Klaus Iohannis atacă dur PSD: ”Discuția cu premierul m-a făcut să cred că avem un Guvern ireal”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, sâmbătă, la Consiliul Naţional al PNL, actualul Guvern, despre care a spus că este "iraţional" şi "ireal". Șeful statului a povestit și discuția telefonică avută cu premierul Viorica Dăncilă.

Consiliul Naţional al PNL a avut loc la Palatul Parlamentului, iar cele mai importante declarații ale liderilor politice au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Pentru prima dată de când este în funcție, șeful statului a participat la adunarea unui partid politic.

Iohannis a mers în fața liberalilor pentru a le mulțumi pentru sprijinul promis în viitoarele alegeri și a lansat mai multe atacuri la adresa PSD.

Citește și
Vasile Blaga
Blaga, despre șoferul anti-PSD: Așa se întâmplă, pentru că intervine politicul
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

"Ieri, am avut o mică discuţie care m-a făcut să cred că avem un guvern ireal. Dacă nu ar fi de trist, ar fi de râs, dar e trist. Doamna prim-ministru a publicat... Vă povestesc doar ultima fază fiindcă sunt nenumărate, este un şir nesfârşit... Deci, doamna prim-ministru a publicat în Monitorul Oficial o decizie prin care domnia sa instaura un premier interimar.

Surpriză, am crezut că este atributul meu. Şi am contestat la CCR acest demers. Este conflict constituţional de natură juridică", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că Viorica Dăncilă l-a sunat să-i spună că pleacă în concediu, după ce el a înaintat demersul la Curtea Constituţională.

"După ce am înaintat la CCR acest demers, doamna prim-ministru m-a sunat să-mi spună că pleacă în concediu şi că toate sunt bune. Asta după ce publicase acel draft de rectificare bugetară, care este catastrofă. Dar nu despre asta am vorbit prioritar. I-am atras atenţia că nu este bine, totuşi, ce a făcut şi că decizia este de temei de conflict constituţional.

Şi ştiţi ce mi-a spus? Că nu a ştiut că se publicase. Mai ireal, mă scuzaţi, nu cred că se poate. Acest stil de conducere iraţional, ireal, nu poate să continue", a mai spus Iohannis.

Preşedintele României a lansat un atac foarte dur la adresa Partidului Social Democrat spunând că liderul PSD, Liviu Dragnea, şi 'acoliţii săi' folosesc puterea 'în interes propriu şi personal, pentru a scăpa de justiţie'.

Klaus Iohannis a afirmat că este nevoie de 'o alternativă raţională' în locul actualei guvernării, context în care a punctat că PNL trebuie să fie un partid unit, puternic şi solid.

"Acest stil de conducere iraţional nu poate să continue. Este nevoie de o alternativă raţională, trebuie să faceţi tot ce se poate pentru a reinstaura raţionalitatea şi normalitatea în România. Pentru asta, (...) e nevoie ca PNL să fie un partid unit, puternic, solid. Şi puteţi! Fiţi hotărâţi! Construiţi-vă un program politic solid, puternic, serios. Fiţi uniţi şi puternici şi mergeţi (...) între oameni spuneţi-le că aveţi soluţii pentru economia românească, pentru finanţele publice din România, că ştiţi cum se face adevărata reformă administrativă, că pentru voi contează tinerii, că pentru voi contează românii din Diaspora, că pentru voi justiţia contează, oamenii trebuie să creadă că justiţia nu este doar eficientă, este dreaptă şi pentru asta să vă luptaţi. Spuneţi oamenilor că ştiţi cum trebuie guvernată ţara. (...) Nu aşteptaţi o campania electorală", a spus Iohannis, la reuniunea Consiliului Naţional al PNL.

Președintele a declarat că situaţia generală din România este 'proastă', menţionând că nu-i face plăcere să facă această afirmaţie având în vedere funcţia pe care o deţine.

"Situaţia este proastă. Nu-mi face nicio plăcere să spun aşa ceva fiindcă sunt preşedintele României", a spus Iohannis, exprimându-şi speranţa că, cu ajutorul PNL, se va ajunge la o Românie în care să fie bine.

Şeful statului le-a mulţumit liberalilor pentru modul în care l-au întâmpinat.

"Sunteţi cum îmi amintesc eu. (...) Îmi face o mare plăcere să vă revăd în această formaţiune", a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai afirmat, sâmbătă, că este nevoie de 'o alternativă raţională' în locul actualei guvernării, context în care a punctat că PNL trebuie să fie un partid unit, puternic şi solid.

"Acest stil de conducere iraţional nu poate să continue. Este nevoie de o alternativă raţională, trebuie să faceţi tot ce se poate pentru a reinstaura raţionalitatea şi normalitatea în România. Pentru asta, (...) e nevoie ca PNL să fie un partid unit, puternic, solid. Şi puteţi! Fiţi hotărâţi! Construiţi-vă un program politic solid, puternic, serios. Fiţi uniţi şi puternici şi mergeţi (...) între oameni spuneţi-le că aveţi soluţii pentru economia românească, pentru finanţele publice din România, că ştiţi cum se face adevărata reformă administrativă, că pentru voi contează tinerii, că pentru voi contează românii din Diaspora, că pentru voi justiţia contează, oamenii trebuie să creadă că justiţia nu este doar eficientă, este dreaptă şi pentru asta să vă luptaţi. Spuneţi oamenilor că ştiţi cum trebuie guvernată ţara. (...) Nu aşteptaţi o campania electorală", a spus Iohannis, la reuniunea Consiliului Naţional al PNL.

Discursul președintele României Klaus Iohannis:

„Vă mulțumesc pentru primirea deosebit de frumoasă și călduroasă pe care mi-ați făcut-o! Sunteți așa cum îmi amintesc eu!

Domnule Președinte Ludovic Orban,
Onorată conducere a Partidului Național Liberal,
Dragi delegați,

Îmi face mare plăcere ca după un timp menționat adineaori de Ludovic, să vă revăd în această formațiune. Mulțumesc! Este această Adunare, evident, un Consiliu politic. Sper ca astăzi să luați decizii bune. Nu voi asista la luarea acestor decizii astăzi, însă, la invitația președintelui partidului, am decis să particip și să vă spun totuși în introducere câteva cuvinte. Dați-mi voie să încep cu o radiografie, aș numi-o, a situației generale din România. Pot să spun de la început că situația este proastă.

Nu îmi face nicio plăcere să spun așa ceva fiindcă sunt Președintele României și mi-aș dori tare mult să mă adresez unei adunări și să spun „Dragii mei, României îi este bine”, dar poate, cu ajutorul vostru, ajungem și acolo!

În decembrie 2016 am avut alegeri parlamentare. A câștigat, după cum știm, PSD, cu promisiuni mari. Au promis românilor că va curge lapte și miere, că vor face economia să meargă, că vor crește salariile și pensiile, că toți vor avea locuri de muncă și, în general, va fi atât de bine cum nu s-a văzut vreodată. Dar, ghinion, nu s-a întâmplat așa.

Au început să lucreze la cu totul altceva. Au început, și cred că pentru politicieni nu a fost o surpriză, au început să demonteze justiția românească! Asta a fost prioritatea reală a PSD. Au urmat nenumărate faze în care au încercat să aducă justiția sub controlul politic al PSD și încearcă și acum, au încercat să inhibe lupta anticorupție, dar ea va continua.

Și-au dat seama că lumea așteaptă totuși altceva și au pus în operă o păcăleală, prin care le-au explicat oamenilor că le cresc salariile și pensiile, dar ele nu au crescut. Și acolo unde, totuși, suma pe fluturașul de salariu a fost puțin mai mare, bucuria a fost de foarte scurtă durată fiindcă, din urmă, printr-o politică economică proastă, prin gestionarea proastă a finanțelor țării, PSD a reușit să aducă la viață inflația, au început să crească dobânzile și acea mică creștere de care, inițial, s-au bucurat unii, a dispărut. Ce a rămas? O țară, care este din ce în ce mai dezamăgită, o țară care așteaptă soluții.

Dragii mei,

Toate sondajele din ultimele luni arată că 80%, atenție, 80% dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită. Este acesta un semnal extrem de puternic? Este un rezultat catastrofal și asta în condițiile în care PSD a preluat o țară cu o economie în creștere, cu o economie în puternică creștere, au preluat o Românie care a fost extraordinar de bine situată în cadrul structurilor euro-atlantice, o țară care, în fine, începuse să fie nu doar văzută, ci și respectată, cu o abordare pro-europeană, cu o abordare pro-atlantică.

Și ce s-a întâmplat? Cum a dispărut acest sentiment bun? Cum a dispărut optimismul? Cum a revenit pesimismul între oamenii de afaceri, între investitori, între partenerii internaționali, între noi?

Explicația, dragii mei, este cât se poate de simplă. Un politician pe nume Dragnea, împreună cu câțiva acoliți, au pus mâna pe puterea în PSD, în Guvern și în Parlament și, de atunci, încearcă să folosească această putere în interes propriu și personal, pentru a scăpa de justiție. Nu-i preocupă nici țara, nici economia, nici românii, ce să mai vorbim despre imaginea României în Europa și în lume? Îi preocupă pur și simplu să scape de dosare.

Așa ceva, dragii mei, nu am avut încă în România. Așa ceva nu este posibil într-o țară europeană, într-o țară democratică. Și nu numai atât, au început acțiuni de neimaginat, persoane care îndrăznesc, atenție, să-și expună public opinia anti-PSD sunt luați în plină zi de poliție. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în România din anii întunecați ai comunismului.

