Dăncilă, la Strasbourg: Românii resimt inechități, țara lor este ținută în afara Schengen

Ultima actualizare: 15-01-2019 18:00

Premierul Viorica Dăncilă a avut marți un discurs dur în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, la prezentarea priorităţilor preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Șeful Executivului a susținut că românii se simt nedreptățiți când România este criticată de Uniunea Europeană ”pentru aspecte care sunt firești în alte state membre”.

 ”Vă spun acest lucru din perspectiva cetățenilor români pe care îi reprezint în calitate de prim ministru și care, în pofida atașamentului lor foarte puternic față de Uniune, resimt un tratament inegal față de România, în special atunci când țara noastră este criticată pentru aspecte care sunt firești în alte state membre sau când României i se impun anumite condiționalități, care nu există în alte state ale Uniunii.” - a afirmat Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului European.

De asemenea, Dăncilă a adus aminte de problema aderării României la spațiul Schengen.

Românii resimt inechitate când văd că țara lor este ținută în afara Spațiului Schengen și vreau să mulțumesc cu această ocazie domnului președinte Jean Claude Juncker și domnului președinte Antonio Tajani pentru susținerea totală pe care ne oferă pentru aderarea la Spațiul Schengen.” - a mai spus premierul român.

Declarațiile au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro si pe pagina de Facebook Stirile ProTV.

Sinteza declarațiilor premierului Vioria Dăncilă:

- În cele ce urmează voi prezenta prioritările președinției române.

- Europa a știut întotdeauna să depășească obstacolele. Astăzi ne aflăm din nou într-un moment complex, dar orice situație de acest gen poate fi transformată într-o oportunitate. În viziunea mea, exercitarea președinției nu este doar o datorie formală. Cred că este important să arătăm cetățenilor UE că instituțiile lucrează pentru ei și că produc rezultate care le îmbunătățesc perspectivele de viitor.

- Contez foarte mult pe sprijinul dumneavoastră pentru a finaliza cât mai multe dosare legislative.

- Piața unică este cea mai mare realizare a Uniunii.

- Trebuie să consolidăm baza științifică și tehnologică a Uniunii Europene. Vom continua să promovăm digitalizarea, inclusiv în domeniul industriei.

- Ne vom concentra pe legăturile dintre est și vest, nord și sud, pentru creșterea competitivității economiei europene și a nivelului de trai în regiunile mai puțin dezvoltate.

- Al doilea pilon al președinției României va fi Europa siguranței. Suntem în fața unor provocări de securitate. UE se confruntă cu o paletă largă de riscuri. Într-o lume a digitalizării, trebuie să avansăm în ce privește siguranța cibernetică.

- Vom trata cu toată seriozitatea negocierea privind gestionarea coerentă a fluxului migratorii, intervențiile de urgență, lupta împotriva terorismului, operaționalizarea și chiar extinderea mandatului parchetului european.

- Al treilea pilon pe care ni l-am propus este Europa, actor global. În același timp trebuie să ne îndreptăm atenția în vecinătatea noastră, pentru extinderea Uniunii.

- O atenție deosebită trebuie acordată Balcanilor de Vest.

- Vă spun acest lucru din perspectiva cetățenilor români pe care îi reprezint în calitate de prim ministru și care, în pofida atașamentului lor foarte puternic față de Uniune, resimt un tratament inegal față de România, în special atunci când țara noastră este criticată pentru aspecte care sunt firești în alte state membre sau când României i se impun anumite condiționalități, care nu există în alte state ale Uniunii.

- Românii resimt inechitate când văd că țara lor este ținută în afara Spațiului Schengen și vreau să mulțumesc cu această ocazie domnului președinte Jean Claude Juncker și domnului președinte Antonio Tajani pentru susținerea totală pe care ne oferă pentru aderarea la Spațiul Schengen.

V-am dat aceste exemple din țara mea, pentru a se înțelege că anumite decizii care se iau la nivel european în privința unor state membre se răsfrând în final la nivelul cetățenilor din acele state și determină într-un sens sau altul încrederea pe care aceștia o au față de Uniune.

- Tot timpul când luăm decizii trebuie să ne gândim la cetățenii din țările vizate, fără tratament diferențiat.

Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei Europene:

- Săptămâna trecută am fost la București alături de colegii din Comisia Europeană. Președinția înseamnă și foarte multă răspundere, mai ales într-o perioadă electorală. Comisia Europeană este la dispoziția dvs. și este gata să vă sprijine permanent.

- Puteți conta pe noi, dar și noi contăm pe dvs. ne așteptăm la stabilitate și să găsiți consens și acasă. Un front unit acasă va ajuta o Europă unită să meargă mai departe.

La ora locală 18:00 (ora României) sunt prevăzute declaraţii comune de presă ale premierului român şi ale preşedintelui PE.

Priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE vor fi prezentate de premierul Viorica Dăncilă, marţi seară, şi în cadrul reuniunii grupului europarlamentar al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D).

Delegaţia guvernamentală condusă de premierul Viorica Dăncilă şi înalţi oficiali europeni vor participa, de la ora locală 19:00 (18:00 GMT), la vernisajul expoziţiei de fotografie cu tema "Tradiţii şi peisaje din România", organizată cu prilejul începerii Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

Din delegaţia română mai fac parte ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, ministrul muncii şi justiţiei sociale, Marius Budăi, şi ministrul afacerilor interne, Carmen Dan.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO