Deputatul Remus Cernea vrea ca religia sa nu mai fie materie obligatorie. Ce spune despre eleva care vrea sa se calugareasca


Ultimul update: Luni 17 Martie 2014 06:57
Data publicarii: Vineri 14 Februarie 2014 18:29
Categorie: Stiri Politice
Remus Cernea

Deputatul Remus Cernea a postat pe Facebook o declaratie in care sustine ca orele de religie nu au un efect benefic asupra copiilor, rezultatul fiind ca unii dintre acestia ajung la psiholog.

"Orele de religie nu au efect pozitiv, sunt copii care ajung la psiholog din cauza traumelor psihice suferite la această materie", considera Cernea.

Acesta a adus in discutie si cazul Iuliei Ionescu, eleva care a fugit de acasa, cel mai probabil, pentru a merge la o manastire din Suceava.

"Orele de religie, sau îndoctrinarea religioasă în şcoli, a generat deja foarte multe situaţii extrem de negative în ceea ce-i priveşte pe tineri, iată şi cazul recent al acestei fete care a fugit la o mânăstire, la 15 ani, fiind supusă acestei îndoctrinări religioase. Sunt numeroase situaţii cu copii care ajung la psiholog din cauza traumelor psihice suferite la orele de religie, unde sunt ameninţaţi cu diverse pedepse, inclusiv cu flăcările Iadului sau riscul de a fi pedepsiţi de Diavol, pentru că există astfel de profesori, care utilizează aşa-numite metode educaţionale, înspăimântându-i pe copii.

Multe manuale de religie au avut prevederi discriminatorii faţă de alte culte sau faţă de persoanele care nu au o religie, dar trebuie şi ele respectate, nu incriminate în societate. Sunt numeroase motive pentru care este evident că orele de religie nu au generat un efect, în general, pozitiv, ci au existat numeroase situaţii extrem de îndoielnice. De aceea, cred că îndoctrinarea religioasă nu ar trebui acceptată în şcoli", spune Remus Cernea.

Remus Cernea vrea inlocuirea Religiei cu Etica

Deputatul Remus Cernea propune ca Religia sa nu mai fie materie obligatorie, ci sa devina facultativa, urmand a fi studiata doar daca parintii solicita in scris acest lucru, iar locul Religiei ca disciplina obligatorie sa fie luat de Etica.

Cernea a declarat, saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ca a realizat un proiect de lege pentru modificarea articolului 18 din Legea Educatiei Nationale numarul 1/2011, care se refera la studiul Religiei, potrivit Mediafax.

"Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ disciplina Etica drept disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Programa disciplinei Etica va consta indeosebi in prezentarea principalelor doctrine si valori morale de inspiratie filosofica, stiintifica ori religioasa ale umanitatii, conform puterii de intelegere a elevilor specifice fiecarei perioade de scolarizare. Scopul disciplinei Etica este de a cultiva spiritul critic, rationalitatea si empatia in masura sa dezvolte un aparat critic de judecata morala propriu fiecarui elev", a declarat Remus Cernea.

El a precizat ca elevii vor putea studia in continuare Religia, insa doar ca materie facultativa si numai la solicitarea scrisa a parintilor ori a scolarilor care au implinit varsta de 16 ani.

"Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de Religie, ca disciplina facultativa, conform confesiunii proprii, la solicitarea scrisa a parintilor ori a acelora dintre elevi care au implinit varsta de 16 ani. Nimeni nu poate fi obligat sa asiste la orele facultative de religie impotriva vointei sale ori fara a exista o cerere expresa", a explicat deputatul Cernea.

El a mentionat ca la Religie nu vor fi acordate note, ci doar calificative, care nu vor fi luate in considerare la media generala. De asemenea, Remus Cernea a spus ca manualele si materialele auxiliare utilizate la orele de religie nu pot contine afirmatii cu caracter discriminatoriu ori referiri jignitoare la adresa altor culte sau persoane fara religie.

Deputatul a declarat ca orele de Etica vor fi predate de catre absolventi de stiinte socio-umane. Remus Cernea va depune acest proiect de lege la Senat la inceputul saptamanii viitoare.

Sursa: Mediafax

Remus Cernea a adus cupluri de homosexuali in Parlament pentru a sustine parteneriatul civil
Remus Cernea a adus cupluri de homosexuali in Parlament pentru a sustine parteneriatul civil
Remus Cernea vrea o lege prin care delfinii sa fie declarati
Remus Cernea vrea o lege prin care delfinii sa fie declarati "primele persoane non-umane". Reactia colegilor deputati
Zgonea catre Cernea:
Zgonea catre Cernea: "Domnu' deputat, va rog frumos, rade lumea de noi si cu curcile! "
Remus Cernea vrea o lege prin care delfinii sa fie declarati
Remus Cernea vrea o lege prin care delfinii sa fie declarati "primele persoane non-umane". Reactia colegilor deputati
Zgonea catre Cernea:
Zgonea catre Cernea: "Domnu' deputat, va rog frumos, rade lumea de noi si cu curcile! "
VIDEO PROTVPLUS.RO
Calin Popescu Tariceanu, Victor Ponta
Tăriceanu şi-ar fi anunţat colegii de partid să fie gata pentru alianţa cu Ponta
Dăncilă o propune la Justiție pe apropiata lui Iordache, o mare susținătoare a OUG 13
Dana Gîrbovan, propusă de PSD la Ministerul Justiției, afirmă că acceptă cu 2 condiții
Ana Birchall: ”Fake news - după ședința CEx am venit la Ministerul Justiției”
USR: Gârbovan, propunerea pentru Justiţie, a fost în favoarea penalilor din politică
De ce a schimbat-o Dăncilă pe Birchall de la Justiție. Cine este Dana Gîrbovan
Viorica Dancila
Surse: Dăncilă a făcut operație estetică, înainte să înceapă campania electorală. FOTO
În plină tensiune politică, Dăncilă pierde un parlamentar, chiar pe chestorul Senatului
Mesajul lui Klaus Iohannis de 23 august: ”Să nu uităm niciodată eroismul lor!”
PNL afirmă că vizita lui Iohannis în SUA produce deja efecte. Investiții de miliarde!
Traian Băsescu cere legalizarea prostituției. "Să fie pe mâna statului, nu a peştilor"
CEx PSD, vineri, la Palatul Parlamentului. Despre ce vor discuta social-democrații