Primele măsuri anunțate după dezastrul de la testele PISA. Ce vouchere ar putea primi părinții
Se anunţă primele măsuri pentru combaterea analfabetismului funcţional, după ce marți rezultatele testelor PISA au arătat că acest fenomen este în creştere cu 5 procente faţă de 2015.
Anul viitor, părinţii ar putea primi pentru copiii vouchere pentru after-school printr-un proiect cu finanţare europeană.
Iar cei care vor să fie profesori ar trebui să urmeze un master didactic în universități, în viitor.
Oficialii promit şi că Educaţia va primi anul viitor un buget de minimum 5% din PIB.
La o zi după apariţia rezultatelor PISA, care au arătat că elevilor români le este tot mai greu să rezolve probleme reale de viaţă cu ce învăţă la şcoală, guvernul anunţa că din septembrie 2020 vrea să le dea părinţilor vouchere pentru after school.
Raluca Turcan, vicepremier: "After school-ul în România avem intenția și voința să îl generalizăm în toate școlile din România pentru toți elevii și nu doar în școli și în spațiul privat pentru că el funcționează pe bază de voucher educațional într-o finanțare cumulată fonduri europene cu buget de stat. Noi ne propunem din următorul an educațional."
Voucherul va fi acordat părintelui prin Consiliul de Administraţie al şcolii la care învaţa copilul său prin Inspectoratele şcolare. Însă valoarea tichetului nu este încă stabilită. Taxa de after school din mediul privat variază în prezent de la un oraş la altul, dar unele rapoarte arată că ar fi vorba despre o medie de 1.000 de lei pe lună.
Schimbări anunțate pentru profesori
Ministrul Educaţiei a anunţat la rândul său că vrea să schimbe modul în care sunt formaţi profesorii.
Monica Anisie, ministrul Educaţiei: "Mă voi implica în modificarea semnificativă a modului de formare inițială și continuă a cadrelor didactice și ca primă măsură deja anunțată încă de ieri este introducerea și masteratului didactic în universitățile care doresc să desfășoare acest program proiect"
Rezultatele slabe de la testele PISA arată ca profesorii sunt şi ei slab pregătiţi sau predau după metode învechite. Ca să ajungă la catedră, viitorii profesori nu vor mai face că acum module pedagogice în facultăţi, ci masterat didactic, adică un an şi jumătate de psihologia copilului, plus pedagogie practică şi teoretică. Programul este în Lege încă din 2011, dar nu a fost aplicat niciodată. Pentru orice reformă în Educaţie, autorităţile ar putea atrage fonduri europene.
Acum singurul proiect european major este CRED, de 42 de milioane de euro, prin care se încearcă pregătirea a 55 de mii de profesori în cascadă, prin formatori care să pregătească la rândul lor alţi formatori. Peste 900 de cadre didactice au fost antrenate să predea după metode noi. Guvernul promite că la anul Educaţia va primi 5% din PIB, adică peste 50 de miliarde de lei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!