Contractele la energia electrică ar putea fi refăcute cu un preț maxim de 1,3 lei/kwh, de la 1 ianuarie
Contractele pentru energia electrică ar putea fi refăcute de la 1 ianuarie, cu un preţ maxim de 1,3 lei pe kilowatt-oră, pentru cei cu consum mare.
Liderii coaliţiei au ajuns la această soluţie, care prevede o piaţă semi-reglementată, în care nimeni nu ar trebui să plătească mai mult decât tariful stabilit prin lege. Între 1 şi 1,3 lei vor plăti şi companiile mici, dar şi marii consumatori, în timp ce persoanele vulnerabile vor beneficia de vouchere.
Politicienii vor să menţină pragurile pentru abonații care au un consum de până în 100, respectiv 255 de kwh pe lună.
Discuțiile din interiorul Coaliţiei de guvernare se referă la impunerea unui preţ maxim de 1,3 lei pe kilowatt-oră pentru cei care au un consum lunar mai mare de energie.
De exemplu, o familie care consumă peste 300 de kw pe lună ar putea plăti cel mult 1,3 lei/kwh, indiferent de preţul negociat prin contract cu furnizorul. Acest contract ar putea fi refăcut de la începutul anului.
Constantin Ştefan, secretar de stat Ministerul Energiei: „Tot ceea ce este în vigoare ca şi contract, din punctul meu de vedere, se începe cu un nou contract având în vedere preţul reglementat. Preţul maximal de 1,3 lei ar acoperi costurile de producţie pentru toţi consumatorii. Cantitatea mare care s-a vândut pentru 2023 s-a tranzacţionat la un preţ de 900 de lei/Mw."
IMM-urile şi consumatorii industriali ar putea să plătească 1, respectiv 1,3 lei/kw. Statul nu vrea să mai acorde compensări, doar vouchere pentru pensionari și pentru familiile cu venituri mici.
Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt PNL: „Familiile cu peste trei copii, familiile care au în îngrijire persoane care au echipamente medicale, toate aceste amendamente au fost validate de senat şi vor fi discutate în cameră".
O altă măsură ce trebuie agreată de coaliţie ar fi legată de majorarea impozitelor locale. Subiectul este pe masa aleşilor de mai bine de o lună, când senatorii au adoptat o ordonanţă prin care se majorau cu 50% impozitele locale. Textul s-a blocat la camera deputaţilor după ce primarii le-au cerut să găsească o soluţie astfel încât taxele să fie crescute de guvernanți, nu de aleșii locali. Acum, PSD spune că nu mai susţine deloc aceste majorări.
Tot în Coaliţie ar trebui găsită o soluţie pentru reformarea sistemului de pensii, asta după ce PNL şi PSD s-au întrecut în a lansa procente de majorare. Social-democraţii ar vrea ca vârsta de pensionare să crească la 65 de ani pentru toată lumea, indiferent de domeniul de activitate.
Deciziile finale se vor lua după negocieri în coaliție, iar o ședință importantă a fost anunțată miercuri.