Presedintele va putea fi demis mai usor, cu votul majoritatii celor prezenti la urne
Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 187 de voturi "pentru", 56 "impotriva" si 5 abtineri, proiectul care modifica Legea referendumului si instituie demiterea presedintelui, la referendum, prin votul majoritatii celor prezenti la urne.
Proiectul schimba conditia de validare a referendumului de demitere a presedintelui din intrunirea votului majoritatii alegatorilor inscrisi in listele electorale in votul majoritatii celor prezenti la urne.
Proiectul de lege a fost criticat de reprezentantii PDL, la momentul dezbaterilor, liderul deputatilor democrat-liberali, Mircea Toader, precizand, luni, ca USL incearca sa impuna un regim diferentiat de demitere a alesilor, in conditiile in care primarii si presedintii de consilii judetene pot fi demisi cu jumatate plus unu din cei inscrisi in listele electorale.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
"Propunerea dumneavoastra nu are decat un singur sens, vreti sa declansati prodecura de suspendare a presedintelui (...) Daca o facem numai si numai de dragul de a ne razbuna pe cineva, roata istoriei se intoarce", a spus Toader.
Pe de alta parte, viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a sustinut ca "in momentul in care presedintele Romaniei este ales cu jumatate plus unu din cei prezenti la vot, la fel trebuie sa si plece".
"E o vorba romaneasca, ca de ce ti-e teama nu scapi, probabil ca dumeavoastra nu o sa scapati, o sa scapam noi de Traian Basescu", le-a spus Nicolaescu democrat-liberalilor prezenti la dezbateri.
La randul sau, deputatul PSD Mircea Dusa a sustinut ca legislatia in vigoare prevedere ca demiterea alesilor locali precum primarii si presedintii de consilii judetene se realizeaza cu votul majoritatii celor prezenti la vot.
La sedinta plenului Camerei Deputatilor a fost prezent si premierul Victor Ponta.
PDL a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala legea referendumului care prevede demiterea presedintelui tarii prin votul majoritatii celor prezenti la urne, au anuntat, marti, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si liderul deputatilor PDL, Mircea Toader.
Ei au spus ca juristii partidului lucreaza la documentul de sesizare a Curtii Constitutionale.
Anastase a precizat ca legea trebuie contestata deoarece "exista o discriminare intre diversele tipuri de referendum", in timp ce Mircea Toader a aratat ca aceasta lege adoptata de Parlament "are un singur obiectiv si anume suspendarea si demiterea presedintelui tarii".
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, luni, pe articole proiectul care modifica Legea referendumului si instituie demiterea presedintelui tarii, la referendum, prin votul majoritatii celor prezenti la urne.
Proiectul schimba conditia de validare a referendumului de demitere a presedintelui din intrunirea votului majoritatii alegatorilor inscrisi in listele electorale in votul majoritatii celor prezenti la urne.
La momentul dezbaterilor, liderul deputatilor, Mircea Toader, a precizat ca USL incearca sa impuna un regim diferentiat de demitere a alesilor, in conditiile in care primarii si presedintii de consilii judetene pot fi demisi cu jumatate plus unu din cei inscrisi in listele electorale.
"Propunerea dumneavoastra nu are decat un singur sens, vreti sa declansati prodecura de suspendare a presedintelui(...) Daca o facem numai si numai de dragul de a ne razbuna pe cineva, roata istoriei se intoarce", a spus Toader.
El a sustinut ca un amendament al PDL ar fi fost instituirea aceluiasi regim de demitere a alesilor locali precum cel initiat de USL, dar propunerea nu a mai fost supusa votului in plen.
Pe de alta parte, viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a sustinut ca "in momentul in care presedintele Romaniei este ales cu jumatate plus unu din cei prezenti la vot, la fel trebuie sa si plece".
"E o vorba romaneasca, ca de ce ti-e teama nu scapi, probabil ca dumeavoastra nu o sa scapati, o sa scapam noi de Traian Basescu", le-a spus Nicolaescu democrat-liberalilor prezenti la dezbateri.
La randul sau, deputatul PSD, Mircea Dusa a sustinut ca legislatia in vigoare prevedere ca demiterea alesilor locali precum primarii si presedintii de consilii judetene se realizeaza cu votul majoritatii celor prezenti la vot.
De asemenea, vicepresedintele Comisie juridice, Florin Iordache, a sustinut ca legea invocata de Toader mentioneaza ca demiterea alesilor locali se realizeaza cu votul a jumatate plus unu dintre cei care se prezinta la urne, cu conditia ca la scutin sa fie inregistrata o prezenta de jumatate plus unu dintre cei inscrisi in listele electorale, pentru a putea fi validat referendumul de demitere.
Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ioan Oltean, a suspendat luni lucrarile plenului pentru 15 minute, pentru a acorda timp de consultare intre liderii de grupuri parlamentare pe marginea proiectului de modificare a legii referendumului in ceea ce priveste demiterea presedintelui.
Deputatii PDL au solicitat o pauza de consultari de circa o ora, in timp ce reprezentantii PNL au sustinut ca cinci minute sunt suficiente.
Ioan Oltean, presedintele de sedinta, a mentionat ca Biroul Permanent a aprobat inscrierea pe ordinea de zi, sub rezerva prezentarii raportului, fara sa precizeze insa ziua si locul dezbaterii.
El a acordat o pauza de 15 minute pentru consultari intre liderii de grupuri parlamentare, dupa ce PDL a contestat legalitatea dezbaterii si votarii in plen a proiectului de lege.
Plenul Camerei a fost reluat dupa o pauza de consultari de 15 minute. Viceliderul grupului PDL, Petru Calian, a solicitat, dupa reluarea lucrarilor, ca proiectul de lege sa fie retrimis la comisie, pentru ca nu a existat timpul fizic de depunere a amendamentelor.
"Daca solitarea nu va fi acceptata, ne rezervam dreptul de a ataca la Curtea Constitutionala acest proiect de lege", a spus Calian.
Propunerea lui Calian a fost respinsa de plen, prin vot.