Ce spun analiștii despre modificarea prin OUG a legilor electorale privind alegerile anticipate
Guvernul Orban se pregăteşte de alegeri anticipate. De teamă că moţiunea de cenzură a PSD va fi votată miercuri, executivul a modificat legile electorale şi a redus termenele pentru a organiza, cât mai curând, parlamentarele.
A prevăzut în text şi ca diaspora să fie reprezentată, de un număr dublu de parlamentari. "Nu mă aştept ca PSD, să adune voturile necesare la moţiune, dar paza bună trece primejdia rea", a spus marți premierul.
Ludovic Orban a venit la şedinţa de guvern pregătit pentru cazul în care PSD şi UMDR vor reuşi să adopte moţiunea de cenzură şi să dea jos executivul. Într-o astfel de situaţie, Cabinetul va rămâne interimar şi cu prerogative restrânse pe o perioadă nelimitată. De aceea Executivul a adoptat de marți o ordonanţă care modifică legislaţia electorală pregătind anticipatele.
Ludovic Orban, prim-ministru: "Nu mă aştept ca PSD să adune voturile necesare la moţiune, dar paza bună trece primejdia rea. Dacă va fi majoritate pentru moţiune, în privinţa PNL decizia e clară, să nu mai votăm învestirea niciunuia dintre cele două guverne, pentru a declanşa alegeri anticipate"
Prin ordonanţa de urgenţă se reduc termenele până la care se pot organiza alegeri parlamentare. De pildă, Guvernul este obligat în prezent să anunţe cu trei luni înainte data alegerilor, iar în textul propus în şedinţă, această perioadă se reduce la jumătate.
Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD: "E atributul guvernului să reglementeze modul în care se desfăşoară alegerile. Nu ne dorim o criză, dar nici nu ne temem de niciun fel de alegeri, la termen sau anticipate."
În textul ordonanţei se dublează numărul aleşilor care reprezintă diaspora, ceea ce înseamnă că vom avea 12 parlamentari în loc de 6 pentru românii stabiliţi în străinătate. Analiştii susţin că modificarea legislaţiei era necesară atât timp cât organizarea anticipatelor nu este prevăzută în lege.
Cristian Pârvulescu, analist politic: "Legislaţia privind organizarea alegerilor anticipate şi al alegerilor parlamentare este diferită, ca atare, era nevoie de unificarea legislatiei. Argumentul Guvernului e dacă se va întâmpla să fie alegeri anticipate, ele pot avea loc la data alegerilor locale pentru simplul motiv că rezulta dintr-o situaţie de criză şi o criză trebuie să fie rezolvată."
PSD a depus moțiune de cenzură după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Matematic, PSD şi UDMR au voturile necesare să demită Cabinetul Orban. Votul este programat mâine.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, ludovic orban, oug, alegeri parlamentare, anticipate,
Dată publicare:
04-02-2020 18:36