Cristian Tudor Popescu, despre scandalul Sevil Shhaideh: "Se va ajunge la convulsii politice in aceasta perioada"
Analistul Cristian Tudor Popescu este de parere ca liderul PSD Liviu Dragnea este pus in fata "unui gest de forta" al presedintelui Klaus Iohannis, dupa ce acesta a refuzat propunerea ca Sevil Shhaideh sa fie prim-ministru.
"Modul in care a prezentat aceasta respingere presedintele Klaus Iohannis nu prea lasa, dupa parerea mea, loc de negociere cu dl. Dragnea, cu PSD si ALDE, pentru ca nu a justificat in niciun fel aceasta respingere. Daca ar fi facut-o, atunci se putea discuta.
Asa, practic, dl. Dragnea este pus in fata unui gest de forta, unui gest discretionar al domnului presedinte, la care nu vad cum ar putea raspunde altfel decat tot printr-un gest de forta, dupa ce a declarat ca dna. Shhaideh este unica propunere a PSD si ALDE", a declarat Cristian Tudor Popescu, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In opinia sa, presedintele ar fi trebuit sa explice "fie si punctual" motivul pentru care a respins propunerea coalitiei PSD - ALDE.
"Ar fi fost de dorit ca dl. Iohannis sa explice fie si punctual, sumar, sa dea totusi niste indicatii in legatura cu motivul acestei respingeri. Cred ca este dator in primul rand fata de opinia publica, de electorat. Nu poate sa transmita asta ca pe o hotarare personala a domniei sale pentru care nu da socoteala", a subliniat analistul.
El a aratat ca o posibilitate ar fi ca presedintele Klaus Iohannis sa fi avut o discutie cu Liviu Dragnea pe acest subiect, convenind ca PSD si ALDE sa propuna o alta persoana pentru functia de premier.
"Exista o posibilitate, si anume ca dl. presedinte sa aiba o pozitie oficiala, dar secreta a serviciilor de informatii in legatura cu dna. Shhaideh, care sa poata sa justifice aceasta respingere si sa i-o fi comunicat dlui. Dragnea intr-o discutie intre patru ochi si atunci asta sa fie conventia - nu voi spune pentru ce, dar veti accepta si veti veni cu o alta propunere. Exista aceasta posibilitate, dar, daca nu este asa, atunci se poate ajunge la orice.
Armele presedintelui duc spre alegeri anticipate, iar cele ale dlui. Dragnea si PSD - ALDE catre suspendarea presedintelui. Deci se va ajunge la convulsii politice in aceasta perioada, care fireste nu pot fi in niciun fel de folos Romaniei", a mai spus analistul.
Cristian Pirvulescu: "Nu exista niciun fel de argument constitutional care sa ceara presedintelui sa identifice motivul"
Tensiunea initiala a relatiilor dintre presedinte si partidul care a castigat alegerile, ilustrata si de refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta propunerea de premier a social-democratilor, anunta o "coabitare dura", apreciaza politologul Cristian Pirvulescu."Comentariile negative s-au acumulat, starea de spirit a unei parti a opiniei publice s-a modificat, in sensul in care de la surpriza initiala s-a ajuns la un refuz si presedintele a anuntat scurt si simplu ca nu ia in considerare aceasta propunere, cerand PSD si ALDE o alta propunere", a declarat politologul.
Pirvulescu considera ca propunerea lui Sevil Shhaideh in functia de premier a fost una "riscanta".
"Aici apare o mica tensiune. Liviu Dragnea a afirmat ca, daca aceasta propunere nu este acceptata, va merge mai departe si daca va continua pe aceasta linie este in conflict cu o parte a opiniei publice. A fost o propunere foarte riscanta pe care a incercat-o Liviu Dragnea, care si-ar putea subrezi (...) pozitia de lider al PSD", a spus politologul.
Mai mult, el arata ca, intr-o masura, propunerea lui Sevil Shhaideh a fost contrara campaniei PSD.
"Procedura pe care a folosit-o pentru numirea doamnei Sevil Shhaideh este una atipica, care a primit un vot in alb. Cu siguranta, multi din PSD au fost surprinsi. Si nu trebuie nicio clipa sa uitam campania pe care o buna parte a PSD a facut-o impotriva strainilor, o campanie centrata pe identitatea nationala si religioasa. Or, aceasta campanie nu are nimic in comun cu propunerea PSD, care era interesanta, parea sa fie o propunere in consonanta cu social-democratia, dar profilul doamnei Sevil Shhaideh (...) nu era al unui lider cu experienta", a adaugat Cristian Pirvulescu.
In ceea ce priveste faptul ca presedintele nu si-a motivat refuzul, Pirvulescu a afirmat ca "nu exista niciun fel de argument constitutional care sa ceara presedintelui sa identifice motivul".
"Motivele sunt nenumarate si tin in special de sensibilitatea opiniei publice din punctul meu de vedere", a adaugat el.
In acelasi timp, Cristian Pirvulescu afirma ca declaratia scurta a presedintelui "este si un raspuns la formula foarte apasata prin care Liviu Dragnea a anuntat ca va recurge la Curtea Constitutionala si eventual la procedurile de suspendare".
"Aceasta tensiune initiala a relatiilor dintre presedinte si partidul care a castigat alegerile anunta o coabitare dura, o coabitare dificila", a mai aratat el.
"Propunerea PSD a fost o propunere surpinzatoare si nu bine primita de o parte a opiniei publice, mai ales a celei care era apropiata de campania, de viziunea PSD", a mai apreciat Cristian Pirvulescu.
Marti, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca nu accepta propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh sa fie prim-ministru si a cerut acestei coalitii sa faca o noua nominalizare.
Sursa: Agerpres
Etichete: PSD, premier, cristian tudor popescu, Cristian Pirvulescu, Sevil Shhaideh,
Dată publicare:
27-12-2016 13:45