Dacian Cioloş se gândește la o candidatură la prezidenţiale: „Voi candida acolo unde e nevoie de mine, dacă va fi nevoie”

dacian ciolos prezidentiale
Profimedia

Dacian Cioloș le-a spus jurnaliștilor că își dorește un viitor politic în România, dar exclude o candidatură la „locale” sau în parlament. "Nu depinde numai de mine, depinde de cei care votează”, a spus Cioloș.

Eurodeputatul Dacian Cioloş făcut declarațiile marţi, la Strasbourg, afirmând că îşi doreşte în continuare un viitor politic în România şi că va decide, la momentul oportun, împreună cu colegii din REPER, dacă va candida la alegerile prezidenţiale sau la viitoarele alegeri europene, relatează Agerpres.

Întrebat dacă îşi doreşte în continuare un viitor politic în România, în contextul în care nu a fost prezent la Adunarea Generală a REPER de sâmbătă din cauza unei misiuni europarlamentare în Liban, Dacian Cioloş a răspuns afirmativ, dar a spus că nu a luat încă o decizie privind funcţia pentru care va candida.

"Eu îmi doresc în continuare un viitor politic în România, dar nu depinde numai de mine, depinde de cei care votează", a declarat Cioloş în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români la Strasbourg.

"Nu am luat încă o decizie unde voi candida, nu-mi văd o candidatură la locale şi nu cred că voi candida la parlamentul naţional. Mă interesează o candidatură, personal vorbesc, acolo unde cred că mi-aş putea folosi experienţa pe care am acumulat-o, la prezidenţiale, şi nu exclud o candidatură, în continuare, la europarlamentare, chiar dacă e mult mai puţin probabilă decât a fost în 2019", a spus eurodeputatul din grupul Renew, fost lider al acestui grup politic din Parlamentul European.

Citește și
Dacian Ciolos
Cioloș: Aderarea României la spațiul Schengen încă se joacă. Cheia se află la Viena
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

El a spus că va lua o decizie împreună cu colegii, "la momentul oportun, cu suficient de mult timp înainte de alegerile respective, în funcţie de cum vor evolua lucrurile".

Dacian Cioloş susţine că aici nu este vorba doar despre ce-şi doreşte el şi că nu va candida doar pentru a-şi testa susţinerea.

"Vreau să candidez pentru a avea acces la o poziţie care să-mi permită să fac lucruri în România. Dacă nu simt că se poate întâmpla lucrul ăsta, probabil că voi căuta altă modalitate de a face lucruri în România", a afirmat Cioloş.

Cioloș: Voi candida acolo unde e nevoie de mine, dacă va fi nevoie

Câteva ore mai târziu, Dacian Cioloș a revenit cu un mesaj pe pagina lui de Facebook și a transmis că va candida acolo unde este nevoie de el.

"Aş vrea să spun câteva cuvinte despre "partidul lui Cioloş". Văd că presa insistă să numească REPER "partidul lui Cioloş". Ştiu că filosofia în România e să avem un tătuc fără de care nimic nu mişcă, un fel de satrap care taie şi spânzură şi pe care din când în când ne bucurăm să-l executăm. Aş vreau să fiu clar: nu e filosofia mea, nu am încurajat aşa ceva vreodată şi nici nu o voi face. Nu mă interesează să dau ordine şi să o fac pe şeful şi nu am nevoie de o funcţie de partid ca să îmi asum leadership atunci când simt că am ceva de făcut. Scopul meu personal e să particip doar acolo unde pot ajuta, unde mă simt util, unde simt că pot construi, nu să parvin prin funcţii şi să mă lupt cu colegii mei pentru un post sau pentru un titlu", a scris Cioloş pe Facebook.

El a adăugat că nu şi-a dorit să fie lider de partid, ci şi-a asumat aceste poziţii împreună cu colegii săi.

"Cei care sunt apropiaţi şi au lucrat cu mine în ultimii ani ştiu foarte bine că nu mi-am dorit să fiu preşedinte la USR sau la PLUS, dar am acceptat să îmi asum acele poziţii pentru că împreună cu colegii mei am considerat că la acel moment e o soluţie potrivită. Sunt astăzi ceea ce am fost întotdeauna, un om care caută alţi oameni cu idei, iniţiativă şi determinare, cu care să construiască o echipă. Am muncit alături de liderii de la REPER, USR şi PLUS şi nu am niciun regret pentru toată munca noastră. Ce regret însă, transcede cele trei partide şi pentru că toată politica din România e afectată de acest sindrom. Ne lipseşte cultura dialogului şi preferăm mereu conflictul când, de fapt, am putea să discutăm, să dezbatem şi să decidem cu uşurinţă subiecte care aparent ne despart. E în reflexul nostru din ultimele decenii şi din nefericire multă lume cultivă acest obicei de dragul spectacolului", a arătat Cioloş.

În acest context, el a precizat că nu a luat o decizie legată de o candidatură specifică.

"În ceea ce priveşte candidatura mea la alegerile de anul viitor, întrebare care revine obsesiv, repet: îmi pasă de ce se întâmplă şi se va întâmpla cu noi în România. Nu am luat însă o decizie legată de o candidatură specifică. Voi candida acolo unde e nevoie de mine, dacă va fi nevoie, şi acolo unde cetăţenii cred că merită să îmi dea voturile. Nu candidez pentru spectacol. Nu mă interesează. Am experienţă şi un CV care mă califică pentru câteva poziţii. Am lucrat decenii pentru interesul României în multe poziţii oficiale şi sunt mulţumit de multe dintre realizările mele. La nivel personal, sunt mulţumit şi echilibrat. Candidatura însă trebuie gândită pentru interesul cetăţenilor şi pentru a lucra împreună cu cei care caută soluţii, nu motive de harţă sau scuze. Din acest motiv trebuie gândită şi analizată pe îndelete. Aventurieri politici avem destui în ţară. Oameni serioşi sunt mai puţini", a transmis fostul comisar european.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Partidul REPER: Dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame și înlocuirea cu amendă
Partidul REPER: Dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame și înlocuirea cu amendă

Cinci deputați ai formațiunii REPER, unde Dacian Cioloș este cofondator, au depus, luni, o inițiativă legislativă de dezincriminare a posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame.  

Cioloș: Aderarea României la spațiul Schengen încă se joacă. Cheia se află la Viena
Cioloș: Aderarea României la spațiul Schengen încă se joacă. Cheia se află la Viena

Aderarea României la Spaţiul Schengen încă se joacă, spune europarlamentarul Dacian Cioloş, care a amintit că mai sunt 5 zile până la întâlnirea miniştrilor de Interne din statele UE, unde trebuie luată o decizie în unanimitate asupra acestui subiect.

Ce spune Dacian Cioloș despre candidatura la prezidențiale
Ce spune Dacian Cioloș despre candidatura la prezidențiale

Fondatorul formaţiunii REPER, europarlamentarul Dacian Cioloş, declară că nu este în măsură de a anunţa o eventuală candidatură a sa la alegerile prezidenţiale din anul 2024 dar că încearcă să înţeleagă „ce fel de preşedinte vor românii”.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.