Acolo am ajuns? Să ne întoarcem de unde am plecat? Acolo am ajuns, să dăm cu piciorul la ce au construit generații de români? Acolo am ajuns, să dăm cu piciorul la bunăstarea românilor, la imaginea țării, la însăși esența, coeziunea, între români? Eu vă spun că nu! Există soluții! Voi sunteți cea mai importantă parte a acestei soluții! Și vă spun: Partidul Național Liberal este un partid puternic, are soluții și nu este singur! Nu sunteți singuri! Aveți lângă voi milioane de români. Aveți lângă voi alte partide în opoziție, bine intenționate. Aveți alături societatea civilă. Și vă spun: toamna acestui an și anul viitor trebuie să reprezinte revenirea la normalitate în România!

Nu putem să stăm cu mâinile în sân și să vedem cum tot ce este bun, tot ce a fost construit în România este destructurat, doar pentru a scăpa o mică gașcă politică, care a pus mâna pe putere, de dosare penale. Așa ceva nu se poate! Am ajuns să avem un guvern irațional. Ieri am avut o discuție care m-a făcut să cred că avem chiar un guvern ireal. Dacă n-ar fi trist, ar fi de râs. Dar e trist. După ce doamna Prim-ministru a publicat – vă povestesc doar ultima fază, pentru că sunt nenumărate, este un șir nesfârșit – deci, doamna Prim-ministru a publicat în Monitorul Oficial o decizie prin care domnia sa instaura un premier interimar.

Surpriză, am crezut că este atributul meu! Și am contestat la Curtea Constituțională acest demers. Este un conflict constituțional, de natură juridică. După ce am înaintat la Curtea Constituțională acest demers, doamna Prim-ministru m-a sunat, să îmi spună că pleacă în concediu și că toate sunt bune.

Asta, după ce, în paranteză, publicase acel draft de rectificare bugetară, care este o catastrofă. Dar nu despre asta am vorbit prioritar. I-am atras atenția că nu e bine totuși ce a făcut și că acea decizie este temei de conflict constituțional. Și știți ce mi-a spus? Nu a știut că se publicase! Mai ireal decât așa, mă scuzați, nu cred că se poate!

Dragii mei,

Acest stil de conducere irațională, ireală, nu poate să continue! Este nevoie de o alternativă. Este nevoie de o alternativă rațională. Trebuie să faceți tot ce se poate pentru a reinstaura raționalitatea și normalitatea în România! Pentru asta, însă, chiar dacă nu sunteți singuri în Parlament, nu sunteți singuri în societate, e nevoie ca PNL să fie un partid unit, puternic, solid, și puteți!

Fiți hotărâți, construiți-vă un program politic solid, serios. Fiți uniți, fiți puternici și mergeți și spuneți oamenilor ce vreți cu România! Mergeți între oameni! Spuneți-le că aveți soluții pentru economia românească. Spuneți oamenilor că aveți soluții pentru finanțele publice din România. Spuneți oamenilor că știți cum se face o adevărată reformă administrativă. Spuneți oamenilor că pentru voi contează tinerii. Spuneți oamenilor că pentru voi contează românii din Diaspora. Spuneți oamenilor că pentru voi justiția contează. Oamenii trebuie să creadă că justiția nu este doar eficientă, justiția este dreaptă. Și pentru asta să luptați!

Spuneți oamenilor că știți cum trebuie guvernată țara. Și cel mai important lucru, spuneți oamenilor simpli, mergeți între oameni, mergeți tot timpul între oameni și le spuneți. Nu așteptați o campanie electorală! Prea des aud – „știți, avem un blocaj media, nu ajungem să comunicăm”. Nu există așa ceva! Oamenii sunt afară, vă așteaptă!

Explicați oamenilor cum veți transforma această situație irațională, ireală, în normalitate. Spuneți oamenilor cum se poate construi o conducere, o guvernare normală, rațională. Avem nevoie în România de un guvern al raționalității naționale! Explicați oamenilor de ce așa nu se poate. Explicați-le că aveți soluții pentru a înlocui o conducere incompetentă și toxică cu o conducere pentru oameni, pentru România!

Eu mă lupt, de la început, pentru o Românie puternică, pentru o Românie democratică, pentru o Românie europeană, pentru o Românie prosperă! Noi am declarat împreună aceste lucruri în 2014. Eu mă lupt pentru a îngrădi efectele nefaste ale acestei guvernări pesediste. Eu mă lupt cu abuzurile PSD, lupt împotriva abuzurilor PSD. Vă invit să faceți la fel! Și acum la final, dragii mei, a mai rămas un singur lucru de lămurit.

