Cristian Diaconescu la “Dupa 20 de ani”: "Sunt multi romani in Siria". VEZI EMISIUNEA INTEGRAL

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a fost invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV. Seful diplomatiei romane a vorbit despre spatiul Schengen si opozitia Olandei fata de aderarea Romaniei, dar si despre relatia cu Rusia.

Sinteza declaratiilor ministrului Afacerilor Externe Cristian Diaconescu:

- "Daca nu vom intra in septembrie in spatiul Schengen, in mod direct si imediat nu se va intampla nimic semnificativ pentru viata de zi cu zi a cetateanului. Dar din punctul de vedere al coerentei si al corectitudinii fata de Romani si fata de romani .. a nu intra in Schengen inseamna o decizie, o decizie care nu se bazeaza pe niciun fel de criteriu si care ridica semne de intrebare in legatura cu modul in care UE acorda Schengen."

- "Datoria noastra este sa intram in spatiul Schengen. Uitandu-ma la nivelul investitional si al relatiilor economice cu Olanda vom vedea ca este unul din principalii trei parteneri ai Romaniei. Deci din acest punct de vedere nu as putea spune ca are ceva cu noi, dar pot sa spun ca pe diverse considerente, destul de vagi, sigur, le putem detalia, si neglijand conditiile de baza de la inceperea negocierilor pentru acordul Schengen, Olanda evalueaza treptat pe argumente mai mult sau mai putin plauzibile. Argumentele de politica interna dupa parerea mea nu functioneaza."

- "Se face un joc care nu este onest fata de Romania si fata de UE".

Citește și
Coroane suedeze
Dispar banii. Prima tara din Europa care a introdus bancnotele vrea sa renunte total la numerar
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

- "In Europa situatia este volatila."

- "Premisele pentru majorarea salariala anuntata sunt bune."

- "Diplomatia economica tine mai mult de vectorul poitic acum. Relatia cu ambasadorul este mai mult ambigua a consilierilor economici. Din punctul meu de vedere, sectorul privat este cel care are cele mai multe competente."

- "In relatia cu Gazprom nu vreau sa amestec relatia politica cu cea economica."

- "Tezaurul romanesc, avem o dovada ca exista. O dovada juridica. Tocmai de aceea s-a infiintat si o comisie pe aceasta tema. Ce putem noi face este de a genera constituirea acestei comisii mixte."

- "Nu am abandonat proiectul Nabucco, dar a aparut un proiect conex. Vom avea o discutie cat mai curand cu Georgia si Azerbaidjan."

- "Din punctul nostru de vedere, orice fel de oportunitate trebuie urmarita si analizata cu atentie."

- "Alegerile din Franta. Din punctul nostru de vedere, atata timp cat politica externa este gestionata de seful statului urmarim cu mare atentie declaratiile candidatilor."

- "Relatia Romaniei cu Germania functioneaza foarte bine. Din punct de vedere politic nu mai avem ce sa adaugam la acordul pe care il avem."

- "Alegerile din Romania. La alegerile din Capitala vom decide pe cine sustinem. Vom avea o discutie cu PDL tocmai pentru a nu ne competitiona."

- "Din experienta mea, da, cred ca Sorin oprescu poate fi batut, desi e oarecum dificil de batut un primar in functie. Ca primar este evident. Cred ca un candidat care este capabil sa produca o majoritate politica sa-i sustina proiectele..."

- "Exclus nu, nu mi s-a propus o candidatura si nici nu se pune o astfel de problema. Voi candida pentru parlamentare"

- "Orice politician incearca sa-si faca publica candidatura. Nu sunt sustinatorul ideii ca in politica trebuie sa spui nu voi incheia nicio alianta. Probabil ca vom incheia, suntem un partid la inceput."

- "Nu stiu cati bani are UNPR-ul pentru alegerile locale."

- "Nu am discutat lista la parlamentare. Pe de alta parte sa remarcati ca toate partidele au oameni de afaceri."

- "Partidul lui Dan Diaconescu. De regula, asa cum bine stiti exista o mare diferenta intre simpatia instantanee si felul in care romanul voteaza. Pe de alta parte, ei au un populism ceva mai exotic, care se circumscrie strict Romaniei. In Olanda in schimb, extremismul afecteaza si Europa."

- "Relatia cu China nu am pierdut-o. Firmele noastre de stat sunt din ce in ce mai putine si mai lipsite de capacitatea de a penetra pe astfel de piete "

- "Chinezii au cerut o anume preferinta pe piata, da."

- "Sper ca nu va izbucni un razboi in Iran, tine insa de Iran."

- "Slava Domnului nu ne temem, garantiile internationale de securitate functioneaza perfect."

- "Relatia cu romanii din Siria. Practic noi asiguram atat informarea cat si evacuarea celor care doresc. Romanii inca au reticenta sa se inregistreze la amabsada, insa din evaluarile noastre sunt 13.000 - 14.000 de cetateni romani acolo. In Homs aveam cam aproximativ 40 de familii."

- "Premierul Ungureanu este un om extrem de activ si de ordonat. Eu sper ca va performa si cred ca este omul potrivit momentului. Este cooperant si vad ca si in momentele complicate sa gaseasca solutii." 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Scena de lupta din Afganistan filmata de un militar american in timp ce talibanii trageau in el
Scena de lupta din Afganistan filmata de un militar american in timp ce talibanii trageau in el

Parca pentru a mai tempera din amintirea neagra a masacrului comis de un militar american saptamana trecuta, colegii sai au postat pe internet un clip in care surprind o scena de lupta pe viata si pe moarte.

Dispar banii. Prima tara din Europa care a introdus bancnotele vrea sa renunte total la numerar
Dispar banii. Prima tara din Europa care a introdus bancnotele vrea sa renunte total la numerar

Suedia a fost prima tara din Europa care a introdus in circulatie bancnotele, in 1661. Acum aproape ca nu le mai foloseste.

Basescu:
Basescu: "Functia de presedinte a reprezentat cea mai mare umilinta". Vezi "Dupa 20 de ani" integral

Traian Basescu a vorbit la "Dupa 20 de ani" despre reintregirea salariilor dar si despre ce va face dupa ce ii va expira mandatul. 

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.