CCR a declarat constituțională Legea prin care se majorează cu 40% punctul de pensie
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie.
La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Guvernul Orban a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 - rectificarea bugetului de stat pe anul 2020.
Potrivit sesizării, parlamentarii "nu au identificat sursele clare de finanţare" pentru majorările propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, conform dispoziţiilor constituţionale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Executivul susţinea că rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 a fost construită pe baza "analizelor şi studiilor de impact", reprezentând un echilibru între toate domeniile care au necesitat finanţare astfel încât impactul economic al crizei sanitare să fie redus la "cel mai mic nivel posibil".
Premierul Cîțu: România nu își permite o majorare a pensiilor cu 40 %
Premierul Florin Cîţu a declarat că România nu şi-a permis în 2020 şi nu îşi permite nici în acest an o majorare a pensiilor cu 40% şi că Guvernul va creşte pensiile în baza calendarului pe care şi l-a asumat.
"România nu şi-a permis anul trecut. Nu-şi permite nici în 2020 acest lucru. În acest moment, legea merge la promulgare pentru domnul preşedinte, care are două variante: să trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Vom vedea care va fi varianta. Eu vă spun că noi avem deja - acest Guvern - un precedent şi coaliţia şi-a asumat un calendar de creştere a pensiilor. Vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi ni l-am asumat. Aceasta este varianta pe care mergem noi", a arătat el într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan: Parlamentul se va pronunța
Prima reacție a ministrului Muncii, Raluca Turcan, după aflarea veștii că judecătorii CCR au respins sesizarea de neconstituționalitate a Guvernului a fost că ”Parlamentul se va pronunța cu ce este de făcut pe viitor”.
”Acum, în contextul deciziei Curții Constituționale, așa cum Parlamentul anul trecut a decis menținerea punctului de pensie care să aducă o majorare de 40 %, la fel, Parlamentul, după decizia Curții Constituționale, în actul legal de punere în acord a legislației cu deciziile CCR se va pronunța cu ce este de făcut pe viitor.” - a declarat Turcan.
Ministrul Muncii a mai subliniat faptul că impactul bugetar al aplicării acestei legi ar fi de aproximativ 138 de miliarde de lei pe an - sumă care nu poate fi suportată, deocamdată, de la buget.
”Practic, aveam o lege în vigoare pentru care nimeni în guvernele anterioare celui de anul trecut, deci Guvernul PSD, nu a umblat pentru a începe procesul de recalculare a pensiilor. Mai mult decât atât, efortul bugetar pentru aplicarea acestei legi este unul de aproximativ 138 de miliarde de lei pe an, ceea ce în momentul de față este greu de suportat de bugetul statului” - a spus Raluca Turcan.