PIB.