Cum ar putea arăta Guvernul PNL-PSD-UDMR. Nicolae Ciucă, agreat pentru funcția de premier
Liberalii și social democrații au început marți negocierile oficiale pentru a guverna împreună alături de UDMR. Discuțiile vor mai dura însă o vreme, iar marea bătălie se va da pentru funcții, unde PSD cere mai multe ministere decât PNL.
Pentru ca ambele tabere să simtă că au câștigat, cel mai probabil numărul de portofolii din viitorul Guvern va fi mai mare.
Cu aproape 40 de aleși în plus în Parlament, liderii PSD intră în forță în negocierile cu liberalii. Sunt dispuși să le cedeze funcția de premier, fiind agreată persoana lui Nicolae Ciucă, însă nu vor să renunțe la ministerul de Finanțe şi la funcția de secretar general al guvernului. Pentru acest post s-ar pregăti fostul secretar al PSD Marian Neacşu.
Într-un guvern condus de Nicolae Ciucă, vor fi tot doi vicepremieri, Kelemen Hunor din partea UDMR și Sorin Grindeanu sau Vasile Dîncu de la PSD.
Social democrații l-ar vrea ministru de Finanţe pe viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea. O certitudine ar fi și la Sănătate, unde este propus Alexandru Rafila.
La Apărare ar putea fi Mihai Tudose, iar Sorin Grindeanu ar putea prelua Transporturile. Paul Stănescu ar fi dorit la Ministerul Agriculturii, iar la Muncă social democrații se gândesc fie la Gabriela Firea, fie la Marius Budai.
Mihai Tudose este vehiculat și la ministerul economiei, însă aici și liberalul Florin Român ar putea fi o opțiune. UDMR ar păstra aceleaşi portofolii, așadar la Dezvoltare, Mediu și Sport nu ar urma nicio schimbare.
În ceea ce-i priveşte pe liberali, Bogdan Aurescu, Lucian Bode, Sorin Cîmpeanu și Virgil Popescu vor rămâne, cel mai probabil, în guvern. Schimbări ar urma la Fonduri Europene, unde ar putea veni Cristian Bușoi, la Cercetare - Robert Sighiartău, iar la Justiție Cătălin Predoiu sau Alina Gorghiu.
Optimist, liderul UDMR spune că negocierile se vor finaliza în următoarele două săptămâni și că vom avea un guvern până pe 19 Noiembrie. Şi liberalii ştiu că este nevoie urgentă de un guvern care să facă rectificarea bugetară pentru că banii pentru plata salariilor sunt pe terminate.
Tocmai de aceea, spun unii lideri liberali, 48 dintre ei s-au pronunţat pentru o alianţă cu PSD şi doar 22 împotriva, printre care şefi de filiale din Bucureşti, Dolj şi Giurgiu. Refacerea coaliției cu USR, spun cei care au câştigat, nu le-ar fi adus suficiente voturi.
După finalizarea negocierilor PNL-PSD, președintele Klaus Iohannis trebuie să desemneze un nou premier, care va ajunge la vot în Parlament.