Buton de panica pentru scolile, gradinitele si spitalele din Romania. Proiectul catorva parlamentari
Scolile, gradinitele si spitalele din Romania ar trebui sa fie prevazute cu un buton de panica, legat la sistemul unic 112, astfel incat ambulanta, pompierii sau politia sa vina urgent.
Cativa parlamentari au depus o lege in acest sens, convinsi ca au gasit solutia pentru reducerea violentei in institutiile de invatamant.
In iulie anul acesta, un individ - bolnav psihic - a detonat o bomba artizanala intr-o sala a unei facultati din Iasi. Atunci, doar o minune a facut sa nu asistam la un carnagiu, mai ales ca in apropiere se aflau 40 de studenti si patru profesori.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Convinsi ca astfel de incidente pot fi prevenite, unii parlamentarii cred ca este nevoie de un buton de panica in scoli si spitale. Si asta pentru ca - spun alesii - se pierde timp prin apelul telefonic la 112.
"Noi avem deja un sistem de alarmare in caz de efractie, echipajul de interventie in maxim 5 minute este in unitate, dar mi se pare o idee buna sa avem si un buton de panica, sa chemam ambulanta pentru ca in scoala se pot intampla si accidente", spune Florentina Sandulescu, directorul scolii nr. 88.
Butonul de panica ar trebui instalat de anul viitor in fiecare scoala sau spital. Problema ar fi ca, in momentul actionarii lui, la fata locului vor veni atat politia, cat si ambulanta si pompierii.
Legea prevede si sanctiuni: folosirea abuziva a butonului de panica se pedepseste cu amenda de la 200 la 700 de lei. Vor fi sanctionati cu pana la 300 de lei si cei care asista la un act de violenta in institutiile mai sus amintite si nu sesizeaza autoritatile.
Initiatorii legii spera sa ii convinga pe parlamentari sa voteze legea punandu-le in fata o statistica ingrijoratoare: anul trecut au fost inregistrate aproape 16.000 de cazuri de violenta in scoli, printre care si 90 de violuri.