Rusanu: "Saptamana viitoare se va constitui un nou guvern, condus de Victor Ponta"
Senatorul PNL Dan Radu Rusanu a declarat, vineri, ca in urmatoarea saptamana se va constitui un nou guvern, condus de Victor Ponta.
Senatorul PNL Dan Radu Rusanu a declarat, vineri, ca in urmatoarea saptamana se va constitui un nou guvern, condus de Victor Ponta, el facand aceste declaratii dupa numaratoarea voturilor exprimate la motiune, care indicau caderea Guvernului Ungureanu
"In urmatoarea saptamana se va constitui un nou guvern, condus de Victor Ponta", a spus Rusanu.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Motiunea de cenzura a opozitiei a trecut cu 235 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu fiind demis. Anuntul a fost facut de senatorul PNL Dan Radu Rusanu. El a precizat ca au fost 12 voturi "impotriva" si "o bomboana".
In conditiile in care presedintele
Traian Basescudeclara, recent, ca la consultarile organizate dupa demisia lui Emil Boc de la Palatul Victoria i-a propus lui Ponta sa preia functia de premier, nu este exclus ca seful statului sa repete gestul si in eventualitatea succesului actualei motiuni.
Este de remarcat ca Victor Ponta si Crin Antonescu nu au prezentat public un scenariu post-motiune, care sa fie asumat clar de USL, liderii PSD si PNL vorbind initial pe voci diferite despre ce ar trebui sa se intample dupa caderea Guvernului. In ajunul motiunii, cei doi par a se fi pus de acord, anuntand la unison ca sunt pregatiti sa preia guvernarea, dar fara a oferi prea multe detalii.
Pe de alta parte, liderii USL au programate actiuni in teritoriu imediat dupa motiune, vineri si in week-end, neluand parca in calcul eventualele consultari de la Cotroceni care ar trebui organizata daca Guvernul pica.
Cum poate fi demis un Guvern
Constitutia stabileste ca Senatul si Camera Deputatilor, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea.
Potrivit Constitutiei, Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate (prin adoptarea motiunii de cenzura). Intr-o astfel de situatie, sunt aplicabile prevederile articolului 103, potrivit carora "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".
Acelasi articol stabileste ca, in termen de 10 zile de la desemnare, candidatul pentru functia de prim-ministru va cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. "Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor", mentioneaza un alt alineat.
Guvernul al carui mandat a incetat indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern.
USL a depus, saptamana trecuta, motiunea de cenzura impotriva Guvernului, intitulata "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!".
Sursa: Mediafax
Etichete: guvern, premier, Parlament, parlamentari, motiune de cenzura, Crin Antonescu, victor ponta, USL, Mihai Razvan Ungureanu,
Dată publicare:
27-04-2012 10:59