Propunerea lui Dacian Ciolos pentru deputati: "Va propun sa alegem si sa ne asumam prefecti independenti sau politici"
Premierul Dacian Ciolos a participat luni la ''Ora prim-ministrului'', la Camera Deputatilor, la o dezbatere cu tema "Criteriile in desemnarea noilor prefecti".
UPDATE 19:00 Premierul Dacian Ciolos le-a propus luni deputatilor sa isi asume, impreuna cu Executivul, daca vor prefecti independenti sau politici.
''Sa nu fim ipocriti: sistemul de numire al prefectilor si subprefectilor a permis numirea aproape sistematica a unor oameni cu simpatii politice sau chiar membri de partid, pentru ca acesta a fost sistemul. In ultimii ani, toti cei recrutati pe posturi de conducere deconcentrate sau prefecti aveau foarte putine sanse sa fie numiti daca nu aveau sustinere politica sau nu erau membri de partid", a declarat Ciolos, in plenul Camerei Deputatilor la dezbaterile privind ''Criteriile in desemnarea noilor prefecti''.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Premierul a sustinut ca prefectii schimbati din functie fie nu au performat, fie nu au reusit sa sustina corespunzator politica Guvernului in teritoriu, fie nu au respectat echidistanta politica. "Ceea ce doresc sa va propun, si asta o sa facem in saptamanile urmatoare, este sa venim sa punem cartile pe masa si sa alegem impreuna si Guvernul se angajeaza sa vina cu propuneri legislative coerente in acest punct de vedere. Sa ne asumam impreuna: vrem prefecti independenti care sa fie inalti functionari sau prefecti politici care sa fie dublati de inalti functionari. (...) Important este sa alegem si sa ne asumam aceasta alegere pentru urmatorii ani pentru ca aceste ezitari si aceste exceptii de la regula ne fac rau tuturor si, mai ales, increderii in care oamenii o au in administratia publica", a mai afirmat premierul.
El a aratat ca, pana la sfarsitul lunii, vor fi lansate in dezbatere cateva propuneri referitoare la definirea functiei publice, delimitarea responsabilitatilor in functia publica si a numirilor cu influenta politica, dar transparenta si asumata, si a celor prin concurs prin anumite criterii, principii referitoare la intrarea in functia publica.
Ciolos le-a propus deputatilor ca la urmatoarea dezbatere sa vina cu initiative legislative in cazul numirilor de prefecti. El a precizat ca noile numiri de prefecti au fost realizate folosindu-se doua instrumente, catalogate insa "imperfecte", respectiv mobilitatea, in cazul celor din randul inspectorilor guvernamentali, si numirile temporare in cazul celor proveniti dintre functionarii publici.
Premierul a sustinut ca legislatia actuala a fost "deturnata" de la sensul initial, aratand ca din 2009 nu a mai fost organizat niciun concurs pentru intrarea in randul inspectorilor guvernamentali, iar numirile de prefecti au fost realizate in general prin exceptarea de la lege. "Imi doresc ca in perioada urmatoare, asa cum ne-am angajat si in programul de guvernare, sa clarificam si sa imbunatatim cadrul normativ aplicat functiilor de prefect si subprefect, inclusiv din perspectiva numirilor si eliberarilor din functii ca parte a pachetului de reforma administrativa pe care il pregatim si care in cateva saptamani va fi disponibil pentru consultare publica", a mai spus Ciolos.
Premierul a afirmat ca, din cauza legislatiei "necorespunzatoare si ineficienta", Guvernul a ales sa faca numiri de prefecti prin mobilitate si numiri temporare. El a aratat ca toti prefectii si subprefectii vor fi reevaluati in momentul implementarii noului cadrul legislativ. "Ne dorim ca, pana la finalul acestui an, sa gasim si sa putem adopta impreuna un cadru normativ nou care sa permita un nou sistem de promovare, mobilitate si evaluare cu proceduri clare si transparente, astfel incat sa asiguram stabilitatea si eficienta administratiei publice, pentru ca din pacate, in momentul de fata datorita acestei instabilitati avem de-a face si cu un anumit grad de ineficienta in functia publica si de acuze vizavi de apropierea politica de-o parte sau de alta", a completat Ciolos
UPDATE 17:00: Criteriile de desemnare a prefectilor reprezinta o problema administrativa a Guvernului, a declarat luni premierul Dacian Ciolos, in plenul Camerei Deputatilor.
"Va marturisesc ca, vazand titlul de dezbatere politica propusa, am ezitat sa vin in fata dumneavoastra astazi pentru a participa la dezbaterea propusa. In lectura pe care eu o dau articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputatilor nu vad in ce masura criteriile in desemnarea prefectilor intra in categoria problemelor de interes major pentru viata politica, economica sau sociala fiind o problema administrativa a Guvernului, conform legislatiei actuale", a spus Ciolos la dezbaterile privind ''Criteriile in desemnarea noilor prefecti''.
El a subliniat ca Guvernul are competenta exclusiva in numirea si eliberarea din functie a prefectilor.
"Numirea si eliberarea din functie a prefectilor sunt de competenta exclusiva a Guvernului, iar criteriile avute in vedere in numirea noilor prefecti sunt doar o componenta a unui proces de analiza realizat la nivelul Guvernului prin intermediul Ministerului de Interne. Nu inteleg sa detaliez de la caz la caz rezultatele analizei efectuate, care cade in sfera prerogativelor executive", a conchis premierul.
Este pentru a doua oara de cand Dacian Ciolos a devenit premier, cand acesta participa la ''Ora prim-ministrului''. Dezbatarea "Criteriile in desemnarea noilor prefecti", de la Camera Deputatilor, din 14 martie, are loc la solicitarea grupului parlamentar ALDE.
