Oficial american: Ordonantele de urgenta creeaza incertitudine, sperie investitorii. Mesajul pentru Victor Ponta

Victor Ponta

Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia, a declarat luni, la Bucuresti, ca schimbarile bruste ale regulilor jocului pot leza serios unele afaceri, iar folosirea ordonantelor de urgenta creeaza incertitudine.

"Noi toti impartasim un obiectiv comun, consolidarea relatiilor dintre tarile noaste si intarirea securitatii si prosperitatii cetatenilor nostri. Evenimentul de astazi este parte a unor eforturi extinse de a atinge acest obiectiv, prin concentrarea pe modul in care Romania poate implementa planul de actiune privind imbunatatirea mediului de afaceri. Planul de actiune al Romaniei consta intr-un un set de masuri incluzand o mai mare transparenta si predictibilitate, conditii pe care oamenii de afaceri americani si europeni le asteapta", a declarat Hoyt Yee, la seminarul pentru evaluarea impactului modificarilor legislative cu tema "Promovarea Parteneriatului Strategic Economic si Comercial”, organizat de Ambasada Statelor Unite, AMCHAM, AMRO si Guvernul Romaniei.

Hoyt Yee a atras atentia, totodata, asupra faptului ca regulile jocului pot afecta unele afaceri, iar surprizele pot fi costisitoare pentru mediul de afaceri si pentru guvernare.

"Un principiu cheie al unui mediu de afaceri transparent si predictibil este ca atunci cand guvernul ia in considerare noi reglementari si noi legi sa evalueze mai intai posibilul impact asupra actorilor, inclusiv prin consultarea acestora. In afaceri ca si in guvernare surprizele pot fi costisitoare. Schimbarile bruste ale regulilor jocului pot leza serios unele afaceri, in timp ce pe altele le pot favoriza, prin crearea unor conditii inegale pe care afacerile serioase incearca sa le evite", a declarat Hoyt Yee.

Totodata, oficialul american a avertizat ca folosirea ordonantelor de urgenta "creeaza incertitudine, submineaza raspunderea, sperie investitorii straini si stagneaza cresterea economica".

El a precizat ca Romania a adoptat o serie de legi fara a face inainte o evaluare de impact comprehensiva, precum Legea audovizualului. "Legea distorsioneaza piata oferind un avantaj institutiilor mari in negocierile cu companiile de publicitate, in timp ce firmele mici sunt afectate negativ. Astfel de masuri discriminatorii pot contribui la modul in care este perceputa coruptia si pot diminua competitivitatea", a subliniat Hoyt Yee.

Citește și
Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei:
Ponta sustine ca "batalia adevarata" cu Rusia nu va fi cu arme conventionale. Care e marea provocare, in opinia premierului
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Diplomatul SUA a mai spus ca "evaluari de impact si consultari mai bune pot duce la imbunatirea rezultatelor Romaniei in lupta impotriva coruptiei care inregistreaza un declin in indexul anticoruptie al Transparency International de la 66 la 69". De asemenea, evaluarile de impact pot ajuta Romania "sa continue sa avanseze in clasamentele privind competitivitatea", a declarat asistentul adjunct al secretarului american de Stat.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
The Economist scrie despre alegerile prezidentiale din Romania:
The Economist scrie despre alegerile prezidentiale din Romania: "Ponta contra liberalii si femeile"

Publicatia The Economist scrie despre alegerile prezidentiale care vor avea loc la sfarsitul acestui an in Romania, analizand lupta care se da intre Victor Ponta si restul candidatilor, formati din liberali si femei.

Ponta sustine ca
Ponta sustine ca "batalia adevarata" cu Rusia nu va fi cu arme conventionale. Care e marea provocare, in opinia premierului

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la o conferinta organizata de Ambasada SUA, AMCHAM si AMRO, ca in opinia sa batalia adevarata cu Federatia Rusa nu va fi cu arme conventionale, ci cu energie.

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, despre ordonanta traseismului:
Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, despre ordonanta traseismului: "Ne-am dori sa vedem o procedura mai transparenta"

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson a declarat  ca Guvernul Ponta ar fi trebuit sa aleaga o procedura transparenta in cazul ordonantei traseismului politic.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.