Procurorul general: Se pare că dorinţa de a pune sub control Justiţia este mai puternică decât raţiunea

Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei

Procurorul general Augustin Lazăr spune, referitor la modul în care au fost votate miercuri amendamentele la Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, că există o dorinţă de a pune sub control sistemul judiciar, mai puternică decât rațiunea.

Lazăr a apreciat că modificarea legilor Justiţiei în "condiţii improprii" va bulversa sistemul.

"Nu aş putea caracteriza activitatea Camerei Deputaţilor, dar vă pot spune un singur lucru: modificarea legilor Justiţiei în aceste condiţii improprii şi fără să avem studii de impact cu referire la rezultatele care s-ar produce va bulversa în mod sigur Justiţia română. Acest aspect se vede de către orice persoană de bună credinţă. Nu trebuie să fii mare jurist pentru a înţelege aceste lucruri", a declarat Augustin Lazăr la CSM, potrivit News.ro.

Procurorul general susţine că "dorinţa de a pune sub control Justiţia este mai puternică decât raţiunea".

Procurorul general Augustin Lazăr susţine că independenţa procurorilor trebuie apărată cu "demnitate" şi "fermitate" şi vorbeşte despre "tentativele unor puteri ale statului de a lipsi procurorii români de independenţă, pe căi dubioase, prin proiecte şi proceduri parlamentare viciate".

Citește și
camera deputatilor
Modificările legii privind statutul magistraţilor, adoptate pe articole. Votul final, amânat din lipsă de cvorum
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Între a-i proteja pe infractori sau pe victime, parchetul a făcut de mult şi tranşant alegerea: va proteja victimele, iar faţă de infractori va fi ferm, intransigent dar echitabil. Procedând astfel, Ministerul Public îşi va asuma independenţa de care trebuie să beneficieze potrivit Constituţiei României, precum şi documentelor internaţionale, unele dintre ele devenite prin ratificare parte a dreptului intern, în conformitate cu dispoziţiile art. 11 din Constituţia României. Răspundem astfel tuturor întrebărilor opiniei publice, tentativelor unor puteri ale statului de a lipsi procurorii români de independenţă, pe căi dubioase, prin proiecte şi proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale în cercuri politice cu interese împotriva înfăptuirii justiţiei penale, că Ministerul Public nu va abdica nici de la independenţă şi nici de la fermitate. Independenţa conferită de Constituţia României se apără cu demnitate, fermitate şi prin instrumente juridice puse la dispoziţie de lege!", declară Lazăr, conform unui comunicat transmis joi Agerpres de Parchetul General.

Procurorul general trece în revistă documentele interne şi internaţionale care statuează independenţa procurorilor, aminteşte de celebrul politolog Francis Fukuyama şi critică proiectul de modificare a legilor Justiţiei.

"Există o legătură clară între statul de drept şi independenţa procurorilor. Ne referim la independenţa procurorilor pentru că, doar astfel, infracţiuni grave pot să fie trimise în judecată, adică judecătorii să aibă posibilitatea de a se pronunţa asupra vinovăţiei sau inocenţei inculpaţilor. A hărţui procurorii, a-i pune într-o stare defensivă, a-i ameninţa cu răspunderi juridice disproporţionate faţă de eventualele greşeli profesionale făcute, a asimila ipso facto o decizie judecătorească de achitare a unui inculpat cu o culpă profesională, a transforma parchetul într-o verigă slabă aflată între poliţie şi instanţe judecătoreşti, a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic, aşa cum este Ministerul Justiţiei, condus de un ministru al justiţiei numit politic şi cu agendă politică înseamnă, pe scurt, a încălca de o manieră gravă principii fundamentale ale statului de drept", mai spune Lazăr.

În opinia procurorului general, statul de drept se bazează pe principiul supremaţiei legii, dar el presupune şi ideea de responsabilitate, morală, etică, politică, juridică.

"Responsabilitatea nu înseamnă doar răspundere, ci mai mult, o atitudine de implicare în stabilirea unui cadru instituţional în care subiecţii de drept constituţional să acţioneze conştient, pentru binele comun, să îşi asume deciziile luate şi să dea dovadă de respect pentru cetăţenii pe care îi guvernează. Responsabilitatea înseamnă bună guvernare. Buna guvernare reprezintă în egală măsură o garanţie a conturării cadrului juridic adecvat pentru ca infractorii să răspundă pentru faptele penale comise, de la cele mai puţin grave şi până la cele extrem de grave. Instituţia statului român care trebuie să asigure judecătorilor posibilitatea de a se pronunţa asupra vinovăţiei infractorilor este, fără îndoială, Ministerul Public, adică totalitatea procurorilor din România. Ministerul Public nu este un minister în sensul executiv al termenului; el este alcătuit din procurori, care îşi exercită, conştient şi hotărât atribuţiile constituţionale, în baza unei vocaţii, în baza unui mandat al societăţii, iar nu ca împuternicire din partea vreunei guvernări. În atribuţiile lor, procurorii români reprezintă interesul public, reprezintă societatea, nu reprezintă interese partizane şi refuză controlul politic", afirmă procurorul general.

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat, pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ.

Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Preşedintele USR:
Preşedintele USR: "Democraţia a fost strânsă de gât. Este un abuz"

Partidele de opoziţie, PNL şi USR, au criticat din nou miercuri, la finalul dezbaterii legii 303/2004 privind statutul magistraţilor, modul în care s-a desfăşurat şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor.

Modificările legii privind statutul magistraţilor, adoptate pe articole. Votul final, amânat din lipsă de cvorum
Modificările legii privind statutul magistraţilor, adoptate pe articole. Votul final, amânat din lipsă de cvorum

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi.

Protest față de votul de modificare a legilor justiției. Deputaţii, huiduiţi la ieşirea din Parlament. VIDEO
Protest față de votul de modificare a legilor justiției. Deputaţii, huiduiţi la ieşirea din Parlament. VIDEO

Peste 400 de oameni au ieşit în stradă miercuri seară în faţa Parlamentului, în timp ce în Camera Deputaţilor se dezbătea legea 303/2004 privind statutul magistraţilor.

Șerban Nicolae cere scuze după ce a insultat-o pe Cosette Chichirău. Deputata îl dă în judecată
Șerban Nicolae cere scuze după ce a insultat-o pe Cosette Chichirău. Deputata îl dă în judecată

Senatorul PSD Șerban Nicolae a insultat-o pe deputata USR Cosette Chichirău, după ce aceasta a început să transmită LIVE pe Facebook imagini cu el, în timpul scandalului pe marginea statutului magistraților.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.