Comisia parlamentară specială pe legile Justiţiei dezbate modificările la Codul de procedură penală

Dată publicare: 30-05-2018 07:12
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


comisia Iordache

Comisia specială pentru legile Justiţiei dezbate, miercuri, modificările la Codul de procedură penală.

Conform ordinii de zi, şedinţa începe la ora 14,00 şi cuprinde discuţii pe marginea modificărilor la Codul de procedură penală.

Modificările Codului de procedură penală vizează şi transpunerea Directivei europene 343/2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Săptămâna trecută, preşedintele comisiei, Florin Iordache, a precizat că Directiva europeană 343/2016 va fi transpusă până la încheierea lucrărilor Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei şi ar fi fost deja implementată, dacă nu ar fi fost contestată de opoziţie.

"Am fost contestaţi permanent că nu trebuie implementată directiva. (...) Noi am elaborat un proiect de lege care s-a aflat la dispoziţia celor interesaţi. Săptămâna viitoare, împreună cu toţi cei care sunt interesaţi de această transpunere vom discuta în cadrul comisiei noastre, astfel încât, până la începutul vacanţei parlamentare, să finalizăm", spunea Iordache.

Comisia Europeană a declanşat o procedură de infringement împotriva României pentru nerespectarea Directivei europene 343/2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil sunt consacrate în articolele 47 şi 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, articolul 6 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (CEDO), articolul 14 din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice (PIDCP) şi articolul 11 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Directiva ar trebui să se aplice persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale. Aceasta ar trebui să se aplice din momentul în care o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracţiuni sau a unei presupuse infracţiuni şi, prin urmare, chiar înainte ca persoana respectivă să fie informată de către autorităţile competente ale unui stat membru, prin notificare oficială sau în alt mod, cu privire la faptul că este suspectată sau acuzată. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO