Diaconescu: Dupa alegerea lui Putin, ne asteptam la o "atitudine mai substantiala" fata de Romania
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de PRO TV, ca agenda bilaterala a relatiei politice cu Rusia trebuie "upgradata".
Astfel, Romania se asteapta in acest sens la "o atitudine ceva mai substantiala" a Moscovei dupa alegerea lui Putin.
"In ceea ce priveste aspectele politice, cred ca lipseste deocamdata de pe agenda bilaterala tema legata de chestiunile politice si de securitate ale regiunii. Suntem vecini la Marea Neagra, avem o Strategie a Dunarii a UE, unde Romania si Austria sunt sefi de fila si fata de care Federatia Rusa e interesata, ca sa nu mai vorbim de alte proiecte care tin de securitatea zonei. Deci, din acest punct de vedere, cred ca agenda politica trebuie upgradata", a spus Diaconescu.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Intrebat daca este bine pentru relatia bilaterala ca Vladimir Putin a obtinut un nou mandat de presedinte, el a aratat ca exista asteptari din partea romana pentru "o atitudine ceva mai substantiala" a Moscovei.
"Va dati seama ca nu sunt in masura sa dau eu o evaluare personala din acest punct de vedere, dar, sigur, ne asteptam, am vazut cateva declaratii, ca intentia lor de a avea o atitudine ceva mai substantiala pe politica externa sa se concretizeze exact pe palierul pe care il discutam", a spus ministrul in emisiunea "Dupa 20 de ani".
El a subliniat ca si relatia culturala bilaterala "ar trebui sa beneficieze de un semnal ceva mai bun", insa relatia economica este "foarte buna", deoarece schimburile comerciale au crescut cu 37% in 2011.
De asemenea, intrebat despre relatia Romaniei cu Gazprom, Diaconescu a spus ca nu se poate pronunta, insa sustine ideea ca palierul negocierii economice sa nu interfereze cu cea politica.
"Este o chestiune de principiu aici, eu merg pe ideea de a tine departe nivelul negocierii economice de nivelul negocierii politice pentru ca nu vreau sa interferez cele doua paliere sub nicio forma (...) Din punctul nostru de vedere, nu se poate pune problema niciunui fel de concesii intre planul economic si planul politic. Sub nicio forma. Planul politic functioneaza pe principii de egalitate", a spus Diaconescu.
Totodata, Cristian Diaconescu a aratat ca partea romana incearca reluarea activitatii comisiei mixte referitoare la tezaur, adaugand ca nu poate da multe detalii despre functionarea acesteia pentru ca trebuie intrebati presedintii roman si rus ai comisiei.
"Din pacate, presedintii comisiilor nu sunt guvernamentali, sunt din zona societatii civile, academice. Da, din pacate, pentru ca daca ar fi fost din zona guvernamentala si partea rusa ar fi acceptat acest lucru, in momentul acesta as fi fost in masura sa va dau un raspuns (...) Ce putem noi face este de a genera constituirea acestei comisii mixte. Evident ca interesul partii romane trebuie sa fie complex din acest punct de vedere si nu numai pe dimensiunea diplomatica", a evidentiat el.
Diaconescu a aratat ca dovada ca tezaurul romanesc mai exista in Rusia este reflectarea subiectului in acordul conex la Tratatul politic de baza din 2003. "O dovada juridica, eu la acest lucru ma pot referi. Reflectarea in acordul conex la Tratatul politic de baza din 2003 a faptului ca tezaurul exista, tocmai de aceea s-a infiintat si o comisie interguvernamentala intre cele doua tari, ca sa evalueze acest tezaur", a mai spus el.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, vladimir putin, cristian diaconescu,
Dată publicare:
18-03-2012 12:26