La propunerea lui Serban Nicolae, senatorii juristi au votat gratierea coruptilor. Iohannis si Grindeanu critica decizia

×
Codul embed a fost copiat

Senatorii juristi au luat o decizie cel putin controversata miercuri dupa-amiaza! Ei au hotarat prin vot ca vor benefecia de noua lege a gratierii si cei inchisi pentru luare si dare de mita, trafic sau cumparare de influenta.

Pe romaneste: fapte de coruptie.

Acesta a fost un amendament propus la legea gratierii, la inceputul lunii martie, de catre senatorul PSD Serban Nicolae, care a provocat scandal in mediul public din Romania. Acest fapt l-a determinat pe liderul partidului Liviu Dragnea sa anunte ca nu sustine aceste modificari.

Cu toate acestea, toti social-democratii prezenti miercuri la sedinta comisiei juridice din Senat, condusa chiar de Serban Nicolae, au votat "pentru" adoptarea acestui amendament.

Acum, amendamentele au fost depuse de Serban Nicolae si de fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Chiar daca Liviu Dragnea s-a aratat impotriva gratierii faptelor de coruptie, toti senatorii PSD din comisie sunt pentru iertarea lor.

Citește și
Serban Nicolae
Amendamentul prin care Serban Nicolae vrea sa ii gratieze pe corupti nu este sustinut nici de Guvern, nici de Min. Justitiei
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

La scurt timp dupa vot, Klaus Iohannis a declarat ca este "neplacut surprins".

De asemenea, Sorin Grindeanu a declarat ca nu este de acord cu decizia: "Am mai spus-o si o repet: Guvernul sustine legea gratierii in forma propusa initial. Amendamentele adoptate astazi de Comisia Juridica a Senatului, referitor la gratierea faptelor de coruptie, nu au sustinerea Executivului.", a postat pe Facebook premierul Grindeanu.

Dupa doua ore de discutii, senatorii din comisia juridica au luat decizia de a-i gratia si pe cei pedepsiti pentru faptele de coruptie comise. Astfel, comisia juridica a Senatului a adoptat , cu 5 voturi ”pentru” (PSD si ALDE) si 3 ”impotriva” (PNL, USR si UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Basescu, Serban Nicolae si Liviu Brailoiu la proiectul de Lege privind gratierea, prin care cei condamnati la inchisoare cu executare pentru dare sau luare de mita, trafic de influenta sau cumparare de influenta urmeaza sa fie gratiati sub rezerva achitarii prejudiciului.

Senatorul Traian Basescu, desi nu este membru al comisiei, a participat si a fost consultat tot timpul de Serban Nicolae cu privire la aspectele care urmau a fi decise.

De altfel, Serban Nicolae si Traian Basescu sunt autorii amendamentului prin care se gratiaza si pedepsele celor inchisi pentru luare si dare de mita, pentru trafic si cumparare de influenta.

De partea celalta a mesei, reprezentantii ministerului Justitiei, Parchetului si CSM au incercat sa blocheze luarea unei astfel de decizii. Iar reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor le-au explicat senatorilor ca sunt doar 246 de persoane condamnate definitiv pentru una din faptele de coruptie vizate acum.

Cu alte cuvinte, eliberarea lor din inchisoare nu ar rezolva problema de la care a plecat aceasta lege a gratierii: supraaglomerarea penitenciarelor.

Plenul Senatului va vota saptamana viitoare aceste amendamente, dupa care legea merge la Camera Deputatilor.

Cine ar putea beneficia de efectele acestor amendamente

Daca va ramane in forma actuala, iar presedintele Klaus Iohannis o va promulga, ar putea beneficia de gratiere chiar Mircea Basescu, fratele fostului presedinte al Romaniei.

Acesta a fost acuzat de procurorii DNA ca ar fi luat bani de la familia lui Bercea Mondial, pentru a-l scoate pe acesta din spatele gratiilor si a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru trafic de influenta.

Fostul primar din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, alias Pinalti ar putea beneficia si el de legea gratierii. A fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, dupa ce edilul a recunoscut ca a facut trafic de influenta, pe vremea cand era vicepresedintele PDL.

La randul sau Adrian Severin, fostul ministru de externe si fost europarlamentar a fost condamnat definitiv, la 4 ani de puscarie, dupa ce a fost gasit vinovat, de luare de mita si trafic de influenta. Jurnalistii britanici de la The Sunday Times l-au filmat cu o camera ascunsa, chiar in Parlamentul European, in timp ce accepta 100.000 de euro, ca sa promoveze anumite amendamente.

Si Sorin Apostu, fost primar al Clujului, condamnat la doi ani de innchisoare pentru trafic de influenta si instigare la spalare de bani ar putea iesi de dupa gratii.

Decizia luata in comisie a provocat reactii de protest pe retelele de socializare. Oamenii au anuntat ca de miercuri seara se vor strange din nou in Piata Victoriei din Bucuresti.

Traian Basescu a sustinut amendamentul lui Serban Nicolae

inquam
”Luarea de mita - am propus-o pentru gratiere, avand in vedere ca se face eventuala gratiere cu plata prejudiciului si avand recidivisti. E usor de inteles ce ma mobilizeaza. Pana la ultima lege a finantarii campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate asa cum s-a si intamplat cu foarte multi oameni si de luare de mita si de abuz in serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord sa fie pedepsiti cei care au dus banii acasa. si trebuie pedepsiti. Banii astia s-au dus in geci, in umbrele, pentru ca asa au functionat lucrurile in realitate.

Daca ne facem acum ca au venit Fecioarele Maria, neprihanite si Parchetele noastre pleaca pe aceasta linie, asta a creat o atmosfera de supunere a clasei politice, daca observati. Ati vazut foarte bine si pe amaratul ala care a dat pui si a fost condamnat. Nu a dus un pui acasa, dar a distribuit in cateva comune... a fost condamnat.

S-au dat mii de geci din China (...) Discutam de realitati. Daca vrem sa legam toate partidele putem sa o tinem asa”, a declarat Traian Basescu in fata senatorilor juristi, potrivit News.ro.

Fostul presedinte al Romaniei a mai spus ca este nevoie de ”un moment zero” in ceea ce priveste ”aceasta poveste”.

Senatorii PNL si USR au anuntat ca se opun gratierii oricaror fapte de coruptie.

”PNL nu va sustine gratierea niciunei fapte de coruptie”, a anuntat senatorul liberal Daniel Fenechiu.

Nici USR nu sustine gratierea faptelor de coruptie. Faptele de coruptie, chiar daca sunt la prima fapta, nu trebuiesc gratiate. E foarte, foarte important sa se inteleaga ca, odata ajuns intr-o functie publica, nu trebuie abuzat de ea. Sa intelegem ca societatea romana trebuie sa devina mai responsabila, cel ajuns intr-o functie publica sa nu exercite functia in interes personal”, a declarat senatorul USR George Dirca.

Reprezentantii magistratii din Romania s-au opus gratierii coruptilor

Reprezentantii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Nationale a Barourilor, prezenti la sedinta comisiei juridice a Senatului, s-au opus si ei gratierii celor condamnati pentru infractiuni de coruptie.

Intrebat de presedintele comisiei juridice a Senatului, reprezentantul Autoritatii Nationale a Penitenciarelor a declarat ca de gratierea faptelor de coruptie ar beneficia in acest moment 246 de persoane condamnate pentru astfel de fapte.

Propunerea lui Serban Nicolae

Social-democratul Serban Nicolae a propus sa intre sub incidenta legii gratierii faptele de coruptie comise pana la 1 ianuarie 2017.

Potrivit amendamentelor propuse de Serban Nicolae, Traian Basescu si Liviu Brailoiu, vor fi gratiate faptele de coruptie prevazute la articolele289 - 294 din Noul Cod Penal.