Eu mă implic, mă lupt, pentru o Românie puternică, pentru o Românie europeană, pentru o Românie prosperă. Și vă întreb: sunteți alături de mine în această luptă? Sunteți alături de mine în această luptă?

Mulțumesc! Fiți puternici!”

Consiliul Național al PNL

Pe ordinea de zi s-au aflat criteriile, procedura şi calendarul de alcătuire a listei candidaţilor PNL pentru alegerile europarlamentare, calendarul de desemnare a candidaţilor PNL la funcţiile de primar în municipiile reşedinţă de judeţ.

De asemenea, a fost adoptat un document numit "Principiile bunei guvernări liberale”.

Ludovic Orban, președinte PNL: "Nu o să spun de la microfon sloganul care face moda în România, dar credeți-mă, faptul că s-a ajuns că atâția români să spună acest lucru arată nemulțumirea profundă care e în România".

Liderul PNL voia inițial ca la această reuniune să modifice criteriile de desemnare a liderilor de organizații, în contextul în care mulți dintre actualii șefi de filiale ii critică prestația.

Vasile Blaga: "Conducerea partidului trebuie să aibă posibilitatea de interveni acolo unde lucrurile nu merg bine".

Cristian Bușoi: "Astăzi am avut un invitat special și s-a luat decizia de a amâna această discuție pentru un alt consiliu național".

Liberalii au stabilit, totuși, cine poate să participe la alegerile europarlamentare din mai anul viitor. Candidații trebuie să aibă experiență în politică, să reprezinte regiuni de dezvoltare și să își depună dosarele până la 1 octombrie.

Strategia de luptă a PNL-ului, discutată cu Iohannis

Şeful statului a avut marţi, la Vila Lac 3, o întâlnire cu mai mulţi liberali, între care preşedintele partidului, Ludovic Orban, şi foştii copreşedinţi ai formaţiunii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, cărora le-ar fi transmis că PNL trebuie să se concentreze pe lupta cu PSD.

Aceleaşi surse au declarat pentru News.ro că preşedintele Klaus Iohannis a cerut să "fie linişte în partid" şi să nu mai existe "dispute mărunte". Tot preşedintele ar fi spus că nu ar fi nevoie de organizarea unui Congres, dat fiind faptul că actuala conducere este legitimă şi a fost aleasă cu majoritate de voturi.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a confirmat, joi seară, la Realitatea Tv, că a avut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis în care s-au dezbătut ”teme majore” şi a precizat că discuţia era necesară, în contextul în care liberalii au decis susţinerea şefului statului pentru obţinerea celui de-al doilea mandat de preşedinte, iar Klaus Iohannis a anunţat că va candida.

În plus, Orban a spus că au discutat despre pregătirea preşedinţiei române a Consiliului Europei, având în vedere că Iohannis este ”singurul care mai salveză imaginea României”.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Ministrul Carmen Dan îl provoacă pe Iohannis să ”reproducă lozinca” anti-PSD
Ministrul Carmen Dan îl provoacă pe Iohannis să ”reproducă lozinca” anti-PSD

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a reacționat sâmbătă la atacul preşedintelui Klaus Iohannis, după ce șeful statului a criticat Poliția pentru scandalul legat de plăcuțele de înmatriculare cu mesaj obscen la adresa PSD.

Blaga, despre șoferul anti-PSD: Așa se întâmplă, pentru că intervine politicul
Blaga, despre șoferul anti-PSD: Așa se întâmplă, pentru că intervine politicul

Fostul ministru de interne Vasile Blaga a declarat, sâmbătă, referitor la cazul plăcuţelor de înmatriculare cu mesaj anti-PSD, că Poliţia Română "plăteşte" pentru că "politicul intrevine în mersul acestei instituţii".

Vasile Blaga, despre reunificarea dreptei: Sunt total de acord
Vasile Blaga, despre reunificarea dreptei: Sunt total de acord

Fostul co-preşedinte al PNL Vasile Blaga s-a pronunţat vineri, după participarea la reuniunea de lansare a Asociaţiei "Mircea Ionescu-Quintus", pentru o reunificare a dreptei, declarându-se "total de acord" cu această idee.

Surse: Preşedintele va merge la Consiliul PNL, pentru a cere
Surse: Preşedintele va merge la Consiliul PNL, pentru a cere "să fie linişte în partid"

Preşedintele Klaus Iohannis ar putea merge sâmbătă la Consiliul Naţional al PNL, pentru a opri disputele din partid.

Orban despre OUG privind revizuirea sentinţelor: Dimensiunea ticăloşiei este uriaşă
Orban despre OUG privind revizuirea sentinţelor: Dimensiunea ticăloşiei este uriaşă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi seară, că Ordonanţa de Urgenţă privind revizuirea sentinţelor anunţată de către ministrul Justiţiei Tudorel Toader este ”o aberaţie”, întrucât Guvernul nu poate să se substituie instanşelor.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.