Congresul PNL, filmul evenimentelor: scandal și huiduieli. Cîțu și Orban s-au acuzat de fraudă
O luptă foarte strânsă între Orban, Cîțu și susținătorii lor, scindarea partidului în două tabere, cu urale și huiduieli, înghesuială umăr la umăr în timpul votului, acuzații și pledoarii în culise și la tribună!
CITIȚI în acest articol:
-► Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE
-► Ce s-a întâmplat la congresul PNL: scandal și huiduieli
Toate acestea au marcat congresul PNL, desfășurat la Romexpo din Capitală.
În jurul orei 19, Theodor Stolojan a anunțat oficial că Florin Cîțu l-a învins pe Orban și a câștigat șefia partidului, după ce a obținut 2878 de voturi, în timp ce Ludovic Orban a luat doar 1898 de voturi. De asemenea, 72 de voturi au fost declarate nule.
”Vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic, PSD. Să știți că aceasta nu a fost doar o campanie, a fost o mișcare, care va schimba România în bine. Vă mulțumesc tuturor. Împreună construim România liberală” - a declarat noul președinte al PNL, Florin Cîțu.
”Mai este o zi și mâine, dar sunt încrezător, aceasta este noua echipă a Partidului Național Liberal” a mai spus Cîțu cu noua sa echipă de vicepreședinți pe scenă.
Orban: Din momentul de față, între Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat!
”Stimate colege, stimați colegi, încep prin a le mulțumi celor aporoape 19900 de colegi care mi-au acordat încrederea. Ăl felicit pe domnul Florin Cîțu pentru alegerea în funcția de președinte al PNL. De-a lungul carierei mele de 30 de ani am apărat valorile liberale. Voi rămâne consecvent, îmi voi păstra convingerile pentru apărarea democrației, pentru apărarea valorilor liberale și de asemenea voi continua să acționez așa cum am făcut-o și până acum. Vreau să vă anun ț că demisia din funcța de președinte al Camerei Deputaților va fi luni dimineață la prima oră pe masa lui Florin Cîțu. Din momentul de față, între Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat!” - a spus și Ludovic Orban, după aflarea rezultatelor.
Congres PNL cu scandal și huiduieli
După discursuri înfierbântate și îndemnuri care să mobilizeze delegații, a început votul și chiar lupta fizică. Ambii candidați și-au trimis observatori, care să supravegheze procesul electoral, și s-au acuzat reciproc de fraudă: ”Nu vă pozați buletinele. Votați liber, oameni buni, nu faceți poze!”
Ludovic Orban s-a bazat până în ultima clipă pe faptul că, dacă va supraveghea îndeaproape votul, își va asigura câștigul. Oamenii săi s-au luptat la propriu cu delegații din tabăra lui Florin Cîțu. De altfel, aceștia au fost deranjați de prezența camerei de filmat.
Ludovic Orban: ”Sunt suspiciuni de fraudă, sunt 14 organizații de la care ne așteptăm să fraudeze. ”
De când a început lupta pentru șefia PNL, Ludovic Orban s-a temut că membrii PNL veniți din teritoriu nu vor fi lăsăți să voteze liber. Orban a acuzat chiar că aripa Cîțu i-ar fi pus de delegați să vină cu poza votului, ca să facă astfel dovadă opțiunii lor. Și, într-adevăr, unii chiar au fotografiat votul. Alții liberali au intrat câte doi în cabină.
”Pentru că așa suntem noi, pereche” și ”Am intrat după pix” - au fost explicațiile ironice pe care le-au dat liberalii.
Florin Cîțu spune, însă, că a fost un congres foarte bine organizat și că s-au respectat măsurile de siguranța sanitară. Totuși, imaginile vorbesc de la sine. Oamenii au stat unul lângă altul mai bine de cinci ore, cât au durat alocuțiunile, deși organizatorii spuneau că între delegați va fi respectată distanța legală de un metru. Iar la momentul votului s-au bulucit în grup compact, ca și cum nu ar exista vreo pandemie.
Pe de altă parte, un membru PNL ajuns de la congres direct la spital. Un bărbat de 60 de ani s-a urcat la tribună, să își facă o poză, și a căzut în spațiul dintre scene. Din primele informații, bărbatul și-ar fi rupt o mână.
PNL, marcat de scandaluri și huiduieli. Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE:
Update ora 16.30. Votul privind alegerea preşedintelui PNL s-a încheiat, sâmbătă, la Congresul care se desfăşoară la Romexpo.
Cei aproximativ 5.000 de delegaţi au votat timp de peste o oră.
În timpul exercitării votului, s-au creat aglomeraţii în locurile în care erau distribuite buletinele.
Update ora 16.20. Premierul Florin Cîţu a declarat sâmbătă că va face tot posibilul ca, prin negocieri, să facă să funcţioneze, din nou, coaliţia de guvernare în formula PNL - USR PLUS - UDMR, cu el în calitate de premier.
Întrebat care variantă are mai multe şanse - un guvern PNL, UDMR, USR PLUS sau unul minoritar cu UDMR, el a răspuns: "Cele mai mari şanse le are coaliţia de guvernare".
Premierul a susţinut că a avut discuţii cu USR PLUS, iar când jurnaliştii i-au spus că reprezentanţii acestei formaţiuni neagă acest lucru, el a precizat: "Foarte bine, atunci. Am avut discuţii cu domnul Ghinea. Vine luni la semnarea PNRR. Deci au fost discuţii".
