Sotia lui Botis se retrage, ministrul ramane in functie. Scandalul continua
Departamentul pentru lupta anti-frauda si Agentia Nationala de Integritate ancheteaza un posibil conflict de interse in cazul lui Ioan Botis, ministrul muncii.
O asociatie, la care sotia sa era consilier, a obtinut 500.000 de euro din fonduri europene, pentru recalificarea somerilor. "Este posibil sa fie o greseala din punct de vedere moral", precizeaza Botis. Acesta si-a convins nevasta sa se retraga din proiect, iar daca ANI il gaseste vinovat, se declara gata sa demisioneze.
Departamentul de Lupta Antifrauda, institutia care controleaza fondurile comunitare, spune ca exista unele indicii privind incalcarea catorva prevederi din Regulamentul Consiliului Europei.
Conform legii, conflictul de interese apare atunci cand exercitarea impartiala si obiectiva a functiilor unui actor financiar este compromisa din motive care implica, printre altele, familia sau viata sentimentala a beneficiarului.
In cazul de fata, beneficiarul banilor este Asociatia Parteneriat Euroactiv, cu sediul in strada Closca nr. 3 din Bistrita, aceeasi adresa unde locuieste Ioan Nelu Botis. In septembrie anul trecut, asociatia a depus un proiect numit "Sansa la demnitate" pentru a obtine fonduri europene prin care se angajeaza sa recalifice someri. Consilier pe proiect: Ligia Adina Botis, sotia ministrului muncii, platita cu 8000 de lei pe luna.
Botis admite ca din punct de vedere moral implicarea sotiei in acest proiect a fost o greseala, motiv pentru care au stabilit impreuna ca ea sa se retraga din proiectul contestat. Un proiect in valoare de 2,1 milioane de lei, aprobat de o agentia aflata in subordinea Ministerului Muncii pe data 1 octombrie 2010. Adica dupa 3 septembrie, cand Ioan Botis era numit in functie.
Ministrul muncii a stat marti de vorba cu Emil Boc la Palatul Victioria timp de aproximativ 30 de minute. Dupa intalnire, el a precizat ca l-a informat pe seful Guvernului despre faptul ca demisia sa este inevitabila, daca se constata un conflict de interese.
"Am prezentat premierului in detaliu acest caz si i-am spus ca demisia mea este inevitabila daca ANI constata ca in aceasta situatie exista un conflict de interese", a spus ministrul muncii. El a precizat ca seful Guvernului i-a ascultat explicatiile, dar NU i-a cerut sa demisioneze din postul de ministru.
Inainte de aceasta intalnire cu premierul Boc, ministrul muncii a spus ca "este bine" ca situatia sa este verificata de Agentia Nationala de Integritate.
"E bine ca ANI s-a autosesizat si o sa verifice existenta unui posibil conflict de interese, astept si decizia ANI. Cu siguranta voi sta de vorba si cu domnul prim ministru si colegii din partid. Daca exista un conflict, este o singura cale ... demisia" - a declarat astazi Ioan Botis.
Demnitarul a mai spus, luni, ca, din punct de vedere juridic, nu are nicio legatura cu ONG-ul care a primit fonduri UE si la care consilier de proiect este sotia sa. Botis a declarat pentru Mediafax ca nu exista conflict de interese, insa, daca va fi afectata imaginea PDL, va demisiona.
"Chiar daca nu este vorba de un conflict de interese, trebuie luata in calcul varianta demisiei, intrucat un astfel de subiect dezbatut in mass-media nu face bine imaginii partidului. Daca este o problema de moralitate si afecteaza partidul, imi dau demisia fara discutii", a declarat ministrul muncii, Ioan Botis.
Reactia PDL in cazul Botis
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, sustine ca din punct de vedere legal ministrul Muncii, Ioan Botis, nu are "niciun fel de problema", insa ... depinde de el daca va renunta la functia din Guvern.
"Este problema lui daca demisioneaza, din punct de vedere legal nu are niciun fel de problema. Este decizia lui daca demisioneaza sau nu, el a fost un ministru foarte bun, a tinut de reforma ca un munte", a declarat Mircea Toader.