Bilantul celui mai ineficient Parlament de dupa Revolutie. Cati parlamentari au fost arestati sau condamnati
Peste cateva zile isi va incheia activitatea cel mai ineficient Parlament de dupa Revolutie, cu grave probleme de integritate, migratie record si tranzactii financiare spectaculoase.
Acesta este bilantul actualului legislativ, realizat de Institutul de Politici Publice. 13 parlamentari au primit condamnari definitive, 16 au fost arestati sau anchetati de DNA, si alti sase au fost declarati incompatibili.
Inca de la instalare, in 2012, actualul Parlament a stabilit primul record: 588 de membri - cei mai multi din istoria post-decembrista.
Ghidul alegatorului la alegerile parlamentare 2016. Cum aflam la ce sectie de votare suntem arondati
Iar acum, la final de mandat, concluziile celor de la Institutul pentru Politici Pulice infatiseaza un Legislativ care nu a raspuns decat rareori asteptarilor celor care au votat.
89 dintre cei 588 de senatori si deputati care au depus juramantul, in urma cu patru ani, nu si-au mai incheiat mandatul.
16 dintre ei au demisionat si au ales fotoliul de primar, de presedinte de Consiliu Judetean, ori de europarlamentar.
Problemele cu justitia au facut insa cele mai mari victime: 13 parlamentari condamnati definitiv, 16 arestati sau anchetati de DNA, 6 declarati incompatibili.
- 12 parlamentari au ales alte functii
- 4 parlamentari au fost alesi euro-deputati
- 13 parlamentari condamnati definitiv
- 16 parlamentaru arestati sau anchetati de DNA
- 6 parlamentari declarati incompatibili.
Multi dintre cei care au ramas in bancile de la Casa Poporului pana la final au migrat in voie de la un partid la altul. 223 de deputati si senatori, adică 38% din total, nu mai sunt in partidul sub sigla caruia au fost alesi, in 2012.
Din aceasta cauza, un partid a disparut cu totul din Parlament, iar "campionii" migratiei au la activ chiar si cate trei partide.
In cei patru ani, au fost depuse 2.729 initiative legislative. Sunt alesi care au semnat chiar si peste 200 de legi, insa unii nu au depus nici macar una.
INITIATIVE LEGISLATIVE 2012 - 2016:
- 2.729 initiative legislative depuse
- 1.689 (68%) initiative legislative apartin parlamentarilor
- 870 (32%) initiative legislative apartin Guvernului.
Din punct de vedere financiar, alesilor le-a mers bine, mai arata studiul IPP. In conturile unora dintre ei au aparut sute de mii sau chiar milioane de euro, terenuri sau alte bunuri de valoare.
Jumatate dintre actualii parlamentari cadideaza din nou, unii avand mari probleme de integritate.
De asemenea, studiul IPP retine calitatea precara a modului in care se legifereaza in Romania, iar acest lucru este pus pe seama slabei pregatiri a alesilor, dar si a echipelor de consilieri din spatele lor.
Sursa: Pro TV
Etichete: Parlament, parlamentari, alegeri parlamentare,
Dată publicare:
05-12-2016 18:14