Corlatean: Nu s-a pus niciodata problema unor masuri care sa desfiinteze Curtea Constitutionala
Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a afirmat, miercuri, ca nu s-a pus niciodata problema unor masuri care sa desfiinteze Curtea Constitutionala sau sa revoce niste judecatori.
Marti,
Curtea Constitutionalaa sesizat Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), Conferinta Curtilor Constitutionale din Europa, precum si celelalte institutii europene, avand in vedere situatia deosebit de grava, atacurile fara precedent la adresa CC si a judecatorilor sai, precum si amenintarile cu revocarea lor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Judecatorii constitutionali afirma ca toate atacurile din ultima perioada echivaleaza cu desfiintarea Curtii Constitutionale in componenta actuala stabilita pe baza Constitutiei, incalcandu-se dispozitiile contitutionale potrivit carora pe timpul mandatului judecatorii sunt inamovibili, adica nu pot fi revocati.
Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, spune ca a luat nota "cu surprindere despre acest comunicat al Curtii Constitutionale si demersurile externe".
"Cu surprindere, pentru ca se vorbeste acolo de masuri preconizate, deci niste chestiuni absolut ipotetice, care stau in mintea unora dintre judecatorii CC. Eu pot intelege Opozitia, care dezinformeaza si manipuleaza si acest lucru s-a intamplat si ieri si in tara si in strainatate. Dar vreau sa va spun in termeni foarte fermi: nu s-a pus niciodata problema unor masuri care sa desfiinteze Curtea Constitutionala sau sa revoce niste judecatori. Singura chestiune discutata a fost situatia de posibila incompatibilitate in cazul unuia dintre judecatori, care in opinia noastra, la Ministerul Justitiei, si-a incalcat norma imperativa si constitutionala, dar si cea din legea de organizare si functionare a CC, care interzice in termeni imperativi orice alte activitate publica sau privata, decat cea de judecatori, cu exceptia activitatii didactice in invatamantul superior. (...)
Nu mai spun de faptul ca insusi presedintele CC in mod cert atestat public s-a antepronuntat si sunt relatarile din mass-media, cu privire la subiectul atat de important al reprezentarii Romaniei la Consiliul European. Nici pe acest punct deocamdata nu am auzit vreo reactie a CC si sunt lucruri care pot afecta insasi valabilitatea unor decizii, care pot fi lovite de nulitate", a declarat ministrul Corlatean, potrivit Mediafax, care citeaza RFI.
In 28 iunie, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a sesizat Curtea Constitutionala si Agentia Nationala de Integritate cu privire la situatia judecatoarei Iulia Motoc de la CCR, demnitarul considerand ca aceasta se afla in incompatibilitate.
Argumentele lui Corlatean sunt legate faptul ca Motoc este si expert in cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, membru al Consiliului de Administratie al Agentiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene si membru al Comitetului Consultativ al Conventiei-cadru privind protectia minoritatilor nationale.
Sursa: Mediafax
Etichete: curtea constitutionala, judecatori, magistrati, titus corlatean,
Dată publicare:
04-07-2012 11:45