De asemenea, întrebat dacă şansele refacerii coaliţiei sunt mai mari cu Dacian Cioloş la şefia USR PLUS, el a replicat: "Spre deosebire de partenerii noştri de coaliţie, noi nu spunem cine o să fie preşedinte la USR. Îşi aleg singuri preşedintele şi vom vedea ce se va întâmpla".
"Voi face tot ce este posibil să ţinem această coaliţie mai departe şi vă spun că are cele mai mari şanse ca, în viitor, să avem coaliţia de guvernare PNL - USR - UDMR, susţinută, bineînţeles, şi de voturile minorităţilor în Parlamentul României, prin negocieri", a mai declarat premierul.
Totodată, întrebat dacă varianta pe care a menţionat-o va fi cu el premier, Cîţu a afirmat: "Bineînţeles".
Update ora 16.15. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat, sâmbătă, că echipa contracandidatului său la şefia partidului, Florin Cîţu, a cerut în cel puţin 14 organizaţii controlul direct al votului la congres, iar ca măsură suplimentară li s-a solicitat delegaţilor să-şi fotografieze buletinul de vot.
"În cel puţin 14 organizaţii li s-a solicitat controlul votului direct de către cineva, dar nu le-a ţinut figura controlul votului, iar ca măsură secundară - să-şi fotografieze şi transmită fotografia cu votul pentru Cîţu la un coordonator care, din câte ştiu, este un coordonator la zece oameni", a afirmat Orban, după ce a votat.
Întrebat dacă ar fi un motiv pentru care ar pierde preşedinţia partidului, el a răspuns: "Aşteptăm numărarea voturilor, dar oricum, din semnalele pe care le avem, sunt cel puţin 14 organizaţii în care sunt oameni cărora li s-a cerut foarte clar să-şi arate votul. Constanţa, Vaslui, Neamţ, Teleorman... Să le fie ruşine! Asta nu este democraţie".
Cu privire la posibilitatea de a contesta votul, Orban a spus că aşteaptă rezultatul.
"Singura autoritate în momentul de faţă este comisia de numărare şi validare a voturilor care a stabilit o procedura de vot", a adăugat Orban, care a afirmat că are şanse de a câştiga alegerile interne.
Înainte de a vota, Ludovic Orban era să intre în cabină peste un delegat care îşi exercita dreptul la vot.
"Faceţi poză, nu? Doamnă, faceţi poză? Să vă fie ruşine! A făcut poză. Bineînţeles", a spus Orban.
Chestionată de către un organizator, ea s-a prezentat ca fiind Anca Oros de la Sighet şi a susţinut că nu şi-a fotografiat buletinul de vot.
Update ora 16.10. Un delegat la Congresul PNL, care are loc sâmbătă, la Romexpo, a căzut prin podeaua scenei modulare pe care s-au susţinut discursurile şi a fost nevoie de intervenţia SMURD.
Echipajul SMURD venit la faţa locului l-a transportat pe targă până la salvare şi urmează a fi dus la spital.
Update ora 15.55. Frecvent apar îmbrânceli și strigăte la cabinele de vot. Sunt și situații în care în cabine intră câte două persoane și se pozează cu telefonul peste umerii celui din cabină.
Update ora 15.50. Congresul PNL a fost organizat bine, toţi participanţii au mască, toţi păstrează condiţiile de securitate, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, care candidează la şefia formaţiunii.
"Da, s-a organizat bine, în condiţii de securitate, toţi au avut mască... Totul este ok. Specialiştii vor spune dacă s-a respectat distanţarea. Eu vă spun că a fost organizat bine. Toţi au mască, toţi păstrează condiţiile de securitate. Totul este ok. Organizatorii vă vor spune cum au organizat acest congres, eu vă spun că astăzi a fost organizat bine", a declarat Florin Cîţu, după ce şi-a exprimat votul la Congresul PNL.Întrebat ce le transmite oamenilor care nu mai pot să îşi facă nunţile, botezurile, aniversările pe care le aveau în plan pentru că Bucureştiul este în scenariul roşu COVID, iar la Congresul PNL sunt mii de oameni, premierul a răspuns: "Nu, pot să le facă, ştiţi foarte bine că pot cu certificatul verde, se pot face aceste nunţi, deci haideţi să nu dezinformăm".
Update ora 15:44. Actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, a votat.
Update ora 15.22. Premierul Florin Cîțu a votat.
Update ora 15.12. Votul privind alegerea preşedintelui PNL a început, sâmbătă, la Congresul care se desfăşoară la Romexpo.
Un număr de 4.874 de delegaţi din întreaga ţară s-au înregistrat la congres, după cum a anunţat preşedintele Comisiei de organizare, Theodor Stolojan.
În locurile în care delegaţii îşi ridică buletinele de vot s-au creat aglomeraţii.
Unii delegaţi votează în cabinele de vot fără a trage perdeaua amplasată la acestea.
Pentru şefia PNL candidează actualul preşedinte, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu.
Cei doi candidaţi şi-au prezentat, anterior, moţiunile cu care candidează: Ludovic Orban - "Forţa Dreptei" şi Florin Cîţu - "România Liberală".
De asemenea, vor fi aleşi preşedinţii Curţii de Arbitraj şi ai Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori.
Update ora 14.00. Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a transmis, sâmbătă, la Congresul PNL, că liberalii trebuie să îşi susţină guvernul şi le-a cerut acestora să se pună în spatele lui Florin Cîţu, pentru că premierul este "un om onest şi de bun simţ".
"De luni mergem în unitate totală. Îi rog pe colegii mei din Braşov, Dâmboviţa, Sectorul 3, Vrancea şi Argeş să îi respecte pe toţi delegaţii la Congres. (...) Nimic nu ne desparte. Adversarii, duşmanii sunt în afara sălii, nu aici. Unitate! Este absolut normal să susţineţi un candidat sau altul, dar nu cred că cinci judeţe puteţi să încercaţi să rechiziţionaţi o sală, bazându-vă pe bunul simţ al celorlalţi", a afirmat Rareş Bogdan, în discursul de susţinere a candidaturii lui Florin Cîţu la preşedinţia PNL.
El a spus că s-a alăturat echipei lui Florin Cîţu şi că PNL înseamnă că toţi cei prezenţi sunt împreună.
"L-am văzut pe Florin Cîţu negociind la Bruxelles. Niciun premier nu a făcut ce a făcut el, bătând cu pumnul în masă în faţa Ursulei von der Leyen (...) pentru ca România să primească cea mai mare alocare procentuală din PNRR pentru infrastructură. România se schimbă şi trebuie guvernată coerent. Vă rog să încetaţi: demisia nu se strigă în această sală, pentru că e guvernul nostru. Noi nu suntem pesedişti, pesediştii sunt duşmanii noştri. Noi ne susţinem guvernul", a punctat Rareş Bogdan, adresându-se liberalilor care au strigat "demisia", în timpul discursului lui Florin Cîţu.
Rareş Bogdan le-a mai cerut liberalilor să se "pună în spatele lui Florin Cîţu".
"Vă rog să vă puneţi în spatele lui Florin Cîţu, cu toţii, indiferent pe cine aţi votat şi pe cine susţineţi. (...) Este un om onest, este un om cu bun simţ. (...) Florin Cîţu va fi prim-ministru, va fi preşedintele acestui partid", a susţinut liberalul.
Prim-vicepreşedintele PNL a menţionat că "Florin Cîţu a fost primul premier care şi-a pus scaunul la mezat pentru primari".
"Vom rămâne liberali, creştini, în Europa, în parteneriat cu Klaus Iohannis, alături de dumneavoastră, marea familie liberală. Florin Cîţu - preşedinte", a conchis Rareş Bogdan.
Update ora 13.40. Ludovic Orban a afirmat că Florin Cîţu nu s-a consultat cu el sau forurile statutare când a luat decizia de a îl remania pe Alexandru Nazare sau înainte de a provoca ieşirea USR PLUS de la guvernare şi criza politică actuală, deşi acum premierul susţine că va consulta liberalii în luarea deciziilor, dacă va fi ales la şefia partidului.
Liderul PNL a adăugat că sprijină strategia de a reface coaliţia de guvernare şi i-a întrebat pe liberali cu cine va face formaţiunea majoritatară parlamentară, în cazul în care USR PLUS nu revine la guvernare prin îndeplinirea cerinţei acestora ca Florin Cîţu să nu mai fie prim-ministru.
El a mai spus că nu e o opţiune refacerea USL, printr-o colaborare cu PSD.
„Dacă cineva îşi imaginează că guvern minoritar va putea rezista cu sprijin în Parlament, înseamnă că este naiv”, a mai adăugat Orban. Unii dintre susţinătorii lui Florin Cîţu au părăsit sala în timpul discursului liderului PNL.
”Avem două variante strategice: prima pe care o susţin şi o apăr e aceea de a rămâne principalul partid de guvernământ prin refacerea coaliţiei de guvernare, iar pentru acest lucru, după Congres, cum ne vom prezenta în faţa partenerilor noştri din coaliţie. Dacă va fi ales cel care a provocat criza, în loc să fie ales cel care are soluţia la criză, cel care e respectat, cel care are cu adevărat capacitatea să refacă majoritatea guvernamentală capabilă să guverneze pe următorii patru ani. Astăzi nu avem un premier şi un guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat vreun guvern sau premier care să aibă o cotă de neincredere atât de joasă”, a mai spus Orban..
Update ora 13.00. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a apreciat, sâmbătă, efortul tuturor liberalilor la realizările partidului.
Orban şi-a prezentat raportul de activitate ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal, care a fost aprobat de Congres.
"Daţi-mi voie să încep prin a vă transmite respectul meu, recunoştinţa, aprecierea pentru munca depusă de fiecare membru al PNL în cei patru ani de activitate. Fără efortul fiecăruia dintre dumneavoastră nu am fi putut realiza nimic, pentru că noi, liderii, suntem nimic fără voi, baza PNL", a spus Orban.
El a amintit de lupta împotriva PSD.
"În condiţii grele, cu un PSD care a capturat aproape integral toate poziţiile statului, cu un PSD cu o majoritate parlamentară apăsătoare, cu un PSD agresiv care a încercat să facă praf justiţia, economia, să diminueze atribuţiile preşedintelui şi a tuturor instituţiilor pe care nu le controla, PNL a dus o luptă de zi cu zi, săptămână cu săptămână, lună cu lună împotriva PSD şi a reuşit să înfrângă această ciumă roşie, să scoată de la guvernare PSD şi a reuşit cu adevărat să îndrepte România în direcţia bună", a spus Ludovic Orban.
Liderul PNL a prezentat realizările în plan intern, menţionând că cea mai importantă decizie a fost cea privind desemnarea lui Klaus Iohannis drept candidat la prezidenţiale şi pe preşedintele PNL drept candidat la funcţia de premier. De asemenea, Orban a amintit de victoriile PNL la alegerile pentru Parlamentul European, referendumul pentru justiţie, de adoptarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului PSD, câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Klaus Iohannis.
"Nu am câştigat la parlamentare, dar prin negocierile de după alegerile parlamentare am reuşit să aşezăm PNL în poziţia de principal partid de guvernământ, care deţine trei dintre cele mai importante funcţii în stat", a spus Orban.
De asemenea, el a prezentat şi realizările în plan extern.
"La nivel european, ca urmare a eforturilor pe care le-am făcut, am reuşit să fim o voce ascultată, care influenţează la nivel european. Astăzi, datorită PNL, România contează în UE şi are capacitatea de a influenţa decizii", a precizat Orban.
El a menţionat între realizări şi faptul că un reprezentant al României a preluat şefia Parchetului European şi că PNL a susţinut PAS şi PDA în alegerile din Republica Moldova.
"Tot ceea ce s-a realizat se datorează fiecăruia dintre membrii PNL", a actualul lider al liberalilor.
Ludovic Orban le-a mai transmis liberalilor că nu este o lipsă de modestie, însă „din punct de vedere moral, al opiniei publice, Ludovic Orban a câştigat această competiţie” şi membrii partidului ştiu acest adevăr.
„Astăzi avem de ales între o variantă relativ bună şi evident una proastă, iar eu vă îndemn să votaţi nu cu cel care a provocat criza, ci cu cel care are puterea să soluţioneze criza”, a mai spus Orban. Liderul PNL a amintit şi despre vorbele lui Nelson Mandela care a spus că „învingătorul este visătorul care nu s-a predat”.
„Stimate colege, stimaţi colegi, daţi-mi voie să închei şi să nu mi-o luaţi ca o lipsă de modestie. Din punct de vedere moral, al opiniei publice, Ludovic Orban a câştigat această competiţie. Acesta este adevărul pe care îl ştiţi fiecare dintre voi. Gândiţi-vă fiecare la binele PNL, atunci când luaţi decizia pe cine să votaţi. Mie mi se pare evident că noi nu mai avem de ales, ca în urmă cu trei luni, între o variantă bună şi una mai puţin bună. Din păcate, astăzi avem de ales între o variantă relativ bună şi evident una proastă, iar eu vă îndemn să votaţi nu cu cel care a provocat criza, ci cu cel care are puterea să soluţioneze criza. Vă îndemn să nu votaţi cu acela care de trei luni de zile s-a dus în cap. Eu vă îndemn să îl votaţi pe acela care ţine unit PNL, nu pe acela care a inventat o echipă care de când a apărut pe scena politică a pierdut 8% in intenţia de vot”, a conchis Orban.
Update ora 12.30. Susţinătorii preşedintelui PNL, Ludovic Orban, au întrerupt de mai multe ori, sâmbătă, la Congresul liberalilor, discursul premierului Florin Cîţu, scandând sau fluierând.
În acest context, Orban le-a cerut susţinătorilor săi să-l lase pe Cîţu să-şi susţină moţiunea cu care candidează la şefia PNL.
"Domnul Florin Cîţu îşi prezintă moţiunea. Am rugămintea către toţi susţinătorii mei să stea liniştiţi, să-l lase să-şi prezinte moţiunea. Noi suntem pozitivi. Rugămintea mea, încă o dată, către susţinători: Lăsaţi-l pe Florin Cîţu să-şi prezinte moţiunea!", a spus Orban.
În replică, Florin Cîţu a susţinut că nu are nevoie de intervenţie.
"Domnule preşedinte, nu am nevoie de susţinere. Pot să-mi susţin moţiunea şi în uralele tuturor românilor, este OK. Eu pot să susţin moţiunea", a afirmat Cîţu.
Cîţu a afirmat că a început spălând vase în SUA ca să se întreţină în facultate, apoi a lucrat în bănci şi în sistemul privat.
El l-a atacat pe Ludovic Orban, subliniind: ”Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Pe mine nu o să mă vedeţi niciodată în ipostaza de a forţa o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern”.
”Ştiţi că asta înseamnă să vă daţi jos propriul Guvern. Deci numai Dragnea făcea asta. Câtă emoţie! Frumos, frumos. Deci PNL este viu şi asta trebuie să vadă toţi românii. Democraţie. Vă salut pe toţi, dragi colegi liberali. O campanie lungă şi dificilă, nu e aşa? Aşa e, dar eu vă spun că nu regret nimic din această campanie, pentru am văzut că românii au nevoie de liberalism. Am mers în toată ţara pentru că am vrut să cunosc toate problemele cu care se confruntă comunităţile locale, dar şi dvs. personal, colegi liberali. Probleme pentru care aţi primit doar promisiuni. Vă promit că nu o să vă dezamăgesc”, le-a spus Cîţu contestatarilor.
Update ora 12.20. Preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, şi secretarul general al PPE, Antonio Lopez, au transmis, sâmbătă, mesaje la Congresul PNL, vorbind despre viitorul României în Uniunea Europeană şi de realizările guvernelor liberale recente.
"Permiteţi-mi să subliniez cât de mândri suntem că România este azi în mâinile PPE, că aţi primit susţinerea cetăţenilor de a forma un guvern şi că aţi condus ţara într-un proces puternic de modernizare, spre o integrare europeană consolidată", a transmis Weber, într-un mesaj video.
El a subliniat că, "după Afganistan, după evenimentele din zona Pacificului, este evident că Europa trebuie să ia măsuri şi să creeze un pilon de apărare şi o politică externă comune".
"Aceasta este adevărata provocare pentru următorul deceniu", a spus preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber.
Secretarul general PPE, Antonio Lopez, a vorbit în limba spaniolă şi a adus un omagiu românilor care lucrează în Spania.
"Vreau să dedic aceste prime cuvinte conaţionalilor dumneavoastră care sunt în Spania, români pe care toţi îi apreciem şi despre care credem că prin munca, eforturile şi sacrificiile lor contribuie la o Spanie mai bună", a arătat el.
În ceea ce priveşte alegerile din PNL, el a arătat că "nu este o decizie uşoară", dar este a membrilor partidului.
"Trebuie să aveţi o reprezentare în organele de conducere nu doar în PPE, ci şi în Uniunea Europeană. Depinde de dumneavoastră, după Congres", a spus secretarul general al PPE.
Update 12.00. Președintele Klaus Iohannis a plecat de la Congresul PNL.
Preşedintele Iohannis a plecat de la Congresul PNL, însoţit de scandările ”Orban! Orban!” contracarate de un timid ”Cîţu, preşedinte!”
După ce şi-a rostit discursul de la tribună, Iohannis a revenit în sală, unde a stat între Florin Cîţu şi Ludovic Orban.
Preşedintele a rămas şi pe durata discursului liderului UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor.
Iohannis a plecat de la Romexpo, fiind condus de cei doi aspiranţi la şefia PNL şi în scandările ”Orban! Orban!”, care s-au făcut auzite şi la sosire, şi pe durata discursului său.
Manifestărilor susţinătorilor lui Ludovic Orban, cei ai lui Florin Cîţu le-au răspuns, mult mai timid, cu un ”Cîţu, preşedinte!”.
Klaus Iohannis a plecat de la Romexpo fără a răspunde întrebărilor jurnaliştilor.
Update 11.55. Preşedintele UDMR, viceprim-ministrul Kelemen Hunor a transmis, sâmbătă, la Congresul PNL, că problemele României vor rămâne şi după terminarea congresului PNL. El consideră că coaliţia aflată la guvernare trebui să depăşească neînţelegerile de moment şi orgoliile personale pentru că „până la urmă, politica este despre cetăţeni şi nu despre noi, despre politicieni”.
„Dezideratele majore ne orientează în aceeaşi direcţie. Putem să avem şi avem dispute, dar pe parcursul anilor, când am fost parteneri de guvernare, am învăţat că într-o coaliţie este nevoie de răbdare, e nevoie de înţelegere şi, bineînţeles, e nevoie de compromisuri. Această experienţă este un motiv solid şi în 2021, în toamna congreselor partidelor din coaliţie, în condiţii politice, speciale şi economice dificile, să nu renunţăm la parteneriat şi să trecem peste neînţelegerile de moment să trecem peste orgoliile personale şi până la urmă, politica este despre cetăţeni şi nu despre noi, despre politicieni”, a afirmat Kelemen în faţa celor peste 3.600 de delegaţi care participă la congresul organizat la Romexpo.
Acesta a adăugat că aşteptările cetăţenilor sunt „uriaşe”.
„Astăzi aveţi o provocare uriaşă, veţi alege preşedintele PNL, dar cu toate emoţiile şi cu tot zgomotul, această zi se va termina foarte, foarte repede. Problemele , în schimb, nu vor dispărea. Nu s-a încheiat pandemia, preţurile au explodat şi aş putea continua cu multe exemple”, a adăugat vicepremierul.
update 11.20. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, în deschiderea Congresului PNL, că nu a fost o campanie internă aşa cum s-ar fi dorit şi că i-ar fi plăcut să vadă mai multe dezbateri de idei, nu atacuri la persoană, cum a văzut în ultimele luni.
El a remarcat că ”s-au spus lucruri grave”. El a a sosit sâmbătă la Congresul PNL, fiind întâmpinat şi apoi flancat de cei doi candidaţi la preşedinţia partidului, Ludovic Orban şi Florin Cîţu.
”Ne aflăm, şi nu pentru prima dată, într-un punct de inflexiune, nu doar pentru PNL, ci şi pentru România. Trebuie să recunoaştem că nu a fost o campanie internă aşa cum mulţi ne-am fi dorit. PNL este un partid viu. Competiţia deschisă a fost mereu posibilă şi încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuţii aplicate pe moţiuni şi pe proiecte. Să nu ne amăgim! Sub scuza confruntării democratice fireşti, nu se pot ascunde anumite derapaje şi atacuri la persoană ca cele la care am asistat în ultimele luni. Astfel de atitudini nu trebuie să mai vedem niciodată, nu doar în interiorul PNL, ci la niciun partid din România. Din păcate s-au spus cuvinte grave, s-au spus cuvinte dure, care sapă puternic credibilitatea unui partid puternic încercat. Este păcat ca acest curaj să fie pus în umbră de atacuri din interior. Viitorul preşedinte al PNL va avea o misiune foarte, foarte grea. Să demonstreze, în primul rând, că PNL este în continuare cel mai important partid din România, nu doar pentru tradiţia sa, nu doar pentru istoria sa indisolubil legată de destinul României moderne, nu doar pentru că milioane de români iubesc fibra liberală, ci pentru că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o ţară democratică. Vremea confruntărilor electorale s-a încheiat. Să nu uităm că am promis oamenilor în 2020 patru ani de stabilitate politică, ani în care România să demareze şi să finalizeze investiţii structurale majore şi reforme sistemice îndelung aşteptate”, a afirmat preşedintele.
Susţinătorii lui Orban au scandat numele actualului lider liberal atât la sosirea lui Iohannis, cât şi în timpul discursului acestuia.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea ca actuala criză guvernamentală să fie depăşită, punctând că guvernarea trebuie să continue, deoarece nu există niciun motiv ca premierul Florin Cîţu să demisioneze sau să fie demis.
"Este imperativ să depăşim cât mai repede actuala criză. Această guvernare trebuie să continue, pentru că nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să îşi dea demisia, cu atât mai mult cu cât prim-ministrul şi miniştrii liberali sunt atacaţi din toate părţile, întregul PNL ar trebui să dea dovadă de solidaritate şi să îi susţină cu toate forţele", a spus Iohannis, la Congresul PNL.
El a afirmat că "sabotajele din propriul partid" sunt de neînţeles.
"Nu numai că PNL trebuie să rămână la guvernare, dar eu cred că România poate să aibă un deceniu de guvernare de dreapta. Ca acest lucru să fie posibil este nevoie de fapte, de acţiuni concrete, nu doar de discursuri şi promisiuni", a mai spus şeful statului.
Update ora 11.10. Potrivit preşedintelui Comisiei de organizare a congresului, Theodor Solojan, la lucrări şi-au înregistrat prezenţa 3.660 de delegaţi.
"Congresul nostru este statutar constituit. La ora 11,00 au fost înregistraţi 3.660 de delegaţi, peste numărul de două treimi din cel convocat", a spus Stolojan, arătând că înregistrarea participanţilor la congres continuă până la ora 12,30.
Înainte de începerea Congresului PNL, preşedintele Comisiei de organizare, Theodor Stolojan, a făcut apel la participanţi să păstreze distanţa fizică şi să nu creeze aglomerări în jurul invitaţilor, având în vedere pandemia de COVID-19.
Update 11.08. Congresul Partidului Naţional Liberal în cadrul căruia va fi ales preşedintele formaţiunii a început cu intonarea imnului național al României.
Update ora 11.00. Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Congresul PNL.
El a fost întâmpinat de cei doi candidaţi la şefia PNL, actualul lider al partidului, Ludovic Orban, şi prim-ministrul Florin Cîţu.
Update ora 10.54. Susţinătorii lui Ludovic Orban au scandat îndelung numele acestuia în sala în care se desfăşoară lucrările Congresului, chiar în timp ce Cîţu îşi saluta propriii susţinători. Ei au fost ironizaţi de Rareş Bogdan, care a remarcat că aceştia sunt puţini şi gălăgioși şi că sunt precum galeriile de fotbal ale echipelor mici, când merg în deplasare.
Update ora 10.30. Premierul Florin Cîţu, candidat la şefia PNL, a declarat sâmbătă că, după congres, Partidul Naţional Liberal va ieşi mai puternic şi se va pregăti în fiecare zi pentru a câştiga alegerile din 2024.
"Astăzi vom culege roadele acestei campanii, care a fost una dificilă, e adevărat, dar una foarte bună pentru PNL, pentru că după ziua de azi, aşa cum am spus în fiecare colţ din ţară unde am fost, PNL să fie mai unit, mai puternic. Şi se va pregăti în fiecare zi pentru a câştiga alegerile din 2024. (...) PNL, veţi vedea după ziua de astăzi, o să fie mai unit ca niciodată, iar ceea ce noi am promis am făcut şi veţi vedea că românii, ca de fiecare dată, unde am avut administraţie liberală, vor vota din nou PNL în 2024", a susţinut Florin Cîţu, înainte de Congresul PNL.
Întrebat cum vede faptul că în zona Romexpo sunt şi protestatari, care contestă evenimentul, el a răspuns: "Proteste avem şi noi, în Opoziţie şi AUR şi PSD şi USR sunt în opoziţie, asta face opoziţia".
"Asta face opoziţia, va protesta întotdeauna. Nu am văzut cine sunt protestatarii, dar, bineînţeles, în România noi susţinem dreptul la opinie şi oricine poate avea dreptul la opinie", a completat el.
Potrivit premierului, congresul PNL va fi o reuniune organizată "impecabil", după aceleaşi reguli şi condiţii precum cel din 2017.
"Totul va fi transparent", a mai spus prim-ministrul.
Despre afirmaţia contracandidatului său, Ludovic Orban, că el ar fi provocat actuala criză guvernamentală, Cîţu a precizat: "Această criză guvernamentală a fost provocată de cei care au plecat de la guvernare, nu de mine sau de altcineva". "Cei cărora le-am spus întotdeauna să vină înapoi, dacă se dezic de AUR şi de PSD. În momentul în care nu vor mai fi alături de AUR şi PSD, vom putea să facem guvernare împreună cu ei".
Update ora 10.15. Spectacol marca PSD: ciolan, golf și manele la Congresul PNL.
Tineretul PSD va juca golf la Romexpo pe acorduri de manele, în timp ce comunitatea Declic a amplasat un ciolan care ar trebui să le aducă aminte liberalilor să desființeze Secția Specială.
