Din si despre programul de guvernare Boc
UPDATE: Au trecut cu bine primul test. Ministrii Cabinetului Boc au fost luni validati de Parlament si urmeaza sa depuna juramantul in fata presedintelui Traian Basescu.
Ca sa le mearga bine tuturor, luni a venit la Parlament si Patriarhul Daniel care a stat de vorba cu Mircea Geoana si cu cei din Guvern si a asistat la sedinta.
Programul de guvernare a fost criticat de PNL, presedintele partidului Calin Popescu Tariceanu spunand ca ori este dezinformat ori nu se pricepe. De altfel, un deputat liberal a cerut la inceputul sedintei lista Guvernului, intrucat desemnarea lui Emil Boc pentru functia de premier s-a facut fara consultarea partidelor parlamentare. Propunerea a fost insa respinsa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cu toata opozitia PNL si UDMR, noul Cabinet Boc a fost validat de catre Parlament cu o larga majoritate. Sedinta nu a fost lipsita de incidente.
Un grup de tineri cu cravate de pioneri la gat, care isi spun "Militia Spirituala", au afisat la balcon mai multe banere impotriva Coalitiei PSD-PDL. Pana la urma tinerii au fost evacuati in liniste din sala.
"Vom fi un Guvern anticriza, dar nu si un Guvern limitat la perioada de criza. Nu vom ezita sa aplicam masuri dure, dar nu vom sacrifica politicile sociale." - asa si-a descris prim-ministrul Emil Boc viitorul cabinet.
Au ramas insa multe intrebari fara raspuns dupa discursul din Parlament. Dupa o campanie electorala plina de promisiuni, actualul Guvern nu mai este deloc sigur pe resursele de care va dispune. Asa ca nimeni nu se mai incumeta sa spuna de cand si cu cat vor creste pensiile. Sau daca profesorii vor primi salarii mai mari. Nici daca mamele vor primi indemnizatiile de 85% din venituri sau daca vor mai ramane fonduri pentru alocatii mai mari.
Raspunsurile le vom afla abia in ianuarie, cand Guvernul va prezenta in Parlament bugetul pe 2009. Pana atunci insa, prim-ministrul anunta reduceri drastice de cheltuieli. Cu pana la 20% fata de anul treucut.
Emil Boc nu a fost insa la fel de concret cand a venit vorba de promisiunile sociale facute de politicieni in campania electorala: "Vom incerca sa marim pensiile tinand cont de resuresele financiare existente in aceste bugete. Cred ca este normal ca atunci cand vorbim de o crestere a pensiilor de 20 sau 30 sau 10% , sa ne uitam si sa vedem cat ne permite bugetul asigurarilor sociale."