Ce spune oficial Biserica despre implicarea in campania electorala. "Preotul are libertatea de a participa la viata cetatii"
Controverse in jurul ideii ca membrii clerului ortodox sa se implice in alegerile locale.
Mitropolitul Teofan al Moldovei si Bucovinei si-a manifestat, duminica, retinerea fata de candidaturile unor preoti, ca independenti, pentru a deveni consilieri locali. El a declarat, pentru AGERPRES, ca "mirenii au obligatia de a apara interesele cetatii" si ca in componenta consiliilor locale trebuie sa acceada "crestini adevarati".
"Eu sunt rezervat in aceasta privinta, pentru ca avem nadejde ca o viata normala in societate si in cetate trebuie sa fie aparata nu numai de preoti, ci si de crestinii mireni, laici. De aceea, nadajduim ca intre membrii consiliilor locale sau judetene sa se afle crestini mireni adevarati, care sa inteleaga ca este de datoria lor sa apere interesele cetatenii, sa faca cele bune pentru satul respectiv, pentru comunitatea respectiva si sa aiba bineinteles grija si de sfintele biserici", a afirmat IPS Teofan.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a oficiat, duminica, Sfanta Liturghie la Manastirea Agafton din judetul Botosani.
Preotii au obligatia de a pastra neutralitatea in timpul campaniilor electorale, atat in declaratiile publice, cat si in activitatea practica, in situatii exceptionale ei pot candida, insa doar ca independenti si doar pentru calitatea de consilier local si consilier judetean, cu aprobarea scrisa a ierarhilor, a informat Patriarhia Romana intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.
Potrivit comunicatului citat, Sfantul Sinod al BOR face cateva precizari, in perspectiva alegerilor locale si legislative din acest an, "din dorinta de a face cat mai clara atitudinea Bisericii Ortodoxe Romane fata de viata politica si campaniile electorale".
"In calitate de cetatean si de parinte duhovnicesc al tuturor enoriasilor sai, indiferent de orientarea lor politica, preotul are libertatea, binecuvantarea si indatorirea de a participa la viata cetatii, sprijinind activitatile menite sa promoveze binele comun. In vederea respectarii optiunilor politice ale credinciosilor sai, preotul are obligatia de a pastra neutralitatea in timpul campaniilor electorale, atat in declaratiile publice, cat si in activitatea practica fata de problemele cu caracter politic. Optiunea politica a preotului va fi exprimata doar prin votul personal secret", a precizat Sfantul Sinod al BOR.
Potrivit sursei citate, in conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului si monahiei din Biserica Ortodoxa Romana le este interzis sa faca politica partinica, sa fie membri ai unui partid politic, sa candideze la alegerile parlamentare sau locale, sa participe la campanii electorale si sa ocupe functii de demnitar/inalt functionar public la nivel central sau local.
"Clericul sau monahul care se implica in politica in calitate de membru sau de candidat al unui partid incalca legamantul depus la hirotonie, hotararile Sfantului Sinod si regulamentele bisericesti, caz in care va trebui sa aleaga intre cariera politica si misiunea clericala/viata monahala. Abaterile de acest fel vor fi judecate in Consistoriile eparhiale. Totusi, Sfantul Sinod, aplicand principiul iconomiei (dispensa), in vederea implinirii misiunii sociale la care sunt chemati clericii in viata comunitatilor pe care le pastoresc, a aprobat ca, in situatii exceptionale, preotii si diaconii sa candideze, insa doar ca independenti si doar pentru calitatea de consilier local si consilier judetean in Romania cu aprobarea scrisa a ierarhilor lor", se mentioneaza in comunicatul citat.
Preotii si diaconii care au obtinut, in mod exceptional, aprobarea bisericeasca de a candida pentru a deveni membri in consiliul local sau consiliul judetean vor fi suspendati de la slujirea liturgica pe intreaga perioada a campaniei electorale, pentru evitarea oricaror suspiciuni referitoare la folosirea de mijloace pastorale in campanie, subliniaza BOR.
Totodata, ei vor adopta in timpul campaniei electorale "un comportament adecvat demnitatii preotesti", vor respecta legislatia in vigoare privind campaniile electorale si alegerea autoritatilor administratiei publice locale si nu vor folosi in scopuri electorale lacasurile de cult.
Sfantul Sinod reinnoieste apelul sau catre liderii partidelor politice de a nu permite recrutarea de membri din randurile clerului si nici folosirea in scopuri politice a persoanelor, spatiilor, slujbelor si insemnelor bisericesti.
"Sfantul Sinod reaminteste faptul ca Biserica Ortodoxa Romana nu sustine vreun partid politic sau vreo ideologie politica, insa indeamna pe toti cetatenii sa-i aleaga pe acei candidati care arata credinta in Dumnezeu si responsabilitate fata de comunitate, apara si sustin demnitatea vietii umane, a familiei traditionale si promoveaza educatia scolara integrala care imbina cunoasterea intelectuala cu formarea morala si spirituala", se mai arata in comunicatul Patriarhiei.
Sursa: Agerpres
Etichete: biserica, campanie electorala, preoti, BOR, politica, Mitropolie, alegeri locale,
Dată publicare:
10-04-2016 16:40