Cristian Tudor Popescu, despre scandalul Sevil Shhaideh: "Se va ajunge la convulsii politice in aceasta perioada"

Cristian Tudor Popescu

Analistul Cristian Tudor Popescu este de parere ca liderul PSD Liviu Dragnea este pus in fata "unui gest de forta" al presedintelui Klaus Iohannis, dupa ce acesta a refuzat propunerea ca Sevil Shhaideh sa fie prim-ministru.

"Modul in care a prezentat aceasta respingere presedintele Klaus Iohannis nu prea lasa, dupa parerea mea, loc de negociere cu dl. Dragnea, cu PSD si ALDE, pentru ca nu a justificat in niciun fel aceasta respingere. Daca ar fi facut-o, atunci se putea discuta.

Asa, practic, dl. Dragnea este pus in fata unui gest de forta, unui gest discretionar al domnului presedinte, la care nu vad cum ar putea raspunde altfel decat tot printr-un gest de forta, dupa ce a declarat ca dna. Shhaideh este unica propunere a PSD si ALDE", a declarat Cristian Tudor Popescu, potrivit Agerpres.

In opinia sa, presedintele ar fi trebuit sa explice "fie si punctual" motivul pentru care a respins propunerea coalitiei PSD - ALDE.

"Ar fi fost de dorit ca dl. Iohannis sa explice fie si punctual, sumar, sa dea totusi niste indicatii in legatura cu motivul acestei respingeri. Cred ca este dator in primul rand fata de opinia publica, de electorat. Nu poate sa transmita asta ca pe o hotarare personala a domniei sale pentru care nu da socoteala", a subliniat analistul.

Citește și
ion iliescu
Reactiile partidelor, dupa refuzul lui Iohannis de a o numi premier pe Sevil Shhaideh. Cum vede Ion Iliescu acest scandal
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

El a aratat ca o posibilitate ar fi ca presedintele Klaus Iohannis sa fi avut o discutie cu Liviu Dragnea pe acest subiect, convenind ca PSD si ALDE sa propuna o alta persoana pentru functia de premier.

"Exista o posibilitate, si anume ca dl. presedinte sa aiba o pozitie oficiala, dar secreta a serviciilor de informatii in legatura cu dna. Shhaideh, care sa poata sa justifice aceasta respingere si sa i-o fi comunicat dlui. Dragnea intr-o discutie intre patru ochi si atunci asta sa fie conventia - nu voi spune pentru ce, dar veti accepta si veti veni cu o alta propunere. Exista aceasta posibilitate, dar, daca nu este asa, atunci se poate ajunge la orice.

Armele presedintelui duc spre alegeri anticipate, iar cele ale dlui. Dragnea si PSD - ALDE catre suspendarea presedintelui. Deci se va ajunge la convulsii politice in aceasta perioada, care fireste nu pot fi in niciun fel de folos Romaniei", a mai spus analistul.

Cristian Pirvulescu: "Nu exista niciun fel de argument constitutional care sa ceara presedintelui sa identifice motivul"

Tensiunea initiala a relatiilor dintre presedinte si partidul care a castigat alegerile, ilustrata si de refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta propunerea de premier a social-democratilor, anunta o "coabitare dura", apreciaza politologul Cristian Pirvulescu.

"Comentariile negative s-au acumulat, starea de spirit a unei parti a opiniei publice s-a modificat, in sensul in care de la surpriza initiala s-a ajuns la un refuz si presedintele a anuntat scurt si simplu ca nu ia in considerare aceasta propunere, cerand PSD si ALDE o alta propunere", a declarat politologul.

Pirvulescu considera ca propunerea lui Sevil Shhaideh in functia de premier a fost una "riscanta".

"Aici apare o mica tensiune. Liviu Dragnea a afirmat ca, daca aceasta propunere nu este acceptata, va merge mai departe si daca va continua pe aceasta linie este in conflict cu o parte a opiniei publice. A fost o propunere foarte riscanta pe care a incercat-o Liviu Dragnea, care si-ar putea subrezi (...) pozitia de lider al PSD", a spus politologul.

Mai mult, el arata ca, intr-o masura, propunerea lui Sevil Shhaideh a fost contrara campaniei PSD.

"Procedura pe care a folosit-o pentru numirea doamnei Sevil Shhaideh este una atipica, care a primit un vot in alb. Cu siguranta, multi din PSD au fost surprinsi. Si nu trebuie nicio clipa sa uitam campania pe care o buna parte a PSD a facut-o impotriva strainilor, o campanie centrata pe identitatea nationala si religioasa. Or, aceasta campanie nu are nimic in comun cu propunerea PSD, care era interesanta, parea sa fie o propunere in consonanta cu social-democratia, dar profilul doamnei Sevil Shhaideh (...) nu era al unui lider cu experienta", a adaugat Cristian Pirvulescu.

In ceea ce priveste faptul ca presedintele nu si-a motivat refuzul, Pirvulescu a afirmat ca "nu exista niciun fel de argument constitutional care sa ceara presedintelui sa identifice motivul".

"Motivele sunt nenumarate si tin in special de sensibilitatea opiniei publice din punctul meu de vedere", a adaugat el.

In acelasi timp, Cristian Pirvulescu afirma ca declaratia scurta a presedintelui "este si un raspuns la formula foarte apasata prin care Liviu Dragnea a anuntat ca va recurge la Curtea Constitutionala si eventual la procedurile de suspendare".

"Aceasta tensiune initiala a relatiilor dintre presedinte si partidul care a castigat alegerile anunta o coabitare dura, o coabitare dificila", a mai aratat el.

"Propunerea PSD a fost o propunere surpinzatoare si nu bine primita de o parte a opiniei publice, mai ales a celei care era apropiata de campania, de viziunea PSD", a mai apreciat Cristian Pirvulescu.

Marti, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca nu accepta propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh sa fie prim-ministru si a cerut acestei coalitii sa faca o noua nominalizare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean:
Fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean: "Legea fundamentala nu prevede nicaieri cate propuneri de premier poate respinge"

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a declarat ca seful statului nu poate fi obligat sa desemneze ca prim-ministru o persoana pe care nu o doreste, iar acesta nu poate fi un motiv de suspendare.

Reactiile partidelor, dupa refuzul lui Iohannis de a o numi premier pe Sevil Shhaideh. Cum vede Ion Iliescu acest scandal
Reactiile partidelor, dupa refuzul lui Iohannis de a o numi premier pe Sevil Shhaideh. Cum vede Ion Iliescu acest scandal

Scena politica romaneasca este zguduita de refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a o numi pe Sevil Shhaideh in functia de premier al Romaniei, ca urmare a propunerii care a fost facuta de PSD si ALDE.

Sevil Shhaideh NU va fi prima femeie premier a Romaniei. Presedintele Klaus Iohannis a respins propunerea PSD
Sevil Shhaideh NU va fi prima femeie premier a Romaniei. Presedintele Klaus Iohannis a respins propunerea PSD

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, unde a anuntat ca respinge propunerea facuta de PSD, care vrea ca Sevil Shhaideh sa fie premier al Romaniei.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.