Alegerile din PNL au mobilizat și opoziția, atât cea politică, dar și cea civică. Șase grupuri de tineri PSD s-au masat dis-de-dimineață la intrările de la Romexpo, pentru un spectacol dedicat liberalilor care își aleg sâmbătă președintele.
Update ora 10.00. Congresul Partidului Naţional Liberal va fi un festival al bunului simţ, un moment extrem de important pentru că va fi aleasă noua conducere a PNL, o conducere care se va afla în spatele lui Florin Cîţu, care va câştiga această preşedinţie şi va continua guvernarea, a declarat sâmbătă prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan.
"Va fi o zi în care se va vedea ce înseamnă democraţia, inclusiv într-un partid politic. Se va vedea că PNL, cel care a modernizat România la sfârşitul secolului al XIX-lea - începutul secolului XX şi a ridicat-o în perioada interbelică, este cel care are puterea de a implementa reforme şi de a aduce o modernizare reală pentru această ţară, pe baza unor sume fără precedent, a banilor europeni, adică peste 80 de miliarde de euro. Va fi un festival al bunului simţ, va fi un moment extrem de important pentru PNL, pentru că va fi aleasă noua conducere a PNL pentru patru ani de zile, o conducere care va fi într-un parteneriat asumat cu preşedintele Klaus Iohannis şi o conducere care se va afla în spatele lui Florin Cîţu, care va câştiga această preşedinţie şi va continua guvernarea", a precizat Rareş Bogdan, înainte de Congresul PNL.
Întrebat dacă la congres cabinele de vot vor fi asigurate cu perdea, întrucât, în sală, ar fi fost rupte acele perdele, Rareş Bogdan a răspuns: "Am auzit, sunt detalii minore, unii dintre colegii noştri care şi-au făcut calculele şi au văzut că nu au cum să obţină nici măcar 2.000 de voturi din cele 5.000 au devenit puţin nervoşi. Nu este o problemă, vom intra înăuntru, liderii partidului, respectaţi de colegii noştri şi vom linişti lucrurile. Votul este secret, potrivit Statutului PNL, şi aşa funcţionează democraţia peste tot. Fiecare om votează aşa cum îi dictează conştiinţa".
Despre prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis la congres, liderul PNL a spus că şeful statului este un om "echidistant, care nu a ieşit niciodată din litera şi spiritul Constituţiei".
"Este un om care va da un mesaj de pace şi de susţinere a reformelor, care nu se implică în campania internă", a afirmat Rareş Bogdan.
Update ora 9.50. Liderul PNL Ludovic Orban a declarat sâmbătă dimineaţă, la sosirea la Romexpo, unde urmează să aibă loc Congresul partidului, la care candidează pentru un nou mandat, că are încredere că vor fi respectate toate procedurile astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului.
Orban a fost întrebat sâmbătă, dacă există un mecanism de verificare a votului la Congres.
“Ca preşedinte al partidului nu am avut posibilitatea să intervin, avem o comisie de organizare a congresului şi, de asemenea, avem o comisie de numărare şi validare a votului care este formată cu reprezentarea paritară şi care va fi condusă de preşedintele Comisiei de Organizare, domnul Stolojan. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului”, a explicat preşedintele PNL.
El a mai precizat că preşedintele Iohannis este binevenit la congresul PNL.
“Este binevenit preşedintele. Preşedintele este partener al PNL şi nu este primul eveniment la care participă”, a transmis Orban.
Ajuns la Romexpo, Ludovic Orban a discutat cu delegaţii care deja se aflau în zonă şi s-a şi fotografiat alături de unii dintre ei.
Vineri seară, înaintea Congresului, liderul liberal a postat un mesaj pe Facebook.
”Vă îndemn să cumpăniţi bine asupra deciziei pe care o veţi lua la Congres! În mâinile fiecăruia dintre dumneavoastră stau soarta şi viitorul partidului nostru şi al României. Doar voi, membrii Partidului Naţional Liberal, aveţi puterea de a hotărî, fără niciun fel de constrângere sau intimidare! Să ne vedem sănătoşi!”, le-a transmis Orban celor 5.000 de delegaţi aşteptaţi la Congres.
De altfel, potrivit membrilor echipei sale, în cursul acestei săptămâni, Ludovic Orban a discutat personal cu 1.300 - 1.400 dintre aceştia.
Campania pentru funcția de președinte a fost aprigă, iar câștigătorul nu este nici acum ușor de anticipat și inclusiv ziua Congresului este umbrită de controverse.
Liberalii au chemat la Romexpo, începând cu ora 11, cinci mii de delegați, deși în Capitală rata îmbolnăvirilor a sărit de 3 la mia de locuitori.
Ce norme de protecție sanitară s-au luat
În timp ce Bucurestiul se apropie de 4 îmbolnăviri la mia de locuitori, liberalii încearcă să distribuie 5.000 de delegați de la congres într-o sală neîncăpătoare în condiții de pandemie.
În Pavilionul Central de la Romexpo, încap între 3.000 și 6.000 de oameni, cel mult, așezați pe scaune. O hotărâre de guvern, adoptată săptămână trecută, dă voie să se organzieze acte culturale sau sportive în perioade de pandemie, dar nu mai mult de jumătate din capacitatea sălii. Liberalii vor să aducă la congresul partidului peste 5.000 de oameni, mai mult decât le-ar permite propria hotărâre adoptată și să-i așeze pe scaune la distanțe.
