Comisarul european pentru mediu spune că România va fi afectată „în mod clar” de problemele create de războiul din Ucraina
Problemele de mediu nu se opresc la graniţe, iar cele create de războiul din Ucraina ne vor afecta în mod clar, spune Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, venit în vizită în România.
Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ultimele informații. Ziua 49
Există însă și vești bune. Am putea să reducem emisiile de gaze cu efect de seră chiar mai repede decât era în planul Comisiei Europene, iar un rol important îl va avea chiar renunţarea la gazul rusesc, a spus comisarul într-un interviu acordat Știrilor Pro TV.
Principalele subiecte discutate în vizita pe care comisarul european pentru mediu a avut-o la București au vizat și tăierile ilegale de păduri, un lucru bine cunoscut și de Comisia Europeană.
Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu: „Calitatea aerului, administrarea deșeurilor, tratarea apei reziduale, defrișarea ilegală. Probleme sunt și cu tăierile ilegale care se întâmplă în pădurile din România și cred că este o problemă care nu trebuie adresată doar Ministerului Mediului, ci și întregului sitem judiciar, ca cei care fac aceste activități să fie pedepsiți la finalul zilei. Este foarte important să ne asigurăm că lemnul venit din tăierile ilegale nu ajunge pe piață, că nu este vândut”.
Virginijus Sinkevicius: „Mediul și problemele legate de mediu nu au limite”
Efectele războiului din vecinătatea României le vom resimți pe termen lung, spune Comisarul.
Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru Mediu: „Vor fi probleme pe termen lung în ceea ce privește mediul. Vedem cât de cinic au acționat rușii în legătură cu armele nucleare. Doar acum câteva zile s-a schimbat personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl, deci oamenii au stat acolo pentru aproape trei săptămâni și jumătate. Au fost sub controlul trupelor ruse. Vedem că bombele lovesc depozitele chimice, rafinăriile. Mediul și problemele legate de mediu nu au limite. Este clar că ne va afecta”.
În schimb, planul Comisiei de a reduce cu 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în anul 2030 s-ar putea îndeplini chiar mai devreme, asta dacă reușim să renunțăm la combustibilii fosili. Un prim pas este să punem capăt dependenței de gazul rusesc, un plan deja anunțat încă de luna trecută de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru Mediu: „Poate fi chiar mai rapid, pentru că gazul este un combustibil fosil și trebuie să găsim o modalitate să scăpăm de combustibilul fosil. Și să scăpăm de combustibilul rusesc este un mod bun de a începe. Comisia Europeană a propus deja un plan prin care din acest an putem să scădem utilizarea gazului rusesc până la două treimi”.
Zilele trecute, Lituania a devenit prima țară europeană care a renunțat complet la gazul rusesc.