Cadou amar de sarbatori, facut de Parlament. Ce patesc cei care nu-si platesc facturile la caldura si gunoi in 45 de zile

Ultima actualizare: 28-11-2016 07:05

De sambata facturile de caldura si gunoi devin titluri executorii si, daca nu le platiti in 45 de zile, companiile de utilitati va pot executa silit, mai ales daca stati la casa. Asa au decis parlamentarii care au modificat recent legea.

Avocatii sustin ca tot oamenii trebuie sa achite in acest caz si onorariile de cel putin cateva sute de lei, ale executorilor judecatoresti. Iar perioada de plata a facturilor la utilitati se reduce la 15 zile calendaristice - fata de o luna cat era pana acum - dupa care incep sa curga penalitatile.

La una dintre ultimele sedinte ale actualului parlament, alesii au aprobat o lege care prevede ca "factura emisa pentru serviciile de utilitati publice constituie titlu executoriu". Serviciile de utilitati publice sunt apa, gunoiul, canalizarea si caldura.

Teoretic, potrivit legii, daca in 45 de zile omul nu si-a achitat factura la utilitati si penalitatile, furnizorul poate sa ceara unui executor recuperarea datoriilor. Acesta din urma executa mai intai conturile bancare prin poprire, iar acolo unde nu sunt bani in cont sau unde persoana nu are conturi bancare, ii vor fi executate bunurile.

Pe langa datorie, persoana executata va trebui sa achite si onorariul executorului.

Adrian Cuculis, avocat: "Acolo va aparea aberatia jurudica pentru ca ne vom putea trezi pentru o factura de cativa lei, 20-50 de lei, ca vom avea un onorariu de executare silita ce poate ajunge chiar si la 500 de lei, sigur in functie de suma executata"

Asta pentru ca executorul incaseaza din start 200 de lei onorariu de consultanta, plus 10% din suma de recuperat si toate cheltuielile facute cu notificarile, potrivit legii.

Adrian Cuculis, avocat: "Executorul judecatoresc primeste acel tiltlu, il verifica, il trimite la instanta pentru incuviintare iar ulterior ne trezim cu poprire pe conturi pe cand un proces in procedura trecuta putea sa dureze pana la 6 luni de zile"

In plus, tot parlamentul a decis ca facturile sa fie emise pana cel tarziu pe 15 ale lunii, pentru luna care a trecut. Iar timpul obligatoriu de plata e la 15 zile de la data emiterii, si nu 21 de zile de la data primirii facturii, cum era pana acum.

Concret, pana acum, pentru o factura emisa pe 13 noiembrie, termenul de 21 de zile curgea de la primirea documentului. Dupa noua lege termenul s-a redus la 15 zile si curge de la emitere, ignorand astfel timpul pe care-l consuma scrisoarea pe drum, pana la destinatar. Dupa care, se pun penalitati.

Legea ii loveste mai ales pe cei care locuiesc la casa si care incheie direct contracte cu firmele de utilitati. Pentru cei de la bloc, executate silit vor fi asociatiile de locatari, care vor cere apoi in instanta recuperarea datoriilor de la cei care nu platesc intretinerea, la fel cum procedau si pana acum.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO