Dacian Ciolos recunoaste ca nu este foarte popular, intr-un interviu pentru Washington Post. Ce spune despre Rusia
Premierul Dacian Ciolos a vorbit intr-un interviu pentru Washington Post despre politica din tara noastra, dar si procesul de reforma a administratiei publice.
Mentinerea stabilitatii politice, sociale si economice si inceperea reformelor in sectoare cheie, dupa ce procesul de reforma a administratiei publice a debutat deja, sunt principalele prioritati ale premierului roman Dacian Ciolos in urmatoarele luni, relevate intr-un interviu publicat joi de cotidianul american The Washington Post, scrie Agerpres.
''Pentru prima data in ultimii 20 de ani, guvernul a asigurat deplina transparenta asupra cheltuielilor publice - modul in care cheltuim banul public. Toate institutiile publice sunt obligate sa-si publice cheltuielile. Am inceput sa reducem birocratia. Sper ca vom avea timp sa propunem o noua legislatie pentru a spori calitatea oamenilor care lucreaza in administratia publica, pentru a veni cu un nou proces de recrutare bazat pe competenta si profesionalism. Pana acum, fiecare partid a numit oameni in principal pe baza criteriilor politice'', a spus Ciolos, care a efectuat recent o vizita in Statele Unite.
Referitor la aceasta vizita, Dacian Ciolos a apreciat ca importanta este mentinerea dialogului cu Washingtonul, in contextul in care relatiile dintre Bucuresti si Washington sunt la cel mai ridicat nivel din istorie, iar parteneriatul strategic romano-american s-a concretizat in proiecte de aparare si securitate importante.
In opinia sefului executivului roman, despre care publicatia americana mentioneaza ca isi va incheia mandatul dupa alegerile legislative din acest an, politicienii romani vor trebui sa demonstreze in continuare ca Romania poate fi o tara democratica cu partide politice transparente si eficiente si, astfel, pot obtine increderea oamenilor.
Totusi, Dacian Ciolos recunoaste ca nu este foarte popular pentru ca ''asteptarile sunt foarte ridicate si exista multe critici potrivit carora guvernul nu face suficient in procesul de reforma''. ''Am inceput, dar trebuie sa schimbam unele legi. Pentru a face asta, avem nevoie de sprijinul partidelor politice in parlament. Este posibil ca partidelor politice sa nu le placa un guvern independent'', a raspuns premierul Romaniei la o intrebare legata de realizarile de pana acum ale guvernului sau.
El a estimat ca in actuala perioada, in care Romania are un guvern tehnocrat, partidele politice romanesti au sansa de a se reforma si de a promova oameni noi.
O alta tema abordata in interviu a vizat scutul antiracheta american in Europa. Intrebat in legatura cu protestele Moscovei fata de desfasurarea de elemente ale scutului antiracheta al SUA in Romania, seful executivului a subliniat ca ''acest sistem nu este indreptat impotriva nimanui, el este un sistem pur defensiv''. ''Nu dorim sa atacam pe nimeni. Dorim doar sa descurajam agresiunile. Este un sistem de descurajare'', a spus Ciolos.
El a anuntat ca la viitorul summit al NATO (gazduit de Varsovia pe 8-9 iulie) Romania va propune nu numai consolidarea flancului nord-estic al Europei, ci si a celui sud-estic, tara noastra dorind sa fie integrata in procesul de rotatie a trupelor NATO.
Intrebat daca Rusia reprezinta o amenintare pentru tara sa, seful executivului de la Bucuresti a raspuns: ''Trebuie sa fim vigilenti, dar suntem vecini. Pe termen lung, ambele tari sunt interesate sa conlucreze''.
Pe de alta parte, Dacian Ciolos s-a pronuntat pentru mentinerea sanctiunilor impotriva Moscovei atat timp cat Rusia nu respecta Acordul de la Minsk cu privire la solutionarea crizei din estul Ucrainei.