Pentru accesul participanţilor la lucrări au fost impuse o serie de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, intrarea în sala reuniunii făcându-se numai pe baza adeverinţei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală. De asemenea, preşedinţii filialelor PNL au fost obligaţi, la rândul lor, să verifice dacă delegaţii au toate documentele necesare şi nicio organizaţie nu va avea invitaţi.
Evenimentul este programat să înceapă la ora 11.00, la Romexpo, participarea fiind condiţionată de prezentarea certificatului verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau un rezultat negativ al testului pentru coronavirus. Sosirea, înregistrarea, verificarea sau testarea celor 5.000 de delegaţi din ţară va debuta, însă, cu câteva ore înainte.
Liderii liberali precizau că 80% dintre cei 5.000 de delegaţi au fost vaccinaţi. Cu toate acestea, vor exista şi echipe de testare la faţa locului.
Calculele îl avantajează pe premier. Orban se bazează pe reputația foarte bună în partid
Bătălia dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu se va da pentru fiecare vot în parte. Teroretic, calculele îl avantajează clar pe premier, care ar aduna peste 3.000 de voturi, din cele 34 de filialele care și-au anunțat susținerea doar pentru el, însă nu toți delegații vor vota așa cum anunță șefii de filiale. Ludovic Orban spune că are acest as în mânecă și se bazează pe reputația foarte bună în partid.
În PNL, perdeaua de la cabina de vot a generat foarte multe discuții. În timp ce Florin Cîțu spune că astfel se asigură intimitatea celui care votează în cabină, Ludovic Orban susține că tocmai astfel, trăgând perdeaua, cel care este în interior își poate fotografia buletinul pentru a face dovada votului.
Formal, lupta pentru șefia PNL se duce între politicianul vechi și fața nouă a specialistului implicat în politică. Ludovic Orban, intrat în PNL în 1992, a trecut de la consilier local, viceprimar al Capitalei, la ministru al Transporturilor, deputat, președinte de partid și apoi premier, în 2019 - 2020. Ludovic Orban s-a remarcat, în multe rânduri, și prin momentele sale muzicale sau dansante.
În cele două campanii prezidențiale din 2104 și 2019, Ludovic Orban a fost un susținător entuziast al președintelui Klaus Iohannis. Acum însă, șeful statului și-a arătat mai mult sau mai puțin direct susținerea față de Florin Cîțu.
Licențiat în economie și matematică în Statele Unite, Florin Cîțu se numără printre achizițiile politice făcute de Orban în 2016, în spiritul înnoirii clasei politice. A ajuns astfel senator PNL și s-a făcut remarcat prin disputele cu Eugen Teodorovici, ministru al Finanțelor la momentul respectiv.
Miza Congresului este însă mai mare decât cine va conduce partidul. Dacă va pierde alegerile interne, Florin Cîțu ar putea să piardă și șefia Guvernului, caz în care Ludovic Orban speră să ajungă el, din nou, în fruntea Executivului.
Cum arată cifrele
În timpul campaniei interne, peste 30 de lideri de organizaţii au anunţat că îl susţin pe Florin Cîţu pentru şefia partidului. Aceştia vor trimite la congres peste 3.000 de delegaţi.
De cealaltă parte, pentru Ludovic Orban şi-au exprimat susţinerea 12 lideri de organizaţii, care totalizează aproximativ 1.000 de delegaţi.
Vineri, surse din echipa lui Ludovic Orban au afirmat că liderul PNL mizează pe voturile a peste 2.700 de delegaţi, afirmaţia fiind făcută după ce, în această săptămână, au fost contactaţi telefonic peste 4.200 dintre participanţii la Congres.
La finalul perioadei de prezentare a moţiunilor în filiale, cifrele arătau așa:
Filiale care au votat doar moţiunea Florin Cîţu – 28: Bacău, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Sector 2, Sector 4, Sector 6. Număr total delegaţi: 2995.
Filiale care au votat doar moţiunea lui Ludovic Orban – 8: Argeş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Dîmboviţa, Vrancea, Sector 5, Sector 3, Diaspora. Număr delegaţi: 769
Filiale care au votat ambele moţiuni – 12: Arad, Bihor, Giurgiu, Covasna, Harghita, Vîlcea, Sector 1, Alba, Caraş- Severin, Iaşi, Tulcea, Brăila. Număr total delegaţi: 1.237
► Număr total filiale care au votat moţiunea lui Florin Cîţu: 40.
► Număr total filiale care au votat moţiunea lui Ludovic Orban: 20.
Cum arată programul Congresului
În debutul Congresului PNL sunt programate discursuri ale invitaţilor: preşedintele Klaus Iohannis, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice.
Actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, va prezenta ulterior raportul de activitate al mandatului său.
Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte PNL vor avea la dispoziţie câte 20 de minute pentru a-şi prezenta moţiunile, urmaţi fiind de discursurile a câte 5 susţinători timp de 5 minute fiecare.
Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14,00, conform informaţiilor transmise de organizatori.
Consiliul Național al PNL va avea loc duminică, pentru alegerea celorlalte funcții de conducere din partid
A doua zi după Congres, duminică, va avea loc Consiliul Naţional al PNL, cu 2.000 de delegaţi, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid.
La începutul lunii septembrie, Statutul PNL a fost modificat, una dintre schimbări vizând creşterea numărului de vicepreşedinţi pe domenii la 17.
Sursa: Agerpres, News.ro, Pro TV
Etichete: Florin Cîțu, ludovic orban, congres pnl,
Dată publicare:
25-09-2021 15:55