Pregătiri în toi pentru congresul PNL de sâmbătă. Ce șanse au Florin Cîțu și Ludovic Orban

Ultima actualizare: 24-09-2021 20:08

După patru luni de atacuri şi strategii, cei doi candidaţi pentru şefia PNL vor tranșa mâine conflictul.

Campania pentru funcţia de preşedinte al liberalilor a arătat pentru prima dată o luptă aprigă, în interiorul unui partid, iar câştigătorul nu este nici acum, sigur. Pe de altă parte, momentul congresului este umbrit de controverse.

În condiţiile în care rata îmbolnăvirilor a depăşit trei la mia de locuitori în Capitală, liberalii au chemat la Romexpo 5.000 de delegaţi.

În timp ce Bucureştiul se apropie de 4 îmbolnăviri la mia de locuitori, liberalii încearcă să distribuie cei 5.000 de delegaţi de la congresul PNL de mâine într-o sală neîncăpătoare, în condiţii de pandemie.

Iulia Petcu, corespondent PROTV: „În pavilionul central de la Romexpo, încap între 3.000 şi 6.000 de oameni, cel mult, aşezaţi pe scaune. O hotărâre de guvern adoptată săptămâna trecută dă voie să se organizeze acte culturale sau sportive în perioade de pandemie, dar nu mai mult de jumătate din capacitatea sălii. Liberalii vor să aducă la congresul partidului peste 5.000 de oameni, mai mult decât le-ar permite propria hotărâre adoptată şi să-i aşeze pe scaune la distanţă"

Liderii PNL au cerut detalii privind organizarea congresulului în condiţii de siguranţă de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Pentru cei 500 de delegaţi care nu au certificat digital au amenajat şi două puncte de testare.

Florin Roman, liderul deputaţilor PNL: „Dacă vă uitaţi în hotărârea de guvern şi în răspunsul dat de DSU, veţi vedea că se face precizarea unui eveniment politic pentru care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi-a dat aprobarea. Ultimul răspuns l-am primit pe 20-21 septembrie, când eram deja cu incidența de 3,14"

Bătălia dintre Ludovic Orban şi Florin Cîțu se va da pentru fiecare vot în parte. Teoretic, calculele îl avantajează clar pe premier, care ar aduna peste 3.000 de voturi, din cele 34 de filialele care şi-au anunţat susţinerea doar pentru el. Doar că nu toţi delegaţii vor vota aşa cum anunţă şefii de filiale.
Tabăra lui Ludovic Orban numără mai puţin de o mie de voturi anunţate de şefii de filiale. Totul se poate răsturna însă la congres.

Iulia Petcu: „În PNL, perdeaua de la cabina de vot a generat foarte multe discuţii. în timp ce Florin Cîțu spune că astfel se asigură intimitatea celui care votează în cabină, Ludovic Orban susţine că tocmai astfel, trăgând perdeaua, cel care este în interior îşi poate fotografia buletinul, pentru a face dovada votului".

Miza congresului este însă mai mare decât cine va conduce partidul. Dacă va pierde alegerile interne, Florin Cîțu ar putea să piardă şi şefia Guvernului, caz în care Ludovic Orban speră să ajungă el din nou în fruntea Executivului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO