Dăncilă: ”Toader nu a vorbit de amnistie”. Ce spune despre ”dezinformarea” din PE
Premierul Viorica Dăncilă afirmă că se poate vorbi despre "o nouă dezinformare" în ceea ce priveşte amnistia, precizând că ministrul Justiţiei nu a vorbit despre acest lucru.
"Ministrul Justiţiei a vorbit despre ordonanţă de urgenţă în care să dea posibilitatea celor judecaţi de complete constituite ilegal să aibă parte de un complet constituit ilegal, astfel încât omul să aibă certitudinea că a fost judecat corect", spune ea.
"Aş relua ceea ce a spus preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, că în fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuiesc respectate trei lucruri: statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi drepturile omului. Ei bine, eu nu văd ca România să fi încălcat statul de drept. Şi nu aş vrea ca acest subiect să devină subiect de campanie electorală. Dacă cineva din România crede că are de câştigat dacă face din acest lucru un subiect de campanie electorală, eu nu cred acest lucru. Eu cred că acest subiect va aduce un prejudiciu României", a afirmat Viorica Dăncilă, într-un interviu difuzat sâmbătă de Antena 3, conform news.ro.
Referitor la drepturile omului, premierul a spus că trebuie să ne gândim că în primul rând legile atât de la nivel naţional, cât şi la nivel european - directivele şi regulamentele - se fac pentru cetăţeni.
"Dar drepturile cetăţenilor trebuiesc respectate. Iar în România ştim foarte bine, nu prea s-a prea vorbit despre drepturile omului, despre drepturile celor care au fost condamnaţi pe nedrept, drepturile celor care nu au avut instanţe de judecată constituite legal, despre drepturile celor care au făcut puşcărie ca apoi să fie nevinovaţi. Nu putem să spunem că o parte dintre cetăţeni au drepturi, iar ceilalţi nu", a declarat ea.
Dăncilă a spus că trebuie să existe un echilibru între aceste aspecte.
"Guvernul României, toţi susţinem lupta împotriva corupţiei. Nu se pune problema să nu susţinem acest lucru. Dar nu trebuie să lipim această etichetă României, că în România există corupţie, iar în celelate state membre nu există acest lucru. Şi ceea ce este trist (...) este că noi am lipit această etichetă României. În toate statele membre există corupţie, dar nimeni nu a ieşit să spună: în ţara mea este corupţie. Şi cred că corupţia şi lupta împotriva corupţiei nu trebuie să o lipim de un anume stat membru, ci trebuie să o tratăm la nivelul tuturor statelor membre, tocmai pentru a avea echilibru şi pentru a avea soluţii care sunt general valabile", a susţinut premierul.
Dăncilă a adăugat că legat de amnistie se poate vorbi de o nouă dezinformare.
"Am urmărit cu atenţie mesajul transmis de Comisie şi am văzut o nouă dezinformare. Se vorbea de amnistie, ministrul Justiţiei nu a vorbit de aministie. Ministrul Justiţiei a vorbit despre ordonanţă de urgenţă în care să dea posibilitatea celor judecaţi de complete constituite ilegal să aibă parte de un complet constituit ilegal, astfel încât omul să aibă certitudinea că a fost judecat corect. Legat de acest lucru, se pot relua procese şi pentru cei care au fost achitaţi, şi pentru cei care au fost condamnaţi, pot fi condamnări mai mari, sau pot exista situaţii în care se descoperă că aceste condamnări nu trebuiau dat, deci acest lucru dă şansa unui proces corect pentru cetăţeni şi cred că asta face parte din drepturile omului. Tocmai faptul că nu s-a făcut referire la acest lucru şi s-a făcut referire la amnistie arată încă o dată că informaţiile care se trimit către Bruxelles nu sunt conforme cu realitatea", a mai spus premierul.
Dăncilă: Tot ceea ce a adus o umbră asupra imaginii preşedinţiei rotative a venit tocmai din partea membrilor Parlamentului European din România
Premierul afirmă că, înainte de preluarea preşedinţiei rotative, se spunea despre România că nu va avea rezultate pozitive şi că nu este pregătită, spunând că ideea a fost indusă de unele afirmaţii, inclusiv a preşedintelui Klaus Iohannis. "Tot ceea ce a fost negativ, tot ceea ce a adus o umbră asupra imaginii preşedinţiei a venit tocmai din partea membrilor Parlamentului European din România", susţine Dăncilă.
Viorica Dăncilă a vorbit despre faptul că, în timpul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, trebuie finalizate într-un timp mai scurt mai multe dosare, dar trebuie schimbată şi imaginea referitoare la preşedinţia rotativă deţinută de ţara noastră.
"Ştim cu toţii că înainte de a prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene se spunea de România că nu vom putea să avem rezultate pozitive, că nu suntem pregătiţi... dacă ne reamintim era chiar o propunere a Finlandei să preia preşedinţia în locul nostru.... dacă nu suntem în stare... Bine, aceste lucruri au fost induse chiar de la nivel naţional, deci această propunere nu a venit aşa, de undeva, fără nicio legătură. A fost legată de nişte afirmaţii, chiar afirmaţia domnului preşedinte Klaus Iohannis. Ei bine, acum, după prezentarea priorităţilor, după schimbul de opinii care au avut loc între miniştrii (...), după modul în care a fost deschiderea preşedinţiei rotative la Bucureşti, la Ateneul Român, după discuţiile în Colegiul comisarilor, după discuţiile cu preşedinţii Parlamentului European, Consiliul European şi a Comisiei Europene, lucrurile s-au schimbat foarte mult", a spus Dăncilă.
Ea a susţinut că a vorbit cu mai mulţi europarlamentari, mai mulţi oficiali europeni care i-au spus că "lucrăm într-un ritm susţinut, că suntem foarte energici şi foarte hotărâţi şi că într-adevăr au văzut că există multă determinare din partea României de a arăta că putem să avem o preşedinţie de succes (...) iar acest lucru i-a bucurat foarte mult".
Ea a spus că este vorba despre dezinformare, care a şi fost principala problemă, nu faptul că România nu era pregătită.
Potrivit lui Dăncilă, este neplăcut că multe dintre aceste dezinformări vin din România, de la membri ai Parlamentului European români.
"Nu putem uita faptul că nu au fost numai dezinformări, au fost eurodeputaţi care au votat împotriva României. (...) Tot ceea ce a fost negativ, tot ceea ce a adus o umbră asupra imaginii preşedinţiei a venit tocmai din partea membrilor Parlamentului European din România. Acest lucru a nemulţumit şi au fost mulţi eurodeputaţi cu care m-am întâlnit şi care au spus: «E o ruşine ceea ce s-a întâmplat, tocmai membri ai Parlamentului European din România să vină cu astfel de acuzaţii, de afirmaţii, este fără precedent»", a afirmat Dăncilă.
Ea a spus că aceste lucruri sunt foarte greu de combătut.
"Dar cred că celor care fac aceste lucruri ar trebui să le fie ruşine. Să le fie ruşine pentru faptul că i-au votat oamenii să reprezinte ţara şi să-şi apere ţara. Indiferent de situaia internă, nu trebuie să exportăm probleme la nivel european sau la nivel internaţional", a mai spus premierul.
Dăncilă a afirmat că ştirile false şi dezinformarea vor fi subiectul unei analize în Parlamentul European.
"Atunci când se vine cu o anumită acuzaţie, aceea trebuie să fie conformă cu realitatea. Nu trebuie să venim cu lucruri care nu reflectă realitatea, dar în acelaşi timp pot aduce neajunsuri unei ţări sau cetăţenilor", a mai afirmat ea.