Comisia juridica a Senatului a reluat, miercuri, dezbaterile pe marginea proiectului de lege al gratierii, dupa ce saptamana trecuta au adoptat o serie de amendamente, printre care gratierea pedepselor de pana in trei ani, scaderea a trei ani din pedeapsa de pana in zece ani, injumatatirea pedepselor femeilor insarcinate si gratierea integrala a pedepselor persoanelor care au implinit 70 de ani. 

Citeste aici reactia lui Liviu Dragnea

inquam
 

Senatorul PSD Serban Nicolae a depus, la inceputul lunii martie, un amendament la proiectul de lege privind gratierea, aflat in dezbatere in Comisia juridica de la Senat, prin care condamnatii pentru luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu pot fi gratiati.

El a explicat ca nu crede ca ”cei care sunt corupti trebuie sa stea trei intr-un pat in conditii de igrasie, de igiena precara”.

"N-am niciun fel de ambitie personala, n-am niciun fel de miza sau de interes. Eu am prezentat o justificare pentru aceste amendamente, am spus care sunt criteriile care m-au condus catre o asemenea solutie. N-am facut un amendament pentru a gratia coruptii, cum s-a spus intr-un mod pe care nu il mai calific, ca iar se simt unii jigniti in spatiul public, dar nu exista niciun fel de ambitie, deci, asa cum i-am spus si presedintelui PSD, sunt dispus oricand sa retrag aceste amendamente, mai ales ca am vazut ca sunt colegi care spun ca nu sustin", a afirmat senatorul.

El a spus ca amendamentele vor fi retrase la sedinta comisiei destinata discutarii lor, insa numai dupa ce vor avea loc dezbateri pe aceasta tema.

"Toata lumea stie ca avem un termen de dezbatere cu institutii publice. N-as vrea sa ii iau prin surprindere pe cei pe care ii invit, sa le spun ca i-am invitat degeaba, de fapt nu mai e vorba, puteti sa mergeti linistiti acasa, a fost o pacaleala. Vad ca pe unii ii deranjeaza si dezbaterea", a spus Serban Nicolae.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Serban Nicolae s-a razgandit si nu mai vrea legalizarea coruptiei, dupa ce Dragnea a anuntat ca nu sustine amendamentele sale
Serban Nicolae s-a razgandit si nu mai vrea legalizarea coruptiei, dupa ce Dragnea a anuntat ca nu sustine amendamentele sale

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Serban Nicolae, a declarat, luni, ca va retrage amendamentele controversate la Legea gratierii, prin care ar fi eliberate si persoane condamnate pentru coruptie.

Amendamentul prin care Serban Nicolae vrea sa ii gratieze pe corupti nu este sustinut nici de Guvern, nici de Min. Justitiei
Amendamentul prin care Serban Nicolae vrea sa ii gratieze pe corupti nu este sustinut nici de Guvern, nici de Min. Justitiei

Sorin Grindeanu a declarat, marti, la postul public de radio, ca nu sustine amendamentul depus de Serban Nicolae la proiectul legii gratierii, prin care condamnatii pentru luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu pot fi gratiati.

Comisia Juridica a Senatului amana dezbaterea proiectului gratierii. Serban Nicolae:
Comisia Juridica a Senatului amana dezbaterea proiectului gratierii. Serban Nicolae: "Oamenii sunt fie prosti, fie ticalosi"

Comisia juridica din Senat a discutat legea gratierii si amendamentele depuse de Serban Nicolae prin care si cei condamnati pentru coruptie sa poata fi gratiati.

Senatorul Serban Nicolae, despre gratierea coruptilor:
Senatorul Serban Nicolae, despre gratierea coruptilor: "Este o informatie clasificata pe care numai la Pro TV o s-o gasiti"

Liderul senatorilor PSD Serban Nicolae, care este si presedinte al Comisiei Juridice, a transmis colegilor sai din comisie amendamentele pe care le va depune marti la proiectul legii gratierii.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.