Incendiile de vegetație au devenit un fenomen frecvent în România. Peste 6.000 de focare au fost stinse în ultimele luni
A venit primăvara, iar Garda de Mediu avetizează că incendiile provocate intenționat pe câmpuri au devenit un fenomen.
Peste 6.000 de astfel de focare au fost stinse în ultimele luni. Asta înseamnă că în fiecare zi aproape 100 de oameni dau foc fără să se gândească la consecinţe.
Nu-i sperie nici măcar amenzile, care pot ajunge la zeci de mii de lei.
De la începutul acestei luni, în județul Buzău au ars peste 3.000 de hectare de vegetație uscată. Doar marți pompierii au intervenit la 20 de astfel de incendii.
Mai bine de 5 hectare de teren - în mare parte împădurit - au arsmși pe un versant din Defileul Crișilui Repede, în Bihor, într-o zonă care face parte dintr-o arie protejată.
Iar, un bărbat de 75 de ani, din judeţul Bacău, și-a pierdut viața din cauza fumului inhalat după ce vegetaţia uscată din grădina lui a fost cuprinsă de flăcări.
În judeţul Gorj cel puţin 800 de hectare de teren agricol au ars săptămâna trecută, iar în unele localități focul s-a extins și în pădure.
Florin Chisim, purtător de cuvânt ISU Gorj: "Am fost nevoiți să mărim capacitatea operațională în sensul că au fost chemați la serviciu colegii din turele libere pentru a face față situației".
Peste 200 de pompieri au luptat în ultimele două zile cu flăcările și în judeţul Hargita.
La periferia Clujului, un alt incendiu de vegetaţie a izbucnit în apropierea unei conducte de gaz.
Martor: "Am ieșit să iau ceva din balcon și am văzut flacăra. Imensă!".
Focul a ajuns aproape de locuințele oamenilor, iar acum pompierii încearcă să-l oprească pentru a nu ajunge la mașinile parcate în zonă.
În condiții de vânt puternic, se poate ajunge la adevărate tragedii. Flăcările pot pune în pericol locuințele.
Weekend-ul trecut, un teren de la marginea oraşului Bolintin Vale, de lângă Capitală s-a aprins de două ori, după ce localnicii de aici au foc la gunoaie încercând să scape de ele. Aproximativ trei hectare de vegetaţie uscată şi deşeuri plastice au ars, iar acum la trei zile distanţă mai multe focare ard mocnit, însă făptaşul nu a fost deocamdată depistat.
Leontin Zamfir, viceprimarul orașului Bolintin: "Vin, incendiază şi fug. Este imposibil să putem să-i amendăm atâta timp cât nu găsim făptaşul".
De la începutul anului, peste 6.000 de incendii de vegetaţie au avut loc în întraga țară, de aproape patru ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
ISU Giurgiu: "De cele mai multe ori, incendiile au fost provocate de igienizarea terenurilor prin folosirea focului deschis sau de arderea gunoaielor a deseurilor si a altor materiale combustibile fara luarea masurilor necesare de aparare impotriva incendiilor".
Andrei Corlan, consilier al Gărzii de Mediu: "Există şi un risc contravenţional foarte mare conform legislaţiei actuale de la 25 de mii la 50 de mii de lei şi totodată în cazul în care se demonstrează că aceste arderi au pus în pericol sănătatea populaţiei, viaţa omenească sau mediul înconjurător, riscă pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la un an".
Oficialii din ministerul mediului lucrează acum la un proiect de lege prin care să mărească amenzile si sa îl oblige pe proprietarul terenului să prevină arderile de vegetație.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, incendii de vegetatie, Garda de Mediu,
Dată publicare:
30-03-2022 07:41