Un fenomen rar și periculos s-a produs într-o comună din Bihor. Autoritățile locale au intrat în alertă
Un fenoment rar întâlnit, dar destul de periculos, s-a produs într-o comună din Bihor. Un foraj pentru apă potabilă a erupt, dintr-o dată, ca un puţ de petrol, și a început să arunce în aer nisip, argilă și pietre.
O clădire aflată lângă puţul de foraj a fost, pur și simplu, acoperită de nămol, iar bolovanii au făcut zeci de găuri în acoperișuri.
Se pare că un element al instalației a cedat sub presiunea mult prea mare din adâncuri, iar apa a țâșnit afară ca o arteziană amenințătoare.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Câțiva trecatori au filmat, din maşină, fenomenul scăpat de sub control. Din groapă ţâşnea apă cu nisip, argilă și pietre, care ajungeau la zeci de metri distanță.
Cel mai afectat a fost un canton al Administraţiei Apelor, aflat în apropierea forajului. Întreaga clădire a fost acoperită cu un mâl nisipos-argilos. Inclusiv animalele din curte se chinuiau să răzbată prin el.
Apa ce ieşea cu putere din puţul de foraj a adus din adâncuri şi pietre care, deşi nu erau de mari dimensiuni, din cauza vitezei cu care erau catapultate, au spart zeci de ţigle.
Autorităţile locale au intrat, imediat, în alertă.
„Nu știm ce s-a întâmplat, a fost o erupție din senin. O aruncat capul de pe puț și o venit, cu o presiune foarte mare, apă, cu namol și cu pietre”, a declarat primarul comunei.
Specialiştii spun că în zonă mai există foraje, dar cu o presiune mult mai mică, pentru că sunt mai la suprafaţă.
„Singura diferența între celelalte și acest foraj, este că acesta e săpat la 250 de metri. Nu s-a știut, până la acest foraj, că presiunea apei, în zăcământ, poate fi atât de mare. Au reușit forajiștii să-i monteze un cot, pentru a-l bloca, și a nu mai erupe vertical”, a explicat un inginer geofizician.
Forajiştii, cu ajutorul primăriei, au reuşit să acopere gura puţului cu pământ, pentru a limita erupţia. Urmează ca forajul să fie închis complet, pentru a se evita repetarea fenomenului.