"ALDE solicita prezenta lui Dacian Ciolos in Parlament pentru a ne prezenta care au fost criteriile in desemnarea noilor prefecti. Au promis prefecti tehnocrati, dar au numit in functii oameni ai PNL", a declarat la 24 februarie 2016, copresedintele ALDE, Daniel Constantin, cu ocazia aprobarii, in parlament, ca la 14 martie sa se dezbata aceasta tema in cadrul ''Orei prim-ministrului''.
In cursul lunilor februarie si martie 2016, premierul Dacian Ciolos a demis mai multi prefecti, inlocuindu-i cu altii: Alba, Arges, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Dambovita, Gorj, Satu-Mare, Vaslui, Brasov, Sibiu.
Premierul Dacian Ciolos a participat pentru prima data la "Ora prim-ministrului", la Camera Deputatilor, la 8 februarie 2016, la dezbaterea cu tema ''Legislatia electorala romaneasca trebuie sa asigure o mai buna reprezentativitate a cetatenilor''. Dezbaterea a avut loc ca urmare solicitarii semnate de liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, in baza articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputatilor.
Potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor, o data pe luna, de regula in prima zi de luni a fiecarei luni calendaristice, are loc ''Ora prim-ministrului'', care cuprinde dezbateri politice cu participarea primului-ministru, pe probleme de interes major pentru viata politica, economica si sociala. Dezbaterile politice din cadrul ''Orei prim-ministrului'' se pot organiza atat la solicitarea grupurilor parlamentare, cat si la solicitarea premierului.
Daca dezbaterea are loc la initiativa grupurilor parlamentare, acestea inainteaza, in scris, tema propusa dezbaterii Biroului permanent al Camerei Deputatilor. Biroul permanent il informeaza de indata pe primul-ministru, care are obligatia de a participa la dezbaterea solicitata. Procedura desfasurarii acestei sedinte speciale dedicate ''Orei prim-ministrului'' este diferita, in functie de cine a solicitat dezbaterea: grupurile parlamentare ale puterii, grupurile parlamentare ale opozitiei sau premierul.
Astfel, in cazul in care dezbaterea este solicitata de catre deputatii opozitiei, acestia au la dispozitie cinci minute pentru prezentarea temei de dezbatere, iar premierul are, la randul sau, cinci minute pentru a-si prezenta punctul de vedere. Apoi, intervin reprezentantii grupurilor parlamentare, care au la dispozitie cate cinci minute fiecare. Exceptie face majoritatea parlamentara, care are alocate 15 minute pentru interventie. Reprezentantul deputatilor neafiliati are la dispozitie doua minute. La finalul dezbaterii, prim-ministrul poate sa raspunda interventiilor in cinci minute.
In situatia in care dezbaterea are loc la solicitarea majoritatii parlamentare, prim-ministrul are la dispozitie 15 minute pentru prezentarea temei de dezbatere. Reprezentantii grupurilor parlamentare au cate cinci minute pentru interventie, iar reprezentantul deputatilor neafiliati are la dispozitie doua minute. La finalul dezbaterii, primului-ministru ii sunt alocate zece minute pentru a raspunde interventiilor, mai prevede Regulamentul Camerei Deputatilor.
In cea de-a treia situatie, in care dezbaterea are loc la initiativa premierului, acesta are la dispozitie 15 minute pentru prezentarea temei de dezbatere, reprezentantii grupurilor parlamentare au cate cinci minute pentru interventie, iar reprezentantul deputatilor neafiliati are alocate doua minute. La finalul dezbaterii, primul-ministru are la dispozitie cinci minute pentru a raspunde interventiilor.
***
''Ora premierului'', o componenta a controlului parlamentar asupra guvernului, este o practica parlamentara prezenta in mai multe tari europene, in Marea Britanie avand o lunga traditie. In Romania, aceasta forma de control parlamentar a fost introdusa in Regulamentul Camerei Deputatilor in mai 2015, premierul care a participat pentru prima data la o astfel de dezbatere fiind Victor Ponta. Astfel, la 2 februarie 2015, inca inainte de a fi introdusa in Regulamentul Camerei ''Ora premierului'', premierul Victor Ponta a participat, informal, la sedinta de la Camera Deputatilor dedicata interpelarilor, inaugurand inca de atunci aceasta noua practica parlamentara.
Prima sedinta oficiala dedicata ''Orei prim-ministrului'' a avut loc la 2 iunie 2015, la solicitarea grupului parlamentar al PNL (in opozitie) si a avut tema "Starea economiei romanesti".
La 7 septembrie 2015, ''Ora prim-ministrului'' s-a desfasurat la solicitarea grupului parlamentar al PSD (la putere), si a avut tema "Situatia economica a Romaniei la momentul actual, implicatiile adoptarii Codului fiscal asupra echilibrelor macro si microeconomice si masurile privind cresterea investitiilor publice".
''Ora prim-ministrului'' din 5 octombrie 2015 a avut loc la solicitarea primului ministru si a avut tema "Evaluarea situatiei operationale curente referitoare la fluxurile migratorii si posibilele influente asupra Romaniei".
Sedinta ''Orei premierului'' care trebuia sa aiba loc la 2 noiembrie 2015, solicitata de opozitia de la acea vreme, a fost amanata pentru 9 noiembrie, dar, ca urmare a demisiei de la 4 noiembrie 2015 a premierului Victor Ponta, nu a mai avut loc.
Sursa: Pro TV
Etichete: dacian ciolos, camera deputatilor, prefecti,
Dată publicare:
14-03-2016 11:06