Orban, despre OUG privind organizarea alegerilor anticipate: "Paza bună trece primejdia rea"

Dată publicare: 04-02-2020 12:56
Dată actualizare: 07-02-2020 12:01


Guvernul Orban pregăteşte terenul pentru alegerile anticipate. Pe masa Executivului se afla textul unei ordonanţe prin care Ludovic Orban urmăreşte să modifice legislaţia electorală şi să reducă termenele în care se pot organiza alegerile.

Cabinetul Orban şi-a făcut calendarul în eventualitatea în care moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, citită luni în parlament, va fi adoptată prin vot.

Declarațiile lui Orban privind OUG pentru organizarea alegerilor anticipate

 

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că, în urma unei discuții cu Autoritatea Electorală Permanentă, s-a ajuns la concluzia că este necesară reglementarea situației în care se ajunge la alegeri parlamentare anticipate în România.

"La ora actuală, în legislația din România nu există o reglemetare precisă privitoare la anticipate. Se știe clar că există prevederi constituționale care stabilesc termenul maxim de organizare a alegerilor anticipate. Din momentul în care se dizolvă Parlamentul este de 90 de zile, ca atare este necesară o adaptare a legislației, pentru a avea prevederi concrete în cazul alegerilor anticipate", a răspuns Orban la întrebarea dacă în ședința de azi se va adopta o OUG privind alegerile anticipate.

Întrebat, în continuare, dacă această OUG prevede de fapt o modificare a termenelor, orban a răspuns: "Cu siguranță este o adaptare a termenelor, care este necesară datorită termenului limită de 90 de zile, care este stipulat în mod expres în prevederile constituționale".

La întrebarea dacă termenul va fi modificat de la 90 de zile la 45 de zile, iar toate celelalte termene vor fi reduse la jumătate, premierul a precizat: "Nu cunosc conținutul final al OUG, știu fazele intermediare, veți primi toate informațiile legate de acest act normativ în momentul în care va fi adoptat".

Ludovic Orban a fost întrebat apoi dacă această OUG va fi adoptată în ședința de Guvern de marți.

"Paza bună trece primejdia rea. Noi trebuie să fim pregătiți să reglementăm situația care poate apărea. Nu mă aștept ca PSD să adune voturile necesare, pentru a trece moțiunea de cenzură, dar paza bună trece primejdia rea, pentru că, în cazul în care va exista o majoritate pentru moțiunea de cenzură, în ceea ce priveșlte PNL decizia noastră este clară: de a nu mai vota învestirea niciunuia dintre cele două guverne, pentru a declanșa alegeri anticipate", a spus Orban.

Referitor la o eventuală OUG privind alegerea primarilor în două tururi, Orban a precizat că Guvernul și-a angajat deja răspunderea în fața Parlamentului pentru o astfel de lege.

OUG privind organizarea alegerilor anticipate, pe ordinea de zia a ședinței de Guvern

 

Potrivit unor surse guvernamentale, adoptarea unei astfel de ordonanțe de urgență a fost trecută pe ordinea de zi a ședinței Guvernului, care va avea loc la ora 14.00.

O astfel de OUG va stabili doar calendarul și termenele desfașurării procedurilor electorale, respectiv lansarea candidaturilor sau strângerea de semnături.

Guvernul ar putea adopta această OUG deoarece există un vid legislativ în cazul în care vor avea loc alegeri anticipate, o premieră în România după '89.

Tot marți, Guvernul va adopta o OUG pentru alegerea președinților de Consilii Județene, care ar urma să fie aleși de consilierii județeni.

Cum se pot organiza alegeri anticipate. Procedura din Constituţie

 

Premierul şi preşedintele au anunţat, pe 10 ianuarie, că vor organizarea de alegeri anticipate în 2020 pentru Parlamentul României. 

Subiectul alegerilor anticipate este discutat încă de anul trecut, după moţiunea de cenzură, dar abia acum şeful statului şi cel al Guvernului au anunţat oficial că alegerile anticipate sunt “varianta optimă”. Când a făcut anunţul, Ludovic Orban nu a spus prin ce metodă vor fi declanșate alegerile anticipate și nici când va fi început acest demers - dar procedura este prevăzută în Constituţia României.

 

Potrivit Constituţiei, articolul 89 prevede următoarele:

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

 

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban

 

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, luni seară, că PSD va propune Biroului Permanent Reunit ca votul moţiunii de cenzură să aibă loc miercuri, de la ora 12.00. 

”Prima şedinţă a Biroului Permanent Reunit va avea loc mâine, la ora 12.00, iar propunerea noastră va fi miercuri, la ora 12.00, votul pe moţiune. Nu are rost să mai lungim”, a spus luni seară, la Antena 3, Marcel Ciolacu.

Acesta a precizat că există voturile necesare ca moţiunea să treacă.

”M-am sfătuit şi cu domnul Meleşcanu şi cu Kelemen Hunor, în momentul de faţă există voturile pentru ca această moţiune să treacă. Noi ne dorim să dăm Guvernul Orban jos şi cred că vom reuşi miercuri”, a mai spus Ciolacu.

Acesta a reiterat ideea că, dacă trece moţiunea, PSD va merge la Cotroceni cu o propunere de premier, ”un intelectual de stânga” care nu este membru de partid şi este recunoscut.

Moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi a fost prezentată, luni, în Parlament.


VIDEO PROTVPLUS.RO