Comisia de la Veneţia cere limitarea drastică a OUG în România. Nemulțumirile privind justiția

Comisia de la Veneţia
Agerpres

Comisia de la Veneţia constată cu regret că elementele cele mai problematice ale reformei din domeniul justiţiei în România, identificate în avizul din octombrie, fie au rămas neschimbate, fie au fost agravate.

Potrivit proiectului de aviz privind reformele din justiție, Comisia de la Veneţia a constatat că unele dintre recomandările sale nu au fost abordate. Astfel, Comisia constată că legea conţine în continuare restricţii disproporţionate în ceea ce priveşte libertatea de exprimare a judecătorilor şi a procurorilor (în privinţa cărora Comisia de la Veneţia a recomandat eliminarea); dispoziţiile privind răspunderea materială a magistraţilor nu au fost calificate și nu s-a făcut nicio încercare de a preciza mai clar criteriile de „evaluare” a magistraţilor.

Cel mai îngrijorător aspect, potrivit proiectului, este că Guvernul continuă să promoveze modificări legislative prin ordonanţe de urgenţă.

"Cel mai îngrijorător, Guvernul continuă să promoveze modificări legislative prin ordonanţe de urgenţă. În vreme ce Constituţia prevede în mod clar ca aceastea ar trebui să fie măsuri excepţionale, legislaţia promovată prin OUG, a devenit o rutină. Normele fundamentale ale funcţionării instituţiilor-cheie ale statului se schimbă prea repede şi prea des, fără o pregătire şi fără consultări, ceea ce ridică întrebări legitime cu privire la soliditatea rezultatului şi a motivelor reale care stau la baza unora dintre aceste schimbări. Textele juridice rezultate nu sunt clare. Această practică slăbeşte controlul extern asupra Guvernului, contravine principiului separării puterilor şi perturbă securitatea juridică. Comisia de la Veneţia invită autorităţile române să limiteze drastic utilizarea OUG-urilor. În ceea ce priveşte modificările ulterioare aduse celor trei legi în domeniul justiţiei, acestea ar trebui să se facă printr-o procedură legislativă normală”, se arată în document, informează News.ro.

 

Citește și
Comisia de la Veneţia
PSD, despre discuția cu Comisia de la Veneția: ”Sper că va fi o reflectare obiectivă”
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Comisia de la Veneția, despre înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

 

În opinia Comisiei de la Veneţia, „motivele pentru înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, cu o competenţă definită vag, rămân neclare”.

Comisia arată că procurorii pe poziţii înalte din această Secţie au fost numiţi în cadrul unui regim tranzitoriu care a eliminat de facto aripa procurorilor din cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) din procesul de luare a deciziilor, care nu este în acord cu conceptul instituţional al CSM.

„Nu este clar în ce măsură procurorii din cadrul Secţiei şi procurorul şef al acesteia se află sub controlul ierarhic integral al procurorului general. Întrucât Secţia nu ar fi în măsură să soluţioneze în mod eficace toate cauzele care intră în sfera sa de competenţă, aceasta riscă să constituie un obstacol în calea luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate”, precizează sursa citată.

În document se mai arată că sistemul de numire şi revocare a procurorilor din poziţii înalte rămâne, în esenţă, acelaşi, ministrul justiţiei jucând un rol decisiv în acest proces, fără a contrabalansa competenţele preşedintelui României sau ale CSM.

„Se recomandă elaborarea unui sistem de numire care să confere Secţiei de procurori a CSM un rol cheie şi proactiv în procesul de numire a candidaţilor în funcţii înalte de conducere în cadrul sistemului Ministerului Public. Este posibil ca procurorii în funcţie să fie îndepărtaţi din funcţie ca urmare a noilor criterii de eligibilitate, alese în mod arbitrar. Comisia de la Veneţia îndeamnă autorităţile române să nu aplice noile criterii de eligibilitate procurorilor care erau deja în funcţie la momentul adoptării respectivelor modificări legislative”, se mai arată în proiectul de aviz.

La iniţiativa PNL, Comisia de la Veneţia va adopta un aviz referitor la OUG 7, care a dus la ample proteste ale magistraţilor în primăvară.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Tăriceanu: Am convenit cu premierul o analiză pe OUG 114
Tăriceanu: Am convenit cu premierul o analiză pe OUG 114

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat joi că a convenit cu premierul Viorica Dăncilă o analiză a OUG 114, afirmând că trebuie dat un semnal clar mediului de afaceri.

PSD, despre discuția cu Comisia de la Veneția: ”Sper că va fi o reflectare obiectivă”
PSD, despre discuția cu Comisia de la Veneția: ”Sper că va fi o reflectare obiectivă”

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat după întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, că a fost un dialog deschis, în care a explicat că ordonanţele de urgenţă în privinţa legilor justiţiei au fost adoptate pentru rezolvarea unor blocaje.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.